Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Publicació oberta

Les Runes de la Tenebrositat

Publicat per dia 27 octubre 2016 – 11:28Cap comentari | 302 views
Share to Google Plus

Aquesta notícia s’ha enviat mitjançant publicació oberta! Vos convidam a elaborar lliurement les vostres pròpies notícies. Basta que empleneu aquest formulari i no oblideu respectar la guia d’estil i revisar els principis, objectius i criteris de publicació del projecte contrainfo.cat.

Les runes de la tenebrositat. La nostra història recent és un producte de la foscor més tenebrosa, d’una lluita social que no podem esborrar entre altres coses perquè mai va desaparèixer.

Ara ens arriba al món la notícia de l’esbucament a Braunau (Àustria) de l’antiga residència d’Adolf Hitler qui fou màxim responsable del genocidi i el terror a Europa durant la segona guerra mundial. Aquests fets s’han produït en un entorn de manifestacions al voltant l’immoble, entre contraris a la seva conservació i nazi feixistes que defensaven la ubicació com un lloc de peregrinació i culte.

Per això ens preguntem, era necessari prendre aquesta mesura? Per respondre hem de tenir en conta la realitat actual d’Europa on la precarietat obrera creix lligada de l’augment exponencial de l’ultranacionalisme, la xenofòbia i el racisme. Àustria, n’és l’exemple clar, un país on el Partit de la Llibertat d’extrema dreta nazi té probabilitats reals de guanyar les pròximes eleccions generals.

Davant aquesta situació trobem important reflexionar entorn alguns punts de la nostra realitat política al voltant del monument feixista de Sa Feixina. En primer lloc volem assenyalar alguns paral·lelismes, és Hitler molt diferent de Franco? Recordem un pic més que el creuer Baleares comptava amb tripulació nazi d’Alemanya i que el mateix Franco va inaugurar el monument, a més Espanya va col·laborar estretament amb l’exèrcit nazi, tenim el nefast record del bombardeig de Guernica o la vergonyosa història de la División Azul. Fins i tot l’ONU va assenyalar el 1946 en la resolució 39(I) a l’Espanya franquista com a col·laboradora activa del règim alemany. Per aquest motiu no és casual que en l’actualitat hi hagin aparegut símbols falangistes en les concentracions de defensa al monument amb total impunitat i tolerància. És indispensable fomentar la pedagogia social contra la dictadura franquista i totes les seves conseqüències.

Assenyalem la representació de la impunitat feixista en l’actualitat a una illa on podem trobar monuments i símbols que enalteixen al règim de la guerra i el genocidi, una comunitat on segons el Moviment contra la intolerància batem records d’impunitat d’agressions relacionades amb l’odi xenòfob, homòfob i feixista. Una comunitat on inexplicablement algunes associacions com ARCA defensen la casa de Hitler igual que protegeixen el monument feixista de Sa Feixina, malgrat l’estudi tècnic d’una professional com la catedràtica d’història de l’art Catalina Cantarelles o les declaracions de la prestigiosa historiadora Dolors Marín, que resten cap mena de valor patrimonial i històric del monument. Una comunitat d’un estat com Espanya, on algunes forces polítiques ni tan sols condemnen el cop d’estat de 1936 i l’establiment posterior de la dictadura, on la manifestació i l’apologia del franquisme i nazisme són legals i lluny de ser delicte, havent de lamentar l’assassinat de joves antifeixistes com Guillem Agulló o Carlos Palomino en mans d’ultradretans.

Les runes de la tenebrositat no són sols l’esbucament del feixisme a Sta. Catalina o Braunau, són als forats i les cunetes on descansen els combatents de l’esperança, la justícia i els drets socials, són a Rojava, Sa Coma i Porreres, són presents en l’Aurora de la nostra lluita antifeixista.

Text de la plataforma ciutadana ‘SA FEIXINA SÍ QUE TOMBA’

sa-feixina

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.