Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Publicació oberta

[Ressenya] S.T.A.R. (Acción Travesti Callejera Revolucionaria). Supervivencia, revuelta y lucha trans antagonista

Publicat per dia 29 novembre 2016 – 14:20Cap comentari | 217 views
Share to Google Plus

Aquesta notícia s’ha enviat mitjançant publicació oberta! Vos convidam a elaborar lliurement les vostres pròpies notícies. Basta que empleneu aquest formulari i no oblideu respectar la guia d’estil i revisar els principis, objectius i criteris de publicació del projecte contrainfo.cat.

 

Autores: Marhsa P. Johnson y Sylvia R. Rivera. Editorial El Imperdible. 135 pàgines. 2015.

 

S.T.A.R. Street Transvestite Action Revolutionaries, que es pot traduir com a “Acció de Travestis De carrer Revolucionàries”, va ser un grup polític que es va constituir a inicis dels anys setanta a Nova York per articular una resposta a l’exclusió i l’aïllament que sofria la comunitat trans tant des de les institucions com des del propi moviment gai i lèsbic naixent. Les activistes trans Sylvia R. Rivera i Marsha P. Johnson, comptant amb la seva experiència en el moviment d’alliberament nacional porto-riqueny i en el poder negre respectivament, així com en les mobilitzacions contra la Guerra de Vietnam, van aconseguir aixecar una casa d’acolliment per allunyar a les persones trans de poca edat de la prostitució i les drogues que els esperava al carrer, i que elles mateixes havien viscut.

Aquest llibre recull diversos testimoniatges de Sylvia Rivera i una entrevista a Marsha, ambdues mortes a dia d’avui, sobre la seva vida, els seus pensaments polítics, l’ambient polític, social i repressiu d’EUA en els anys seixanta i setanta, el seu paper en el moviment gai, lèsbic i trans d’aquells anys. Els seus testimoniatges ens poden servir a dia d’avui, època en la qual d’una banda vivim un rebrot de l’odi contra identitats de gènere i orientacions sexuals no heteronormatives, i per una altra un intent de normalitzar-les i adequar-les als cànons del comerç i el patriarcat des de diversos àmbits d’una esquerra que es renova, com una experiència d’acció directa política al carrer i suport mutu entre les persones marginades per la societat.

Recentment hem viscut a Madrid una desfilada més de l’Orgull Gai en el qual el lema oficial principal era la demanda de lleis per la igualtat i contra la “LGTBfòbia” (odi a Lesbianes, Gais, Transexuals i Bisexuals), concorde a la nova llei contra l’homofòbia aprovada el passat octubre a Catalunya. En una època en la qual aquestes mesures ja apuntaven a reforçar el privilegi d’uns pocs homes gais (i algunes lesbianes) blancs occidentals i de classe mitjana, Sylvia i Marsha van demostrar que era possible erigir alternatives al marge del sistema com a forma de lluita i supervivència, sense tenir amb prou feines recursos, fonts econòmiques estables i sofrint l’assetjament policial i l’exclusió de l’entorn polític. I que la forma d’habilitar-les passava per l’autogestió, la lluita al carrer i la companyonia. Si aquest llibre aconsegueix plasmar una mica d’aquest esperit entre les persones alienes a la heteronormativitat, consciència a qui ho llegeixi de la possibilitat de fer les coses per si mateixes i sense intermediàries i provoca un qüestionament dels privilegis que cadascú tenim, haurà complert el seu objectiu.

 

Disponible en PDF: https://distribuidorapeligrosidadsocial.files.wordpress.com/2011/11/star.pdf

 

Ressenya extreta i traduïda de: http://www.todoporhacer.org/evento/presentacion-del-libro-accion-travesti-revolucionaria-callejera

 

STAR

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.