Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Publicació oberta

Telegram i la seva seguretat

Publicat per dia 8 febrer 2014 – 11:244 Comentaris | 544 views

Telegram i la seva seguretat

Share to Google Plus

Aquesta notícia s’ha enviat mitjançant publicació oberta! Vos convidam a elaborar lliurement les vostres pròpies notícies. Basta que empleneu aquest formulari i no oblideu respectar la guia d’estil i revisar els principis, objectius i criteris de publicació del projecte contrainfo.cat.

Vista la instal·lació massiva del programa de missatgeria Telegram en substitució a d’altres com WhatsApp, volem fer públiques les següents consideracions respecte als perill que comporten aquestes plataformes.

És coneguda la fragilitat i escassa seguretat de l’aplicació WhatsApp, però no tant la de Telegram, que alhora de tenir “forats” no n’és una excepció. Cal tenir ben present que tot allò que no es vulgui comunicar per WhatsApp tampoc s’ha de fer córrer per Telegram.

Us en fem una breu explicació tècnina

Són moltes les noticies que han sorgit arran de la publicitat que han fet del nou programa denominat Telegram i que aquest presumeixi de millor seguretat que el gran competidor Whatsapp. Això es cert, però no vol dir que sigui 100% segur.

Actualment Whatsapp emmagatzema els missatges en els seus servidors i alhora de enviar missatges utilitza una clau encriptada dèbil que qualsevol hacker que estigi monotoritzant la connexió (Sniffer) pugui veure que s’envia. Telegram utilitza una encripitació pròpia (MTProto) per enviar missatges entre usuaris. Això permet millor seguretat per si hi ha un ”Sniffer” que no pot veure el que enviem. Telegram diu que no guarda els missatges en el seu servidor, els servidors són seus i, encara que utilitzin codi obert, ells poden guardar els missatges en el seu servidor sense cap problema. Ara aquí està la confiança que li volem donar a Telegram, sobre si realment no guarda els missatges o sí ho fa per poder després treure benefici pel que es coneix com BigDATA.

Però si ens creiem a Telegram i aquest no guarda els missatges, igualment els serveis d’intel·ligència dels Estats poden accedir fàcilment a aquesta informació, ja que utilitzen les portes dreceres (backdoor) per accedir als dispositius i veuen, com si tinguéssim un programa espia (Spyware), tot el que nosaltres veiem, encara que la connexió estigi encriptada. És a dir, ells veurien exactament el que nosaltres veiem perquè va per altres protocols.

Per tant, des d’Alerta Solidària i la comissió antirepresiva del SEPC, apel·lem a l’ús responsable d’aquest nou programa així com la resta de formes de missatgeria, ja que un ”hacker” del carrer no podrà veure el que enviem, però determinats organismes sí, com les diferents brigades d’informació dels cossos policials i militars de l’Estat sí poden accedir a aquesta informació.

 Per acabar volem recordar la imprescindible premissa que a Internet res és 100% segur i que el terme ”seguretat” a la xarxa es pot interpretar de moltes formes.

  Màxima responsabilitat amb el que es diu pel mòbil, tabletes, ordinadors… Tinguem seny! La Rauxa, al carrer!

Alerta Solidària

Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans

4 Comentaris »

 • Deu escrigué:

  No li veig sentit a aquest article, si ja es sap que no hi ha rés segur al 100% de fet ens espien per hardware, no per software, per lo tant una persona normal llegeix aixó i li marxen les ganes de fer servir telegram, preferiu un software propietari que un de codi obert?

  I l’encriptació si que els hi pot tocar els collons, si no, no haguessin tancat lavabit.

 • Shiki escrigué:

  Tot lo que portis al teu mobil pot ser vigilat, peró la seguretat de aquest programa crec que es molt superior a cualquan altre programe de missatgeria existent. Si no no farían aquesta oferta:
  https://telegram.org/crypto_contest
  Telegram dona 200.000 dolars al hacker que puga fer un forat a la seva seguretat.
  Salut companyes!

 • COP escrigué:

  Bon dia, si bé pareix evident que amb el sistema de codis tancat que utilitzat Telegram és més difícil que ens tenguin vigilats i puguin accedir als nostres missatges, això no vol dir que sigui impossible.
  Avui en dia els moviments socials, i més en concret, l’esquerra anticapitalista està en el punt de mira dels estats, perquè saben que en el context de crisi que vivim es pot provocar una ruptura de l’status quo que impera. És per això, que en cap cas el que diu aquest article és que no poguem utilitzar aquests canals de comunicació per a temes quotidians, més bé el que fa és recomanar i fer un crida a que no ens relaxem, amb campanyes que fan de la seva pròpia seguretat, i que facem un ús responsable d’aquests per tal d’evitar cops repressius evitables en aquests casos.
  Salut!

 • Aheinek escrigué:

  Voldria aclarir dues coses:
  1-Els backdoors son funcionalitats dels programes amagades a l’usuari que permeten per exemple accedir a contingut en principi privat. Una aplicació de codi obert no pot tenir backdoors ja que qualsevol que es llegeixi el codi les descobriria facilment.
  2-Els creadors de Telegram, poden o no emmagatzemar els missatges que passen a través dels seus servidors i utilitzar-los com vulguin, per això existeix l’opció de muntar un servidor propi, amb el que els missatges passen a ser tan segurs com ho sigui el propi servidor (que evidentment no hi ha cap sistema 100% segur).
  En conclusió, Telegram no és inviolable, però és una millora significativa respecte al Whatsapp.

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.