Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Publicació oberta

Estrena a Mallorca del documental “Economia Col·lectiva: la Última Revolució d’Europa (Catalunya 1936-1939)

Publicat per dia 25 juliol 2015 – 10:14Cap comentari | 455 views

Estrena a Mallorca del documental “Economia Col·lectiva: la Última Revolució d’Europa (Catalunya 1936-1939)

Share to Google Plus

Aquesta notícia s’ha enviat mitjançant publicació oberta! Vos convidam a elaborar lliurement les vostres pròpies notícies. Basta que empleneu aquest formulari i no oblideu respectar la guia d’estil i revisar els principis, objectius i criteris de publicació del projecte contrainfo.cat.

El passat  dijous 23 de juliol de 2015, es va estrenar al Teatre d’Alaró l’esperat documental “Economia Col·lectiva: La Última revolució d’Europa” per primera vegada a Mallorca.

Eren moltes les persones que després de l’estrena a Catalunya, el 22 de gener al Centre de Cultura Contemporànea de Barcelona (CCCB), es trobaven pendents de la seva projecció a la Illa.

Així les coses, l’estrena va tenir molt bona acollida entre el públic; en primer lloc, amb una assistència més que satisfactòria amb públic que es desplaçà des de Palma, així com veinats d’Alaró. Entre els assistents hi havia persones vinculades al món universitari (estudiants i professors),  als mitjans de comunicació i als moviments socials de Mallorca.

Quan va finalitzar la projecció, gran part de la gent va restar a la sala per tal d’assistir i participar al debat obert proposat, el qual va encetar la historiadora especialitzada en els moviment llibertaris a Catalunya, Dolors Marin (Hospitalet, 1957), autora de llibres com Clandestinos (2002), La Semana Trágica (2009), o Anarquismo (2014). Dolors va resaltar la valentia i dificultats del moviment de col·lectivitzacions industrials i agràries a Catalunya en el període de guerra civil i, en aquest sentit, el fet de què per sort, els treballadors que van participar, van poder mantenir l’economia d’aleshores (entenent per aquesta la supervivència de les persones treballadores), a més d’ajudar al moviment revolucionari amb la fabricació d’armament, que es trobava bàsicament en mans dels militars sublevats. A més s’ha de tenir en compte que la República no va rebre cap suport exterior. En una altra intervenció, na Dolors també va destacar els problemes polítics vigents amb el govern de la II República, sobretot després dels fets de maig de 1937 i l’entrada com a president de la II República del filorús, Juan Negrín. Va ser a partir d’aquest moment quan es va començar, des de diferents fronts, a desmuntar un moviment revolucionari de base. La realitat que s’explica al documental demostra que les col·lectivitzacions havien funcionat i havien posat en marxa una convivència social més solidària i igualitària, creant escoles noves i serveis sanitaris per la població, entre d’altres.

Després, va intervenir Víctor Cornell, membre de la CNT, que va destacar que aquest moviment no va sorgir del no res, sino que va ser producte de 70 anys de propaganda obrera i pedagogia previs al 1936. Aquesta reflexió va donar pas a que gran part dels assistents fecin reflexions relacionades amb la possibilitat d’un moviment revolucionari semblant a l’actualitat i el perquè les condicions actuals no afavoreixen la revolució davant l’estat capitalista. Així, la crisi recent viscuda a Europa, tot i generar iniciatives de caire social, no aconsegueix la ruptura amb el capitalisme perquè el múscul social és diferent al que hi havia a l’època tractada.

També va intervenir l’historiador i actual president d’ERC-Illes, Guillem Morro (Porreres, 1947), destacant amb diferents exemples la por dels poderosos davant els moviments revolucionaris de base i com s’encarreguen d’aclapar-los.

La directora, Eulàlia Comas (Mataró, 1980) periodista i antropòloga, va seguir el debat fent intervencions i explicant el desenvolupament del treball que presentava.

La participació dels assistents va ser molt activa i va resultar enriquidora, sobretot amb els paral·lelismes realitzats entre la època tractada i l’actualitat al nostre àmbit.

Tothom va coincidir en la importància d’aquest document per tal de desvetllar una part de la història que no s’ha tractat amb profunditat des de l’Acadèmia i que fins i tot, ha estat “castigada” des de la mateixa, passant per alt la publicació de tesis al respecte, com fou el cas de la tesi de l’historiador Antoni Castells i Duran (Barcelona, 1943), -que participà al documental- Les col·lectivitzacions a Barcelona 1936-1939, que posteriorment ha estat publicada per editorials independents com Hacer (1993) o actualment, Virus Editorail (2012).

* Tràiler https://vimeo.com/130029069
* Premis rebuts http://economiacollectiva.com/premis-awards/

Tant per accedir al documental com per la seva projecció a l’àmbit de les Illes Balears, podeu posar-vos en contacte amb la persona que ha realitzat aquesta crònica (gràcies!) a través de l’adreça següent: nandahdr@gmail.com

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.