Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Publicació oberta

1984 ja és aquí, el civisme et vigila

Publicat per dia 19 febrer 2014 – 20:53Cap comentari | 243 views
Share to Google Plus

Aquesta notícia s’ha enviat mitjançant publicació oberta! Vos convidam a elaborar lliurement les vostres pròpies notícies. Basta que empleneu aquest formulari i no oblideu respectar la guia d’estil i revisar els principis, objectius i criteris de publicació del projecte contrainfo.cat.

Així cridava un mur de Karcelona fa uns anys, quan la llei del civisme estava a l’ordre del dia. Avui, anys més tard, és Ciutat l’escenari protagonista d’aquestes mesures repressores en nom del civisme, la convivència, la llibertat, el respecte, la dignitat i el dret de les altres persones.

Estem parlant de l’anomenada Ordenança per fomentar i garantir la convivència cívica a Palma de Mallorca. Ordenança calcada de la d’una de les ciutats més repressives de l’estat Espanyol, Barcelona, cosa de la que no s’amaguen aquests cràpules que s’autoanomenen polítics nostres; ans al contrari, amb orgull apareix en l’esborrany, del qual s’ha aprovat la proposta d’aprovació (19 desembre de 2013). Així de retorçats són.

Aquesta ordenança és un abús a la nostra llibertat, a la de les precàries, de les altres, de les no-ciutadanes, les excloses, les anticapitalistes, les feministes, les que s’autoorganitzen, autogestionen, la de les putes, les immigrants, les indigents, etc.

Amb un ús del llenguatge hiperinclusiu (emprant plurals genèrics com persones, femenins abans que manifestartmasculins, etc.) i abogant contra la xenofòbia, el racisme, el sexisme, l’homofòbia, i enarborant la natura d’una manera exagerada, aquesta ordenança ens infantilitza (no permetent que l’individu s’autogoverni, dient com s’ha de relacionar amb l’altre), ens converteix en policies de les altres (posant a l’abast un mecanisme de denúncies àgil i llevant feina de damunt als vertaders policies), precaritza l’autonomia de persones menors, majors, ancianes i, sobretot, discapacitades i deixa ben clar quines actuacions són, o no, aptes per l’espai públic d’aquesta magnífica democràcia. Obviant que les majors tortures es donen en espais privats, ens deixa ben clar que allò important és una cara ben neta, de cara al turisme, evidentment. Que es vegi que les persones d’aquesta ciutat som capaces d’engolir tota la violència que exerceix aquest sistema com si res i restar en calma, tranquil·les. I si no (ho) encaixam rebrem sancions (bàsicament econòmiques) a modus de càstig que ens convertiran en bons jans, amants de la nostra mamà-Estat.

Vos deix un recull de les més esgarrifants, jutjau vosaltres mateixes:

