Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » General

Resum i valoració de la I Fira del Mercat Social de Mallorca

Publicat per dia 25 març 2015 – 18:01Cap comentari | 288 views
Share to Google Plus

Aquest cap de setmana es celebrà la I Fira del Mercat Social de Mallorca al Centre Cultural La Misericòrdia, en què hi han participat 35 entitats com a expositors, ponents i dinamitzadors de tallers i accions lúdiques. A part de les finances ètiques, la Fira ha comptat amb la presència d’iniciatives de comerç just, d’inserció sociolaboral, d’agroecologia i protecció del medi ambient, serveis de telecomunicacions ètics, energia verda i educació i cultura.

Relació d’expositors i programa d’activitats realitzades durant la fira. Aquí podreu llegir les valoracions realitzades al blog de l’Associació del Mercat Social de les Illes Balears.

La I Fira del Mercat Social de Mallorca celebrada aquest cap de setmana al Pati de la Misericòrdia de Palma ha estat un èxit de participació, tant d’expositors com de públic, i ha aconseguit els seus objectius.

Finalment, han participat a la fira un total de 36 expositors, amb una gran diversitat de propostes: agricultura ecològica i sostenibilitat ambiental, comerç just, inserció social i de discapacitats, cooperativisme, educació i cultura, banca i altres serveis amb criteris ètics…

A més d’expositors, la fira també ha comptat amb presentacions, tallers i actuacions musicals.

Quant a la presència de públic, estimam que unes 3.000 persones han passat per la fira malgrat l’amenaça de pluja, però a més de la dimensió quantitativa, volem destacar la dimensió qualitativa: ha estat un públic implicat i amb ganes de conèixer les alternatives de consum responsable i  que ha interactuat amb els expositors, informant-se directament de l’àmplia oferta de productes i serveis amb valors socials, ecològics i ètics.

Per això, pensam que hem aconseguit els dos objectius que ens varem marcar: visibilitzar l’oferta de productes i serveis amb criteris de consum responsable i afavorir el coneixement mutu entre els propis integrants del mercat social com a primera passa per impulsar actuacions d’intercooperació.

Tot i que ha hagut aspectes de la fira que són millorables, pensam que els participants han quedat satisfets, la qual cosa ens anima a seguir treballant per l’articulació del mercat social a les Illes Balears i a donar continuïtat en el futur a l’organització de fires com la que hem viscut aquest cap de setmana a La Misericòrdia.

Finalment, recordar que encara segueix oberta la campanya de micromecenatge a través de Goteo: https://goteo.org/project/i-fira-del-mercat-social-de-mallorca

La valoració que es fa des del GIT de Fiare Banca Etica a les Illes Balears només pot ser positiva, i des de molts vessants: pel que respecta a l’organització per haver aconseguit reunir aquestes 35 entitats i haver executat la implantació de la Fira i per l’assistència de públic, més de 3.000 persones, tot i les adverses previsiones meteorològiques. “Volem felicitar de tot cor als responsables de l’Associació del Mercat Social de les Illes Balears per la seva extraordinària feina, tant en volum com en qualitat, tot valorant que és una entitat que gairebé no té un any de vida”.

La voluntat de treball col·lectiu es va poder visualitzar amb la taula rodona realitzada conjuntament entre Fiare Banca ÈticaSom EnergiaArç AssegurancesOikocredit Catalunya i Eticom Som Connexió.

Taula Rodona

I no cal deixar de banda la repercussió mediàtica que ha tingut la Fira, en els mitjans tradicionals (premsa, ràdio i televisió) com, sobretot, a les xarxes socials.

Es presentaren molts projectes com transitant, Som Energia Mallorca, la EcoXarxa, el GOB, o el Cine Ciutat, entre d’altres. A més, es realitzaren tallers on les assistents pogueren obtenir coneixements de com crear cooperatives, tant de consum, de treball, com agroalimentàries. Així com vam poder veure entitats de diversos sectors; com la banca, l’energia, cooperatives de consum, vam trobar a faltar el projecte guifi.net, projecte de xarxa de telecomunicacions mancomunada, oberta, lliure i neutral, que té poc temps de vida en l’actualitat i que vol transformar el sector de les telecomunicacions, encara que hem de dir que el sector de telefonia i internet ètics van estar representats per la cooperativa sense ànim de lucre eticom.

Fiare Banca Ètica ha manifestat “Ara també és temps de fer balanç intern i de reflexionar sobre els aspectes a millorar de cara a l’edició següent. Perquè si una cosa ha de quedar clara és que aquesta ha estat la primera de moltes edicions de la Fira del Mercat Social de Mallorca i que esperem es repliqui a Menorca i Eivissa”.

Des de contrainfo.cat lamentam no haver sigut partícips físicament d’aquesta fira, observam projectes com aquest amb enorme entusiasme per la voluntat de canvi productiu que es dona a conèixer i que consideram necessari en aquesta societat actual.

Recull fotogràfic molt extens que us convidam a mirar, i aquí un altre realitzat per Junta REAS Balears. Us penjam aquí algunes fotografies recollides.

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.