Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Art i cultura, Difusió i pensament crític, Economia alternativa, General, Illes Balears i Pitiüses

transitant ens recomana llibres per Sant Jordi, diada en la que munta paradeta

Publicat per dia 22 abril 2016 – 17:15Cap comentari | 237 views
Share to Google Plus

Demà dissabte 23 d’abril, durant la Diada de Sant Jordi, la llibreria transitant muntarà paradeta dins la Rambla, a l’altura de Sa Costa Sa Pols, abans de pujar les escales cap a Plaça Major.

Enllaç a mapa: passeig de La Rambla ( extrem inferior; la Rambla, 1-3)

Algunes NOVETATS i RECOMANACIONS de Sant Jordi… per anar fent boca.

Maternidades subversivas

Llopis, María

Editorial: Txalaparta

En l’actualitat, en la nostra societat occidental, la maternitat s’inscriu en un context capitalista i patriarcal en el qual es desenvolupa asexuada, medicalitzada, biologitzada i desempoderada. Per això, cada vegada són més les persones que opten per embarassos, parts i criances fora de norma i que, mancant models alternatius, tracten de crear-los posant en dubte idees preestablertes i conductes que sovint es converteixen en mandats.
María Llopis s’ha reunit i conversat amb aquestes noves mares, pares, Mapes, comares, activistes… que estan reflexionant sobre l’actual model de maternitat, mostrant les imposicions i contradiccions del mateix i, al seu torn, creant nous i alliberadors paradigmes. Així doncs, aquest llibre tracta de visibilitzar diferents tipus de maternitats que han anat gestant-se a la llum de noves experiències i lluites, perquè la maternitat és un tema d’interès general i subvertirla és una forma de canviar el món.

Filosofía en el tocador

Amorós, Miquel

Editorial: Argelaga

Amb la desvaloració del coneixement històric objectiu es buscava esborrar de l’imaginari social tot el que el pensament revolucionari havia tornat conscient i que pel bé de la dominació havia de caure en l’oblit […] La reflexió acadèmica pseudoradical es va convertir llavors en l’instrument idoni per empènyer la història a la clandestinitat i fer que l’ordre tornés al terreny de les idees gràcies a la recuperació de fragments crítics convenientment desactivats […] Així doncs, els pensadors de la classe dirigent es defensaven de la subversió portant els esdeveniments fora de la història, integrant-los en la seva visió del món com metarrelats, és a dir, com a categories literàries atemporals.[…] La tasca immediata de la crítica consistirà llavors a denunciar els mecanismes psicopolítics de contenció i la mentalitat mesocràtica conformista en la qual s’ancoren. Però la reflexió no marxa separada de la passió: el desig de raó parteix de la raó del desig. Kafka, Anders, Marcuse, Reich, Sade i els surrealistes poden ser de gran ajuda. No obstant això, la labor de més llarg abast és la d’afrontar la crisi de la idea de Progrés, de la Història i de la mateixa Raó –la crisi de la societat capitalista– sense tornar a la cleda caient en la irracionalitat, en un escapismo estètic o ruralizante, en un antihumanisme naturalista i sociòfob…

Para entender el TTIP

Una visión crítica del Acuerdo Transatlántico de Comercio e Inversiones

Taibo, Carlos

Editorial: Catarata

Malgrat l’esforç de moviments i plataformes, l’Acord Transatlàntic de Comerç i Inversions (TTIP) ha aconseguit sortejar qualsevol debat públic seriós. Negociat de manera clandestina sota la pressió de les transnacionals radicades a Estats Units i en la Unió Europea, suposa, amb tot, una nova volta de rosca en l’estratègia de dominació desplegada per aquestes últimes. A les pàgines d’aquest llibre s’explica pedagògicament el contingut del TTIP, se sospesen els problemes majors que està cridat a plantejar, s’examinen les seves previsibles conseqüències en matèria de política internacional i es consideren alguns dels vicis d’anàlisis que, en relació amb l’acord, arrossega l’esquerra que viu en les institucions.

