Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Publicació oberta

De Juan Carlos I a Felipe VI: Monarquia o República

Publicat per dia 9 juny 2014 – 11:09Cap comentari | 243 views

De Juan Carlos I a Felipe VI: Monarquia o República

Share to Google Plus

Aquesta notícia s’ha enviat mitjançant publicació oberta! Vos convidam a elaborar lliurement les vostres pròpies notícies. Basta que empleneu aquest formulari i no oblideu respectar la guia d’estil i revisar els principis, objectius i criteris de publicació del projecte contrainfo.cat.

Vaig viure en directe la transició espanyola. De la dictadura a la “democràcia”.

Franco havia avalat i preparat  a en Juan Carlos com a successor, perquè controlés el procés, i ho feu botant-se una línia dinàstica ( bon tirabuixó) saltar-se el pare el Compte de Barcelona Juan de Borbon.

Les forces polítiques que donaren el seu suport a què s’anés cap a una monarquia parlamentaria, apart de l’UCD que presidia Adolfo Suarez , primer president de la democràcia i proposat per Juan Carlos, perquè s’encarregués de “dissoldre” els elements franquistes que encara eren bastants i prou poderosos dins les institucions. AP, va donar el suport.  PSOE també, amb  Felipe Gonzalez i com no el PCE – que havia legalitzat Suarez,  amb la figura de Santiago Carrillo. A canvi del suport i desballestar l’esquerra rupturista, cosa que va fer a la perfecció.

Ara tenim un nou marc amb l’abdicació de Juan Carlos I i la successió d’un altre Felip ( aquesta vegada no per les armes). Ja patirem la destrucció dels privilegis de Catalunya, País Valencià i les Illes Balears i Pitiüses per un  altre borbó del mateix nom Felip V amb el decret de Nova Planta.

Felip VI no ha estat elegit democràticament i ara mateix es plantejarà, el mateix que s’hauria d’haver fet 1978; ja que el cop d’estat d’en Franco, fou contra un règim legalment constituint la II República (1931-1939)

Els partits que han donat suport a la monarquia o tant a dir més a Juan Carlos I, han rebut una garrotada molt forta a les eleccions europees. Perdre entre els dos partits majoritaris prop de cinc milions de vots no passa a diari. Per altra banda partits de caire republicà com EU, Podemos, o nacionalistes com ERC, han fet uns increments impressionant.

PP i PSOE, han preparat una operació d’estat de gran calat. Tenen molta presa.

Amb una monarquia gastada, esquitxada i desprestigiada per diversos casos de corrupció (NOOS i altres afers). Necessiten canviar de figura perquè continuï tot “Atado y bien atado” apareix en escena Felip VI.

Memòria històrica: El padrí de Felip VI, el va fer a defora unes eleccions municipals (1931) que proclama la II República amb Niceto Alcala Zamora de President. Alfonso XIII cap a l’exili.

La història marca els ritmes i els tempos. Ens trobem en una “revetlla” de les properes eleccions municipals i autonòmiques. La situació de les classes populars dins l’estat espanyol és desesperada: Atur, retallades en educació, sanitat, prestacions socials, desnonaments, el rescat de la banca per afavorir altre cop al sistema financer i fam en el carrer, inclusiu qui fa feina no pot cobrir les necessitats bàsiques amb el sou.

La situació al carrer s’està radicalitzant i no és estrany. Mentre uns pocs tenen un bon coixí, cobren uns sous insultants, es multipliquen els casos de corrupció ( doblers públic) qui ho pagam som nosaltres amb els nostres impostos. Ens estan arruïnant.

Els dos partits majoritaris, han acotat el cap a la política neoliberal europea, del FMI (Fons Monetari Internacional) i BCE ( Banc Central Europeu) i qui porta la batuta Frau Merkel, braç executor, que ha marcat la política econòmica i social europea.

Els ciutadans i ciutadanes, ens estam, no tan sols cansats, si no farts i molt emprenyats.

PP i PSOE ( puc afegir CIU) han aconseguit fer més rics als seus amics i rejuntar la riquesa encara en menys mans, durant la crisi creada pel sistema financer per enriquir-se més, a canvi de deixar milions de persones dins la precarietat, la pobresa i al carrer. No se’ls hi perdona i ja han rebut un vot de càstig a les Europees.

Què té que veure aquesta abdicació amb el referèndum pel dret a decidir a Catalunya (9N); i la posició al País Basc?  Refermar en la figura fe Felip VI, la pàtria que tant enyoren: “Una, grande y libre” S’hauran d’esmerçar molt. Europa ja no és la mateixa. I Felip VI, no té tant suport com els Juancarlistes donaven al seu pare. Una tessitura complicada.

El debat, ja no serà monarquia espanyola o república espanyola.

Ha estat una operació d’estat que pot esser més perillosa del que es pensen, per a qui l’han orquestrada.

2014  fins el maig de 2015, l’olla política i social estarà bullint. Pot arribar un gran esclafit.

Repeteix que la història posarà a cada un al seu lloc. Veurem un canvi històric.

Josep Bonnín

 

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.