Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » General, Publicació oberta

Un Sant Sebastià alternatiu

Publicat per dia 18 gener 2017 – 11:43Cap comentari | 259 views

Un Sant Sebastià alternatiu

Share to Google Plus

Aquesta notícia s’ha enviat mitjançant publicació oberta! Vos convidam a elaborar lliurement les vostres pròpies notícies. Basta que empleneu aquest formulari i no oblideu respectar la guia d’estil i revisar els principis, objectius i criteris de publicació del projecte contrainfo.cat.

Gràcies als mitjans ja fa temps que se’n parla de les festes alternatives. Els mitjans i totes les xarxes socials del món (facebook, instagram, twitter, tinder, grinder, etc.) ens diuen que existeixen i què són una bona manera de fer jove la festa. Tot i que aquesta explosió d’acivitats complementaries (o alternatives) a la Festa Major de Palma poc a poc es va consolidant no ens hem d’oblidar de que ja fa anys que hi ha molta gent que treballa en aquesta direcció. Tot i així actualment sembla que només en persisteixen dues i treu el capet una tercera. La Confradia de Sant Sebastià, Orgull Llonguet i, enguany, la Confradia swingaire (creada a partir de tota la gent que ha quedat fora de la Confradia de Sant Sebastià) faran actes amb més o menys encert per Ciutat. Són aquests grups de persones les que estan darrera d’una vertadera mobilització ciutadana per a fer les festes més participatives i populars.

I on queden les alternatives anteriors?

No hem de pensar que aquestes són les primeres festes alternatives a la oficial que es celebren a Palma (I en qualque moment hauríem de pensar en com la festa alternativa se va tornar oficial). A Ciutat tenim, com a mínim, dos grans referents que durant molts anys es varen celebrar paral·leles a la nostra Festa Major.

El primer referent és Sant Kanut. Una festa que ens oferia un lloc alternatiu on gaudir de la revetlla usant un format molt similar : fogueres i espectacles. Marcada a foc al nostre cervell podem dir que la tenim encara molt més present gràcies al conflicte generat els darrers anys al voltant dels permisos per celebrar-la. Conflicte marcat per els problemes amb l’espai, el finançament o la paperassa demanada per l’Ajuntament. Problemes que dugueren a mobilització per tal de salvar la festa alternativa. Tot i això enguany els organitzadors de Sant Kanut han decidit descansar. Haurem d’estar atents per a veure què decideixen fer en un futur.

El segon referent festiu és Sa Bodegueta. Una festa molt més austera i familiar, donava l’oportunitat de gaudir de la revetlla al so de les xeremies dintre de l’escenari del bar. Una festa que en el fons sempre era la mateixa i que cada any sorprenia per el caire improvitzat que tenia i que va deixar de celebrar-se quan en Pep i n’Anita es jubilaren i passaren el bar a unes altres mans. Bé, si hem de ser precisos no es va deixar de celebrar així de sobte però amb el temps s’ha desarrelat i s’ha diluït dintre de tots els actes de la festa.

I la festa, l’altra, la bona, la que no se paga amb diners i fa somriure, on merdes queda?

Actualment obertes a la gent i clarament publicitades trobam 3 festes diferents. Per una banda està la Confradia de Sant Sebastià que organitza la festa diürna dia 19. La confradia mou, al voltant del dinar de confrares, un grup de gent on el seu objectiu és passar el dia de la revetlla de Sant Sebastià envoltat de amics i passar-ho bé durant tot el dia, i engany serà la cinquena edició. Ells no aposten per un model de festes hermètic i tancat, ni bo ni dolent com mencionen al seu programa de festes, sinó que cada persona passi aquest dia com vulgui i gaudint dels carrers de Palma. Curiosament l’èxit de la convocatòria i del dinar ha fet que molta gent que vol passar amb ells aquests moments de la festa quedin fora. D’aquí ha sorgit una nova confraria, la swingaire, que enguany celebra un dinar i promou el mocador blau per a diferenciar-se de la resta.

Després trobam el col·lectiu gastro-eròtico-festiu d’Orgull Llonguet. Cada any ocupen els carrers de Palma entrada la mitjanit, i amb una aposta diferent cada any, potser ni ells saben quin hauria de ser aquests format de festa, però seguint una mica amb la sintonia de la Confraria, el seu objectiu es passar-ho bé fent coses diferents a les que poden oferir les institucions actualment. Una idea de les que OL vol fer-hi força són les colles, grups d’amics, familiars o el que sigui, reunits per celebrar la festivitat junts i amb una identificació clara en aquests cas com és el mocador de color groc. Tot i l’aposta diferent cada any la festa segueix una mateixa idea amb tres peus : carrer , idees amb aires d’arrel tradicional, música i confeti. Tot dintre d’una pastera d’on, segons les mans i les ganes, n’extreuen una substància diferent any rera any. Tal volta qualque dia trobin la mesura correcta. Mentrestant l’experimentació està a l’ordre del dia.

Si ho miram de ben aprop en el fons el que cerca la gent, i el que hauríem de cercar tots com a ciutadans, és trobar un espai molt més proper. Què ens permeti gaudir com a individus i que puguem compartir com a col·lectiu. On puguem triar com volem fer la festa. I sentir la nostra festa, sentir la nostra família i sentir-nos part d’aquest petit poble què és Palma. Perquè en el fons Palma som tots i hem d’aconseguir sentir-nos orgullosos de pertànyer a aquest col·lectiu. I per aconseguir-ho només hi ha un camí: fer-hi feina i lluitar per el que volem.

Sant Sebastià no seria el que és sense els concerts i els actes de l’ajuntament. Sant Sebastià (i Palma) no tornarà a ser el que era gràcies a tota aquesta gent que se mou per fer de Palma un vertader poble.

Orgull Llonguet

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.