Rutas sin mapa

Horizontes de transición ecosocial

Santiago Muíño, Emilio

Editorial: Catarata

El col·lapse socioecològic ja ha començat: la humanitat porta almenys tres dècades vivint per sobre de les seves possibilitats ecosistèmiques. En aquest compte enrere, la sostenibilitat i la transició cap a un model postcapitalista no són una simple opció, sinó que sorgeixen amb la força d’un imperatiu. Cadascuna de les crisis i tensions que conflueixen al món actual ?la gran recessió, el declivi energètic, el canvi climàtic, els conflictes geopolítics pels recursos, la superpoblació, etc.- cal comprendre-les dins d’una realitat unitària i complexa: la crisi civilitzatòria del capitalisme. Totes elles són conseqüència, en últim terme, del xoc de la nostra activitat amb els límits biofísics que el planeta imposa a una economia que necessita expandir-se il·limitadament. Les vies de sortida no radiquen simplement en canvis en política econòmica o en solucions tecnològiques. Requereixen d’un canvi radical de paradigma, urgent i alhora de llarg abast, d’una transformació integral de les nostres maneres de vida, que involucra tant a les institucions polítiques i el sistema econòmic com a les relacions socials, els valors, les cosmovisions, les ideologies, la idea de felicitat que ens governa o els models de vida bona. Emilio Santiago Muíño no només descarta els mapes que ja no serveixen, aquells que guiaven les tendències de progrés i creixement del passat, sinó que traça les rutes possibles per les quals transitar cap a societats sustentables i mantenir viva la promesa digna de l’emancipació social i d’una vida plena.

Demasiada libertad sexual os convertirá en terroristas

Pasolini, Pier Paolo

Editorial: Errata Naturae

Pier Paolo Pasolini va ser un gran cineasta, un notable poeta, un extraordinari novel·lista i, tal com demostra en el present volum, un dels majors assagistes del segle XX. Com a pensador i com a creador, Pasolini va entendre que l’autèntica provocació i una forma d’escàndol que no fos recuperable pel sistema de consum cultural eren les armes més eficaces que posseïa un intel·lectual. I és precisament aquest esperit de la transgressió, entès com a reflexió lúcida, compromesa i a contra corrent, el que habita els assajos que componen aquest llibre ?inclòs el que li dóna títol?, redactats al llarg de més de trenta anys i inèdits fins ara en la nostra llengua. En aquest sentit, la present antologia es compon d’un conjunt de textos que, atenent a la seva vitalitat intel·lectual, el seu abast històric i la bellesa de la seva escriptura, són de primer ordre i adonen del millor Pasolini, crític radical de la nostra cultura i aliè a qualsevol tipus de concessions. En ells s’aborden temes fonamentals en la reflexió i la vivència d’aquest autor: la violència i el seu extrem, la guerra, l’educació, tal com se’ns imposa i tal com podria ser, això que cridem cultura, i la dialèctica crítica que aquesta exigeix, la societat, sempre al costat de la solitud d’aquell que pren consciència de la seva deriva, o la política, que per Pasolini no podia ser sinó una estratègia de la resistència. El llibre es tanca amb dos documents absolutament excepcionals: un text, publicat de forma pòstuma amb prou feines dues setmanes després de la mort de Pasolini, que el propi autor va definir com «un testament intel·lectual i espiritual», i una última entrevista, brillant i brutal com totes, que va tenir lloc amb prou feines quatre hores abans del seu assassinat. En ella Pasolini advertia que «mentre nosaltres estem aquí parlant pot ser que hi hagi algú en el bar planejant liquidar-nos», la qual cosa no parla tant d’una premonició com de l’estricta lucidesa de qui ha tocat «la vida violenta » i coneix veritablement el seu lloc al món.

