Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Publicació oberta

Les “Jornades en defensa del territori. 17-18 maig”: un espai des d’on repensar les lluites a Mallorca

Publicat per dia 13 maig 2014 – 10:07Cap comentari | 234 views
Share to Google Plus

Aquesta notícia s’ha enviat mitjançant publicació oberta! Vos convidam a elaborar lliurement les vostres pròpies notícies. Basta que empleneu aquest formulari i no oblideu respectar la guia d’estil i revisar els principis, objectius i criteris de publicació del projecte contrainfo.cat.

antidevelop2014Les “Jornades en defensa del territori” per als propers 17-18 de maig de 2014 tindran lloc a la Plaça del Pes de sa Palla, davant de transitant. 

Aquestes jornades volen col·laborar a obrir el debat sobre les tàctiques i estratègies dins les lluites en defensa del territori, que a Mallorca han sigut històricament importants. Lluites que a la nostra illa mobilitzen a la població en moltes ocasions, però amb mancances a nivell de disurs i de pràctiques crítiques.

Les perspectives antidesenvolupistes (o antiindustrials), l’eix que d’alguna manera vertebra aquestes jornades a nivell teòric, poden contribuir a la construcció de bases teòriques realment crítiques. Es pretén posar en dubte no només el capitalisme com a origen de les nocivitats associades a la destrucció del territori (una destrucció que entenem que és integral: ambiental, social, cultural i política), sinó el mateix desenvolupisme, o ideologia del desenvolupament i el progrés. Les jornades comptaran amb la presència de Miquel Amorós, qui ha sigut un dels exponents claus del pensament antidesenvolupista, en els seus inicis a França (Encyclopédie des Nuissances) i després a l’estat espanyol (Los Amigos de Ludd, i moltes publicacions en solitari); el col·lectiu Cul de Sac, que porta una trajectòria llarga de crítica al progrés, des de l’editorial El Salmón i des de la revista Cul de Sac; i amb Joan, editor d’Argelaga, revista que des del 2013 també centra la seva crítica en aquest pensament, amb una publicació periòdica que està situant-se ja com a referent.

A més, tindran un protagonisme central les experiències de lluites de base, assembleàries i articulades des de l’acció directa. Hi participaran companyes vinculades a les lluites de l’Assemblea No-MAT Girona, i companyes de les lluites contra mines a cel obert a Halkidiki, Grècia. Exemples que poden servir com a experiències de les quals aprendre possibles maneres de (re)pensar les lluites en defensa del territori a Mallorca.

També hi haurà una presentació de les revistes antidesenvolupistes Raíces, Cul de Sac i Argelaga, que són un referent en la difusió i producció del pensament antiindustrial.

Aquestes Jornades han estat organitzades per transitant i finançades amb els doblers procedents de la Campanya d’Objecció Fiscal 2013.

———————————

Programa detallat:

DISSABTE, 17 de maig de 2014

10,30h: Xerrada: “Què és i què pretén la crítica anti-desarrollista?”; a càrrec de Miquel Amorós.

12,30h: Presentació de revistes anti-desarrollistes: Raíces (Extremadura), Cul de Sac (Alacant-Madrid), Argelaga (Barcelona). A càrrec dels respectius col·lectius editorials.

14,30h: Dinar vegà

16,30h: Xerrada: “Internet y nuevas tecnologías: ¿liberación o sumisión?”, a càrrec del col·lectiu Cul de Sac

18,30h: Xerrada: “La lluita antiMAT a les comarques gironines: situació i desenvolupament de la lluita”, a càrrec de Maria Bouza, membre de l’ Assemblea No MAT (Girona)

20,30h: Barra a transitant a preus populars

DIUMENGE, 18 de maig de 2014

12,30h: Xerrada: “Trabas y posibles soluciones en las luchas en defensa del territorio, por la autonomía”, a càrrec de Joan (editor de la revista Argelaga)

14,30h: Dinar vegà

16h: Documental-Xerrada: “Defensa del territorio en Grecia: luchas de base contra las minas de oro a cielo abierto de Halkidiki”, a cargo de una participante en las luchas de Halkidiki.

18h: Taula rodona: “La lluita en defensa del territori avui: tàctica i estratègia”. Amb: Miquel Amorós; Marc Ferrà (membre de la Plataforma Salvem Ses Fontanelles); Antoni Martínez (Ecòleg UIB); Margalida Ramis (GOB); un membre del col·lectiu Cul de Sac; un membre de l’Assemblea contra la MAT de Madrid.

Podeu descarregar-vos el cartell AQUÍ.

 

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.