Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Publicació oberta

Es presenta una denúncia contra la urbanització “Park Hyatt” a Canyamel

Publicat per dia 21 maig 2014 – 8:38Cap comentari | 336 views
Share to Google Plus

Aquesta notícia s’ha enviat mitjançant publicació oberta! Vos convidam a elaborar lliurement les vostres pròpies notícies. Basta que empleneu aquest formulari i no oblideu respectar la guia d’estil i revisar els principis, objectius i criteris de publicació del projecte contrainfo.cat.

Un grup de ciutadans de Manacor, Palma, Felanitx, Campos i Son Servera va presentar el passat mes d’abril una denúncia contra la urbanització Park Hyatt Mallorca que s’està edificant a Canyamel.
Aquestes persones han fet arribar una extensa denúncia a l’Ajuntament de Capdepera i al Consell de Mallorca. A la denúncia s’adjunta la cartografia del Pla Territorial de Mallorca que certificaria que s’està edificant dins un espai protegit. Així doncs, els fets podrien constituir una infracció penal, així com la vulneració de tota una sèrie de normes urbanístiques vigents:

  • Les obres s’estarien desenvolupant en bona part sobre un Àrea Natural d’Especial Interès (ANEI), d’acord amb la Llei d’Espais Naturals (LEN) i el Pla Territorial de Mallorca.
  • Les obres efectuades dins l’ANEI ocuparien una superfície al voltant dels 15.000 metres quadrats, 1,5 hectàrees. Els plànols del propi Pla Territorial (2003) i la Llei d’Espais Naturals (1991) així ho indiquen.

Cal recordar que les Àrees Naturals d’Especial Interés són inedificables i no s’hi poden realitzar obres d’urbanització.
Recordem també que al 2007 aquesta zona protegida ja va ser objecte d’obres i al seu moment sí que van ser paralitzades per ordre de la Conselleria de Medi Ambient i el propi ajuntament de Capdepera, en tractar-se d’un Espai Natural Protegit.

Un projecte ple d’irregularitats
canyamel-març2014Les obres del 2007 van donar peu a l’obertura d’expedients per part de la Conselleria de Medi Ambient i l’Ajuntament. Aquests expedients però, s’han deixat caducar o no s’han resolt, segons informacions aparegudes a la premsa el desembre de 2011. Aquest extrem va ser confirmat pel batle a una entrevista sorgida en premsa (ARA-Balears, 16 de març, 2014).
Tot i que bona part del projecte es desenvolupa dins sòl urbà, la promotora ha pressionat a l’ajuntament durant anys per obtenir una llicència per edificar també dins la zona ANEI, cosa que finalment va aconseguir.
Ajuntament i promotors usen l’argument que la Llei d’Espais Naturals conté “un error als plànols” quan va protegir part d’aquest espai, considerat sòl urbà als anys 80. L’ajuntament ha donat el vistiplau a la urbanització, atorgant la llicència sense haver-se modificat la Llei d’Espais Naturals ni el Pla Territorial, que continuen grafiant part dels terrenys com a protegits. Entenem per tant que aquesta llicència mai s’havia d’haver atorgat.

Per altra banda, l’actual Conseller de Turisme, és el redactor del projecte. La conselleria que ell dirigeix concedí la declaració d’interès autonòmic al complex. Interessos públics i privats es mesclen una vegada més, sense cap pudor.
La nova urbanització de Canyamel ocuparà més de 5 hectàrees enmig d’un espai natural d’alt valor ecològic i paisatgístic, destrossat sense cap sensibilitat. Entenem que es tracta d’una de les pitjors agressions ambientals que s’han produït a Mallorca els darrers 25 anys.

Els promotors de la denúncia han sol·licitat:

  1. La immediata paralització de les obres denunciades.
  2. L’obertura d’un expedient d’infracció urbanística.
  3. L’inici d’un expedient de revisió d’ofici de la llicència.
  4. La remissió de l’expedient al jutjat per si se considera que hi pot haver infracció penal.

La urbanització de Canyamel: paradigma d’un model econòmic i social.
L’inici de la present crisi econòmica mostrà ben a les clares què hi havia al darrera de tanta construcció (especulació amb fam malaltissa de doblers) i quin era el benefici per a la societat que cercava (desnonaments i acomiadaments massius front al rescat amb doblers públics de la banca i de les principals constructores). Amb aquests exemples tan cruels seguir apostant per aquest model és voler augmentar encara més les fortes desigualtats socials existents, així com la contínua destrucció del territori.
Gràcies en aquesta crisi l’economia mallorquina s’ha vist abocada a dependre gairebé totalment de l’activitat turística, la qual es fomenta en l’explotació laboral i territorial per obtenir grans beneficis. Cada any es baten rècords de visites turístiques i en canvi cada vegada és més alta la precarietat laboral en la qual es troben la majoria de treballadors i treballadors. Així mateix, l’economia local basada en la pagesia, el petit comerç i la petita indústria ha estat la més afectada per la crisi.
Projectes com el Park Hyatt Mallorca de Canyamel són venuts per la classe política i els seus promotors com a inversions que beneficiaran al poble mallorquí, en especial als gabellins i gabellines, quan la realitat és que només hi guanyaran els especuladors que el financen (un fons d’inversió de Qatar), l’empresa que el gestionarà HYATT i la promotora immobiliària Cap Vermell S.L. Per començar gran part dels obrers de la construcció que hi treballen han vengut expressament des de la península, els quals realitzen un fotimer d’hores extra. A més, si l’hotel es posa qualque dia en funcionament (Hyatt deixà a mig fer una gran urbanització ara coneguda com el Txernòbil de Màlaga.) segurament la precarietat laboral serà la tònica dels “privilegiats” que hi puguin fer feina.
Com es pot veure en el vídeo promocional youtube Park Hyatt Mallorca, les intencions són construir una gran urbanització de luxe que la gran majoria de nosaltres mai gaudirem. Una urbanització basada en l’explotació de l’aigua, un bé comú de tots i totes que aquest projecte malbaratarà en grans quantitats. A més, com mostren clarament les fotos de les obres, l’impacte paisatgístic és literalment brutal.
Així les coses, apostar per aquest tipus d’urbanització és voler una societat cada vegada més classista, una economia especulativa i de serveis i un territori entès com un bé a explotar sense miraments. Per això oposar-se activament en aquest projecte és apostar per una societat d’iguals, per una economia sostenible i al servei de les persones, i per un territori com un bé comú a preservar.

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.