STAR WARS

Filosofía rebelde para una saga de culto

Varios autores

Editorial: Errata Naturae

Star Wars és molt més que les seves pel·lícules i el seu inesgotable univers expandit en forma de còmics, novel·les i figures d’acció. Star Wars és un veritable mite cultural per a diverses generacions. I així ho demostra aquest llibre: un conjunt d’excel·lents i entretinguts assajos sobre la relació d’aquesta saga amb la filosofia, la política, el capitalisme, la tecnologia, la sexualitat, les religions orientals? Un volum que aborda, per tant, interrogants fonamentals per aprofundir en els primers sis episodis i per interpretar els que estan per arribar: és Star Wars una saga políticament progressista o més aviat conservadora? Hi ha en ella una veritable crítica al capitalisme global o una defensa encoberta? Parlem d’una saga que advoca per la diferència i la inclusió de l’altre i del alien o per la supremacia dels humans (si pot ser blancs)? I des del punt de vista de les dones, quin és el seu paper en Star Wars? Hi ha lloc per al feminisme en l’àmbit de la Força? I què passa amb el sexe, el gran silenciat en les dues trilogies? Tan sols una estratègia perquè el públic familiar engrosseixi la taquilla? O hi ha una mica més? fosc? I d’altra banda, és Star Wars una paràbola cristiana sobre la redempció? O es troba més prop de les influències filosòfiques del budisme i l’hinduisme? I quant al sabre làser que tots vam voler tenir de petits (i molts seguim volent tenir), no és el fetitxe per excel·lència? Però és un fetitxe en el sentit sexual de Freud o en el sentit econòmic de Marx? I finalment: per què tots odiem a Jar Jar Binks? Sí, d’acord, sembla un cavallet de mar histèric o un ruc idiota que a més busseja, però? i si hi hagués un sentit més profund i filosòfic per a la nostra resistència enfront del primer actor digital de la història del cinema? Un veritable manual de lectura per a una saga de culte.

Agente provocador

Numero 1. Los documentos secretos del gabinete negro

Vàries autores

Editorial: La Felguera

Part Primera: Espionatge: Danseu, danseu, maleïts! Una societat secreta de ballarins | L’Església dels Subgenis | Seguint el rastre del Camí Rojo (entrevistem a Verónica Dinora, seguidora i amiga de Melvin Betsellie, el cèlebre bruixot de William Burroughs) | Part Segona: Agents Encoberts: Il·lustrar l’anomalia, donar veu al monstre (entrevista a l’il·lustrador Mario Rivière) | Caos fonamentalista (Ben Morea, exMotherfuckers, parla sobre el ISIS i Al-Qaeda) | L’home que maneja la màquina (Helena Girón, el cineasta Holger Meins i la Fracció de l’Exèrcit Rojo) | La Partida del Tro o dos romàntics amb punys de ferro (uns protohooligans anomenats Larra i Espronceda) | Juana La Valerosa, la llegenda d’una bandida | Demolint l’estació central (entrevistem a Erwin Flores, dels Saicos) | Part Tercera: Infiltració: La Muette, per Alexander Pottey | Borges: El Missatger Secret, per Erwin Flores | Pseudociencia en Nazilandia, per Willy Llei | L’Ángel Exterminador (com l’Església va crear els seus propis grups secrets paramilitars i va somiar amb una Inquisició eterna) | Part Quarta: De la provocació a la revolució: L’estratègia postindustrial (SPK, una organització revolucionària integrada per pacient internats en psiquiàtrics | Un infern pur: Pure Hell: la primera banda negra de punk | El F. L. I. P. en el Liceu Buffon (Forces d’Alliberament i d’Intervenció Pop) | Una hilarant aventura criminal (Juan Mari Barasorda, un recorregut inaudit pel fosc món dels cabarets noirs i criminals del París del segle XIX | Amazones (per Elisa McCausland).

Las aventuras de Tom Sawyer

Twain, Mark

Les aventures de Tom Sawyer és un llibre solar, «un himne escrit en prosa», en paraules de Mark Twain (qui es va inspirar en les seves vivències per donar vida a les malifetes i els personatges que poblen aquest clàssic), un cant emotiu, no exempt de nostàlgia, dedicat a aquest estiu etern que és la infància. Aliena als clarobscurs que veurem en Huckleberry Finn, Tom Sawyer es proposa recordar-nos, de forma lluminosa i optimista, què significava ser un nen: aquesta energia desbordant, aquests somnis que proliferen sense el filtre de les preocupacions, les obligacions i les claudicacions dels adults, una època en la qual el món era més pur, més vast i misteriós, i l’amor i l’amistat, èpics i incondicionals. La present edició compta amb les portentoses il·lustracions de Pablo Auladell.

Podeu trobar molt més a la paradeta de transitant.

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.