Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Agroecologia i sobirania alimentària, Art i cultura, Ecologia, Economia alternativa, Illes Balears i Pitiüses, Mobilitat i territori, Video

[Documental] El Pla de Mallorca: la velocitat d’un canvi

Publicat per dia 21 octubre 2015 – 12:48Cap comentari | 317 views

[Documental] El Pla de Mallorca: la velocitat d’un canvi

Share to Google Plus

Com es vivia al Pla de Mallorca abans de que arribés el monocultiu turístic? A què es dedicaven les mallorquines per subsistir? Com afectà el primer boom turístic de 1960 a aquest mode de vida? I avui dia, què en resta? El documental El Pla de Mallorca: la velocitat d’un canvi intenta donar resposta a aquestes preguntes.

Realitzat per l’Associació de Varietats Locals i produït per Visió Local, el present documental ens mostra com el gruix de la població del Pla mallorquí vivia principalment de la pagesia abans de l’arribada -i arrasament- del turisme a l’illa, que suposà un èxode del camp als incipients nuclis turístics. Un mode de vida integral, de subsistència, en la que les activitats purament econòmiques per tal de treure diners es reduïen a unes poques a l’any i que servien per tal d’adquirir aquells béns que no podien produir per sí mateixes. També ens mostra l’important paper que jugaren les dones que, a més d’haver de treballar al camp acompanyant l’home, s’havia de dedicar íntegrament de les tasques de la llar, on l’home es dedicava principalment a descansar.

Un mode de vida que, actualment, degut tant al monocultiu turístic com a la industrialització de l’agricultura -procés anomenat com Revolució Verda-, pràcticament ha desaparegut, reduint-se a unes poques desenes de persones en cada municipi del Pla. No obstant, després de la revalorització que s’està donant d’aquesta forma de vida, pareix que poc a poc reviscola. Emperò la tradició i la cultura que la manté, que principalment s’ha transmès de forma oral, s’està perdent, suposant grans dificultats a l’hora d’iniciar un projecte rural sense tenir referents directes. Una cultura que, si no la reprodueix les properes generacions, pot acabar per desaparèixer.

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.