Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Antifeixisme i xenofòbia, Autodeterminació, Conflictes, imperialisme i militarisme, Difusió i pensament crític, Economia alternativa, Estat espanyol i el Món, Illes Balears i Pitiüses, Mitjans alternatius, Publicació oberta

[Campanya] Dóna suport a les dones de Rojava: Resisteix el feixisme, construeix cooperació

Publicat per dia 1 novembre 2016 – 20:081 Comentari | 540 views
Share to Google Plus

Aquesta notícia s’ha enviat mitjançant publicació oberta! Vos convidam a elaborar lliurement les vostres pròpies notícies. Basta que empleneu aquest formulari i no oblideu respectar la guia d’estil i revisar els principis, objectius i criteris de publicació del projecte contrainfo.cat.

Radical Routes, una xarxa de cooperatives que treballa pel canvi social, vol recaptar 17.500 € per posar en marxa un forn cooperatiu de dones a Kobane, una ciutat devastada per la guerra civil a Síria, però que ara està gestionada baix principis democràtics com una regió autònoma.

Per què Rojava?

Des del 2011, quan el poble es va aixecar contra el règim de Bashar al Assad a Síria com a part de la Primavera Àrab, s’ha desenvolupat un experiment democràtic que té lloc a l’àrea de predomini Kurd al nord del país (Rojava). Aquest moviment té la cooperació, l’autonomia, l’ecologia i el feminisme com els seus principis fonamentals. Mentre que l’ISIS i altres grups reaccionaris han pres control d’algunes regions, les forces democràtiques de Rojava, tot i la seva inferioritat numèrica, han combatut amb èxit a aquests extremistes religiosos molt més ben equipats.

El món va tenir notícia quan les milícies kurdes de dones i homes (YPJ i YPG) van trencar el setge de Kobane i quan varen salvar les persones supervivents dels atacs genocides sobre les yazidites que romanien atrapades per l’ISIS al mont Sinjar. Ara, la regió autònoma té una població de 4,5 milions de persones que gestionen la seva societat seguint els principis del Confederalisme Democràtic, inspirat per l’ecologista social Murray Bookchin i per Abdullah Öcalan, l’empresonat líder del Partit de les Treballadores del Kurdistan (PKK).

En aquesta lluita contra el feixisme, els morters i les bombes han convertit en runes diferents ciutats i pobles de Rojava. La seva reconstrucció és difícil, ja que existeix un bloqueig econòmic imposat per Turquia des del nord i la guerra encara continua en la resta de regions que l’envolten.

La reconstrucció s’ha posat en marxa per a què la societat pugui començar a desenvolupar-se. De fet, ja hi ha hagut inspiradores millores per les dones i les minories ètniques de la zona. Aquestes han pres un paper directe en la resistència i en el procés de reconstrucció. Les unitats econòmiques de base de la societat tenen el model cooperatiu com la manera de, democràticament i sostenible, arribar a les seves metes.

Construir la nova Rojava de les cendres de l’anterior

Pensam que és important que el moviment cooperatiu es mostri solidari amb el poble de Rojava en un moment en què ho necessita tant, especialment tenint en compte que la seva causa no té suport d’estats o d’organismes internacionals. Les cooperatives tenen una llarga tradició internacionalista de suport a la lluita contra el feixisme que passa per les campanyes de «Llet per a Espanya» o la formació de les brigades internacionals que van lluitar juntament amb els i les camarades locals contra les forces feixistes de Franco.

Si la cooperació vol dir alguna cosa, això és romandre ferm en els principis i donar un suport mutu vital quan no ve de fora del moviment.

