Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Antifeixisme i xenofòbia, Ciutat, Llucmajor

Avui tendrà lloc la manifestació xenòfoba contra la “venda ambulant” i el “top manta” a la Platja de Palma i s’Arenal

Publicat per dia 17 maig 2013 – 23:024 Comentaris | 500 views
Share to Google Plus

[Actualitzat 18/maig 14:00] A continuació, passam un recull de fotos de la roda de premsa, obtengudes per mitjà d’@MallorKaEnRebel-lió

 

I una imatge de la manifestació xenòfoba a la Platja de Palma, pel @elindignado, que informa que hi han assistir unes 100 persones i que se sentien lemes com “Estam amb la policia”:

BKipXK-CYAA7B4x.jpg:large

[Actualitzat 17/maig 20:00] Com a acció contra la manifestació s’ha convocar a les 12h del dia 18 de maig una roda de premsa a la plaça d’Espanya per rebutjar la protesta. A més, s’ha llançat el hashtag #ProuRacismeaMallorca per seguir la convocatòria.

Plataformes de veïns i veïnes i comerciants de la Platja de Palma i s’Arenal han convocat, pel pròxim dissabte 18 de maig a les 12h, una protesta contra la “venda ambulant” i les “activivitats il·legals” que tenen lloc en aquesta zona de Palma i Llucmajor. Aquesta convocatòria és el resultat d’una assemblea que es va celebrar el 6 de maig amb la participació d’una seixantena de persones. En el cartell de difusió es deia, textualment, “¿Es esta la imagen que queremos?”, “Movilízate”, “Debate abierto: por nuestra imagen, por nuestra seguridad”.

Segons informa el Diario de Mallorca, el discurs majoritari d’aquesta reunió fou el de malestar per la “passivitat d’ajuntaments, policies i jutges” i es pronunciaren a favor de protestar contra el “top manta” per mostrar que són més nombrosos que els venedors ambulants.

Aquesta assemblea tingué lloc després de la concentració de nombroses persones que es (mal)guanyen la vida amb la venda ambulant per la mort d’un company, que fou atropellat el 15 d’abril mentre escapava de la policia. Segons Enrique Salvá, un dels convocants de l’assemblea i president de la plataforma veïnal, “no pot ser que ells es manifestin i demanin seguir fent una activitat il·legal i que nosaltres, els veïns i comerciants, no fem res per tal que se senti la nostra veu. No ho podem consentir”. Mentrestant, un dels promotors d’aquesta reunió s’expressava d’aquesta manera a través de les xarxes socials:

“Hoy unos 200 vendedores “ilegales” se han manifestado en Playa de Palma. Al parecer el motivo de la concentración se debía al fallecimiento de uno de sus compañeros que al huir de la policía sufrió un accidente y al mismo tiempo querían reivindicar que se legalicen sus actividades. ¿Como se puede legalizar la venta de productos ilegales? ¿Como se puede legalizar la competencia desleal? ¿Presentarán las facturas de sus proveedores? ¿Cotizarán a la Seguridad Social? ¿Dejarán de acososar a los turistas que nos visitan? Me surgen más incógnitas y pocas soluciones. Pido el cese inmediato de estas actividades ilícitas y molestas que deterioran enormemente la imagen de Platja de Palma. De esta imagen depende el futuro de todos y no debería deteriorarse para favorecer a unos pocos.”

Altres veïns i comerciants d’aquesta zona turística aprofitaren les seves intervencions per relatar casos de coaccions a càrrec de “trileros, prostitutes i manters”, remarcant que “s’ha de lluitar contra aquesta gent i no s’ha de tenir por”.

S’ha de dir que en realitat alguns mitjans indiquen que foren més de 500 les persones que es manifestaren en memòria d’Abdulaye Mbengue, víctima d’un atropellament mortal mentre mirava d’escapar de la policia durant una de les habituals batudes contra la venda amabulant. A més, en aquesta manifestació es va reclamar una sortida digna a la situació dels venedors ambulants, no pas cap tracte de favor ni solucions “més enllà de la llei” com s’insinua des dels sectors que han convocat la manifestació xenòfoba de dia 18.

Això arriba en un context en què les patronals empresarials de les illes, PIMECO i AFEDECO han advertit de la imminent “invasió” de les zones turístiques per part del “top manta”, tot assenyalant el “risc d’agressions físiques” i els suposats danys als comerços i al turisme que aquesta “pràctica” ocasiona. Per això, ambdues patronals han acudit a reunir-se amb la Delegada del govern espanyol per tal de reclamar més duresa policial contra el “top manta”, tot incidint en les solucions policials als problemes socials i legitimant l’espiral de criminalització dels col·lectius de venedors ambulants.

En aquesta línia, per tant, els comerciants i veïns de la Platja de Palma i s’Arenal, preocupats per la “mala imatge” de la venda ambulant, convoquen aquesta “macro-manifestació” que criminalitza i exigeix solucions policials i repressives (és a dir, el control policial i les batudes xenòfobes) contra col·lectius vulnerables que tenen la venda ambulant com a únic mitjà de subsistència i que, com desgraciadament hem pogut comprovar aquests dies, també pateixen un apartheid sanitari que els priva del dret bàsic a l’assistència mèdica.

