Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Antifeixisme i xenofòbia, Autodeterminació, Ciutat, Convocatòries, Corrupció, Criminalització i repressió, Defensa del català, Drets bàsics, Illes Balears i Pitiüses, Lluita de carrer i acció directa

El català, una lluita prioritària aquesta setmana

Publicat per dia 20 març 2012 – 12:22Cap comentari | 277 views
Share to Google Plus

El català no deixa de ser notícia aquests dies. La darrera actuació feixista contra la llengua ha estat l’ordre de la Conselleria de retirar els llaços pel català que molts de centres d’educació tenen a la façana dels seus edificis.

Aquesta iniciativa de posar llaços als centres, com sabeu, va sorgir de la campanya «Enllaçats pel català», la qual pretén donar una resposta ferma a la política lingüística del president del govern de les Illes Balears.

El Govern va enviar una circular als centres educatius que tenien la senyera i d’altres que no per exigir-ne la retirada tot apel·lant que la senyera no és cap bandera reconeguda com a símbol de les Illes segons l’Estatut d’Autonomia i que «aquesta reivindicació té un rerefons polític». L’escrit està signat per la Directora general de Planificació, Inspecció i Infraestructures Educatives, María de las Mercedes Celeste Palmero. Podeu llegir el document complet a continuació:

Les primeres oposicions a aquesta retirada ja s’han fet paleses. El SEPC, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans, ha tret un comunicat que podeu llegir aquí, en el qual denuncia la política de repressió per part de la Conselleria d’Educació i anima els centres a desobeir aquesta ordre autoritària i repressiva.

D’altra banca, la defensa del català és una lluita prioritària a dia d’avui i, arran d’una ciutadania activa i mobilitzada, ja hi ha diverses activitats de reivindicació en defensa de la llengua i contra els atacs al català.

De fet, avui fa 20 dies que Jaume Bonet està en vaga de fam. Segons ens informen les companyes de Vilaweb, en Jaume, membre de Jubilats per Mallorca, està bastant debilitat i ha perdut vint quilos, però insisteix a continuar la vaga de fam. Davant d’aquesta situació, el grup de suport n’ha limitat les visites. La vaga de fam va començar dia 1 de març per denunciar que Bauzá «vol abolir el català i substituir-lo pel castellà». Les mostres de suport que ha rebut dels diferents moviments socials han estat aclaparadores.

A més a més, per aquest diumenge dia 25, es prepara a Ciutat una gran manifestació, convocada per l’Obra Cultural Balear amb el suport del Consell de la Societat Civil de Mallorca i diverses entitats. La mobilització pretén ser una crida al govern per a la rectificació de la seva política lingüística, així com la retirada de l’avantprojecte de la Llei de funció pública (contra el qual es varen presentar més de dotze mil al·legacions) i també es vol donar suport a la campanya «Enllaça’t per català».

Diversos pobles i entitats s’han organitzat per fer trajectes conjunts en bus cap a Ciutat. Alguns dels pobles són Lloret de Vistalegre, Valldemossa, Campos, Campanet, Alcúdia, Felanitx, Manacor, Ses Salines… La manifestació començarà a les 18 hores del diumenge 25 de març a la Plaça d’Espanya, sota el lema «Sí a la nostra llengua» i acabarà al Consolat de la Mar.

D’altra banda, el jovent illenc resident a Barcelona ha convocat una altra manifestació en defensa de la llengua catalana a les Illes Balears i contra les polítiques repressives que duu a terme el govern de José Ramón Bauzá. Serà aquest divendres dia 23 de març a les 20:30 als Jardinets de Gràcia (encreuament de Passeig de Gràcia amb Avinguda Diagonal, Barcelona). L’acte ha estat convocat per Illencs pel català i per l’Obra Cultural Balear.

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.