  • Actes públics: aquell que convoca és responsable últim de fer que es compleixi aquesta ordenança. L’Ajuntament podrà exigir una fiança o una assegurança per respondre als danys i perjudicis.
  • Graffitis: sempre han estat prohibits, però com a novetat en aquesta ordenança, apareixen les mares, pares, tutores o acompanyants dels menors que pintin com a últims responsables d’aquest. També es diu que les sancions seran més greus en monuments, edificis catalogats i protegits.
  • Pancartes, cartells i fulletons: només es podran penjar als espais habilitats per a això. Queda clarament prohibit el seu ús en edificis i instal·lacions municipals, sense permís de l’Ajuntament.
  • Jocs: amb l’excusa de protegir els peatons i el dret a no ser pertorbat en l’espai públic es prohibeix jugar a pilota, monopatí o similar en espais no habilitats per a això. De la bicicleta no se’n parla, ja que per desgràcia tenim una ordenança que ja regula aquest mitjà. Tampoc diu res de la protecció als peatons front la dictadura dels cotxes i altres vehicles a motor. Clar, aquests es gasten molta pasta en petroli, compensa la pertorbació que causen.
  • Putes i captaires: sota l’abominable títol de “Altres conductes en l’espai públic” s’engloben els temes de la mendicitat i la prostitució. El fonament per massacrar els captaires és “savalguardar el dret que tenen les ciutadanes de transitar per ciutat sense ser molestat o pertorbat en la seva voluntat, lliure circulació de persones, la protecció dels menors i l’ús correcte de l’espai públic”. En concret “aquelles formes de mendicitat més insistents, intrusives i organitzades”, diu. Prohibeix les conductes sota aparença de mendicitat que representin actituds d’acosament i l’oferiment de béns o serveis a persones que es troben a l’interior de vehicles (netejar parabrises o altres objectes). Però assegura que l’ànima caritativa d’aquest Ajuntament laic posarà a la seva disposició l’anomenat Pla estratègic de benestar social per ajudar aquesta gent després de fotre-la fora de la seva llar-carrer. Pel que fa a la prostitució (paraula que ni s’esmenta una sola vegada, així d’hipòcrites són) es fonamenta en què s’ha de “preservar els menors de l’exibició de pràctiques d’oferiment i solicitud de serveis sexuals al carrer, mantenir la convivència i evitar problemes de vialitat en llocs de trànsit públic i prevenir l’explotació de determinats col·lectius”. La falta serà més greu si les putes estan a menys de 200 m. de distància dels centres docents o educatius, parcs i zones infantils o d’afluència de menors. És a dir, fotre fora les putes del carrer, no sigui cosa que els nens i nenes indefenses de la programació televisiva violenta, abusiva i sexista, relacionin qualsevol d’aquestes idees amb la vida “real” i una vegada invisibilitzada la prostitució prevenir l’explotació de “determinats col·lectius”. En fi, res més a afegir, programa gore assegurat.
  • Actuacions a la via pública: aquest apartat afecta basicament a artistes de carrer, tot limitant i posant restriccions al treball tan necessari que realitzen aquestes persones. Així prohibeix: amplificadors, percussió, situar-se front activitats comercials, edificis oficials o de gran concurrencia sense la seva conformitat, situar-se davant monuments o edificis històrics o béns d’interés cultural de manera que s’interfereixi en la seva visibilitat, interferir el trànsit (encara que sigui el públic qui interfereix), emprar animals, incorporar a l’espectacle menors de 16 anys, molestar els peatons, actuar més de 30 minuts, repetir el repertori en el mateix lloc i dia, ocupar més d’un metre quadrat, utilitzar materials perillosos com liquids inflamables, sables, torxes, canviar d’ubicació durant l’actuació o estar a menys de deu metres d’un altre artista. També estableix un horari comercial per a actuar, de 10 a 14 i de 17 a 22 (21h al casc antic).
  • Concentracions: “es prohibeix la concentració de dues o més persones que alterin l’ordre públic i/o la convivència ciutadana en cas de produir renous o molèsties que limitin el dret al dencans. Queden excloses en tot cas les concentracions legalment autoritzades”. Nenes oblidau-vos de manis no convocades!
  • Comerç ambulant no autoritzat: “es prohibeix la venda, compra i col·laboració amb els venedors ambulants”. No cal dir que aquest apartat és el regal del nostre estimat Ajuntament al top-manta i a les persones que el practiquen, un dels col·lectiu més precaritzat del moment.
  • Altres pràctiques que també es prohibeixen en aquest magnífic document són: el tarot, la vidència, els massatges, fer tatuatges, acampar o dormir en espais públics, rentar-se o rentar roba en fonts, pixar, cagar i escopir, anar nua o seminua.

Per fer front a aquesta intromissió salvatge a les nostres vides i al nostre dia a dia, convocam un cercavila festiu i combatiu el proper dissabte, 22 a les 10.30 del matí a Pça Islàndia (antiga plaça espanya), que acabarà a plaça Major on es farà un cabaret protesta.

 

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.