4 Comentaris »

 • Herr_Doctor escrigué:

  Ya se planteó en contrainfo hace unos meses:

  http://contrainfo.cat/territoris/illes-balears/opinio-el-comerc-necessita-eines-per-apoderar-se/“Es comença plantejant que cal defensar el petit comerç des d’un punt de vista proteccionista com ho fa Toni Verger i s’acaba com Amanecer Dorado usant la violència contra els comerciants estrangers. Cal tenir molta cura amb la deriva de tots els votants desil·lusionats amb el Partit Popular per les seves mesures de pressió fiscal i al mateix temps no caure en el discurs fàcil de ”protegir el propi contra l’invasor”.El error desde los movimientos sociales sería plantear a los comercios como el enemigo al que hay que montar una contra-manifestación, en vez de entender los motivos por los que están montando una manifestación contra el top-manta y cómo algunos de los que participan están aprovechando para introducir el discurso contra los inmigrantes. Es la consecuencia de no habernos acercado a ayudar a empoderar a los comerciantes por sólo ver en ellos malvados empresarios.

 • Jaume escrigué:

  El problema és la confrontació del botiguer/a amb la persona que vé de fora. El botiguer és una persona com l’immigrant i això s’oblida. L’ajuntament i el govern són bons per cobrar uns impostos i demanar una normativa als comerciants però no són bons per donar els serveis pels quals es suposa que els hi estan pagant. Aquesta és la primera crítica. La segona és no donar resposta a un problema que es veu ben clarament: venda ambulant n’es només la punta de l’iceberg. Marginalitat i abandó social dels immigrants és la base del problema. Criminalitzar al qui res té és el més fàcil. Les ires dels comerciants (justificatdes) han d’anar encaminades cap a l’ajuntament i el govern. Una bona manera de fer-ho seria a través de la desobediència  a l’hora de pagar les seves contribucions. D’altre banda han d’intentar (fàcil de dir molt dificil de fer) d’acostar-se als immigrants i conèixer la seva realitat. Una realitat (i no sóc ningú per opinar) que crec que és prou dura i que faria repensar-se a molta gent. Què en diuen d’això els grans hotelers i tour operadors. A les illes SEMPRE hi ha més turistes que l’any anterior però ens fan la cançoneta de la crisi. Retallen llocs de feina i despatxen a la gent major per contractar als seus fills per poder-lis pagar menys. Els fills abandonen les aules en un cicle que es repetirà en el futur.
  Els botiguers depenen dels turistes cada cop també més empobrits ja que l’Arenal i redols han anat perdent status. Els turistes rics no cerquen un Arenal i això també ho sap l’ajuntament que s’afanya a construïr més dics per creuers mentre abandona a la Platja de Palma i Arenal a la seva sort. Abandona no cal dir-ho també als comerciants . Jo sóc de la zona i vos puc ben dir que NO hi ha res per visitar si ets turista en tota la zona. El més bonic és el trosset d’es Carnatge i prou. No parlem de Ses Fontanelles que m’encenc. Un altre espai verd que podria ser recuperat com emblema d’aquest nou turisme que tant es predica.
  A què espera el comerciant, el restaurador, el treballador/a de l’hotel per adonar-se de qui és l’autèntic enemic? És el Govern Balear incapaç d’organitzar eficaçment l’única industria que encara queda en peu a les illes i que és la turística. Ara bé no penseu que el següent Govern ho adobarà, caaaa! Seguim en mans de l’oligarquia i per això no queda més remei que cridar: L’HOTEL PER A QUI EL TREBALLA i LA PLATJA ÉS DE TOTS/ES. Prenguem consciència del poder que tenim per a canviar les coses nosaltres mateixos.

 • a. escrigué:

  Època de crisi i aflora la xenofòbia… és un clàssic que se veu venir de fa temps….
  Jo lo que veig és que un pobre senegalès va morir atropellat quan la policia l’encalçava i cap dels comerciants va acudir a la concentració d’homenatge per la seva mort. No només això sinó que es van encalentir i han decidit fer la seva manifestació per demostrar que ells (els bons) són més i més forts que els top mantas. I personalitzen i culpen els venedors ambulants de tots els mals d’aquella zona: prostitució, delinqüència, estafes, i xanxullos varis. I això és totalment injust perquè els principals responsables de la degradació d’aquella zona són els propis veïns i comerciants que des de fa dècades miren de treure el suc al turisme barater de sangria i platja enlloc de preocupar-se de millorar la qualitat de la zona i especulen pagant en negre o explotant la mateixa gent que ara volen fer fora de davant el seu portal perquè dóna “mala imatge”. Els importa una merda la vida d’aquells senegalesos, només els interessa que les autoritats els facin fora de davant caseva. Comencem a dir les coses pel seu nom.

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.