Hem xerrat amb membres de la diàspora kurda en el Regne Unit i se’ns ha posat en contacte amb Re-Build, una organització fundada en 2015 per un grup de persones dedicades i apassionades amb la visió d’ajudar a la gent a reconstruir les seves vides després d’un conflicte [http://re-build.help/]. La seva missió és ajudar a refer i reconstruir les àrees afectades per tal de permetre el retorn a una vida digna; salvar vides a les seves llars en lloc d’arriscar-les creuant mars per trobar seguretat i confort. Amb l’ajuda de Re-Build vàrem contactar amb Kongriya Star, la Federació de Dones de Rojava. Elles fan feina amb un grup de dones que volen obrir un forn en forma de cooperativa de treball de dones a la ciutat de Kobane. Els doblers recaptats cobriran la posada a punt de l’espai amb l’equipament per pastar i enfornar i els primers mesos de funcionament del projecte cooperatiu. El pa és un aliment bàsic i les dones implicades en posar en marxa la cooperativa volen crear situacions de vida amb estabilitat on elles tenguin capacitat de donar-se suport elles mateixes.

La despesa és d’uns 6.000 € entre màquines de pastar, frigorífics, congeladors i equipament de cuina. El lloguer i els sous dels primers tres mesos s’estimen en uns 5.000 € i nosaltres estem afegint un poc més, ja que la inflació no es pot predir arran del bloqueig econòmic de Turquia i els països limítrofs. Qualssevol doblers extres que es col·lectin aniran destinats a altres projectes de treball cooperatiu a la regió o a projectes similars posats en marxa per refugiades kurdes a la diàspora.

Rojava tracta de ser una alternativa a les llargues guerres de l’Orient Mitjà. Una alternativa a la dominació, al patriarcat i a l’explotació. Tracta de construir una societat basada en la pau, la pluralitat, la igualtat i en una radical democràcia directa. Les cooperatives són elements importants en la construcció d’una economia independent, una condició necessària per a una societat basada en la democràcia i la igualtat. Aquesta cooperativa de treball serà per a dones que han sigut excloses de l’economia. D’aquesta manera, elles són capaces d’assegurar la seva vida i el seu treball i organitzar la seva feina en una base comunitària, juntament amb altres dones.

Què poden fer les cooperatives al Regne Unit [i arreu]?

Aquesta campanya ha estat organitzada per cooperatives que són membres de la xarxa Radical Routes [http://radicalroutes.org.uk/]. Estem cercant un gran suport de tot tipus de cooperatives d’arreu per arribar al nostre objectiu dels 17.500 € necessaris per al forn.

Però el suport va més enllà de l’obtenció de doblers per la infraestructura vital a Rojava. A les nostres cooperatives hem creat recursos per impartir classes d’anglès a refugiades sirianes desplaçades des de l’aixecament del 2012 contra Assad i les següents invasions de l’ISIS. També hem ajudat la comunitat kurda local a organitzar projeccions i esdeveniments informatius per crear consciència sobre la seva lluita i el que hem après ha reforçat la nostra idea sobre la importància de la cooperació. La pròxima passa serà que cooperatives del Regne Unit prenguin contacte amb cooperatives a Rojava i esbrinin directament com podem donar-les suport (nosaltres esperam que aquesta col·lecta sigui el començament d’un procés d’aprenentatge i suport mutus).

Cooperatives de diferents indrets del Regne Unit estan organitzant festes, concentracions i actes informatius en suport de Rojava per recaptar doblers i per crear consciència. Si t’agradaria organitzar alguna cosa pareguda, accedir als nostres plans o ser posat en contacte amb les comunitats kurdes properes a la teva cooperativa, et pots posar en contacte amb nosaltres a cooperationinrojava@riseup.net.

Per donacions individuals de 40€ hem inclòs una camiseta impresa per treballadores de la cooperativa Sabcat i per donacions de 20€ una tassa en suport a Rojava.

Sobre la campanya de Coopfunding:

- Ara mateix la pàgina de la campanya està en anglès o en grec. Esperem que aviat estigui també disponible aquesta traducció al català a la web de coopfunding.net . És aquí on es poden depositar doblers tant col·lectivament com de forma individual.

- Aquesta campanya també disposa d’un vídeo. Aquí el podeu trobar traduït al català.

 

1 Comentari »

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.