Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Publicació oberta

A Son Serra de Marina pot haver-hi tantes places turístiques com població empadronada

Publicat per dia 30 març 2017 – 9:09Cap comentari | 1.041 views
Share to Google Plus
Mapa generat per terraferida desmuntant Airbnb

Mapa generat per terraferida desmuntant Airbnb

El lloguer vacacional és un tema de màxima actualitat i debat. Aquest escrit és fruit d’una petita recerca entorn al lloguer vacacional d’habitatges del nucli de Son Serra de Marina.

A més de ser veïna del municipi, l’elecció de centrar el treball en Son Serra de Marina es deu a què és un nucli costaner sense infraestructura hotelera. Està caracteritzat per tenir escassos veïns empadronats, en concret a l’any 2016 n’hi havia 585, població que sempre s’ha vist en augment els mesos d’estiu degut a les segones residències. De forma també relacionada amb la inexistència d’hotels al nucli, aquest any passat van produir-se fortes reivindicacions per part dels veïns contra la instal·lació d’un xibiu a la platja, al·legant-se per part dels veïns que el nucli vol mantenir-se al marge de la mercantilització dels espais naturals públics i del impacte que això genera sobre el medi. Així, una recerca que mostri una aproximació de les places turístiques que hi ha al nucli, posa sobre la taula la quantitat de turistes que pot haver-hi en un nucli ¿no turístic?

La metodologia de recerca ha consistit en recollir dades de diferents pàgines web a partir de les quals es poden llogar habitatges vacacionals.

Pàgines visitades i quantitat d’habitatges inscrits:

taula1

El principal inconvenient del recull de dades ha estat que hi ha habitatges repetits, entre els diferents portals, i també dins de les mateixes webs. És a dir, dels 146 habitatges inscrits a “Homeaway” alguns d’ells estan registrats diverses vegades. La impressió després de la recerca és que a Son Serra de Marina pot haver-hi entorn a 100 habitatges de lloguer vacacional.

El recull de dades ha consistit en conèixer, de fins a 44 habitatges en lloguer inscrits als portals esmentats, quantes places turístiques oferien i el preu mitjà per nit. No s’han treballat més habitatges degut a que la xifra ja pot ser representativa del total i, també, per tal no caure en casos registrats diverses vegades. S’ha intentat garantir la no repetició dels 44 habitatges a partir de comprovar les fotografies de l’anunci i comprovant la ubicació i el preu de cada cas. Llavors, quan en un mateix carrer s’ha trobat un habitatge amb el mateix preu i les mateixes places s’ha qualificat com repetit.

Quantitat d’habitatges treballats, número de places totals i mitjana de places per habitatge:

Després d’aquesta aproximació, m’aventuraria a dir que a Son Serra de Marina pot haver-hi tantes places turístiques com població empadronada (comptant que hi hagués uns 100 habitatges de lloguer vacacional). Ara bé, la realitat poblacional del nucli, a més de doblar-se (principalment als mesos d’estiu) respecte la població empadronada, ha de sumar-s’hi la població que va a la seva segona residència quan arriba el “bon temps”.

Després d’aquesta primera recollida de dades, l’autora anirà ampliant el projecte per diverses vies: seguir ampliant la informació fins arribar a una aproximació d’altres nuclis del municipi o també d’habitatges dispersos en sòl rústic, complementar-ho amb entrevistes en diferents agents o acompanyar-ho d’algunes reflexions pròpies, les quals en aquesta primera entrada han estat absents, ja que s’han volgut mostrar, de forma objectiva, els primers resultats.

Margalida Mestre

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.