Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Ciutat, Feminisme, sexualitats i antipatriarcat, General, Illes Balears i Pitiüses, Memòria històrica

Reconèixer les valentes dones de 1715 per donar més identitat a un barri popular com Sa Feixina

Publicat per dia 17 març 2016 – 9:05Cap comentari | 232 views

Reconèixer les valentes dones de 1715 per donar més identitat a un barri popular com Sa Feixina

Share to Google Plus

Aquest divendres 11 i dissabte 12 de març es realitzaren dos actes per recordar el paper de les dones en la defensa dels drets col·lectius dels mallorquins i les mallorquines ara fa 300 anys.

El dissabte a Santa Catalina es va fer un acte d’homenatge a «les valeroses dones de sa Feixina durant la guerra d’insubmissió de 1715» amb un recorregut pel barri acompanyades per xeremieres. L’acte va ser convocat per Memòria en femení, col·lectiu que té dos mesos d’existència. Després del recorregut es llegí el manifest amb una reivindicació clara, que es reconegui a les 400 valentes dones de 1715 que ajudaren a enfortir les defenses en forma d’escultura amb una placa commemorativa a la plaça de Sa Feixina i també canviar el nom del tram de l’Avinguda Argentina per altre que reconegui la “Companyia de dones de Sa Feixina a 1715″ per d’aquesta forma aconseguir “donar més identitat a un barri popular que atresora una història ben diferenciada”.

Reproduïm el manifest íntegre llegit dissabte:

MARÇ de 1715: Tal dia com avui, o altre de ben a prop, fou aplanada Sa Feixina en 1 sol dia:

A diferència d’altres nuclis de població fora murades de Palma, només el de Sta. Catalina va evitar la demolició de bona part de les cases, i l’esplanada de la Feixina els va servir de protecció. Una companyia de dones, amb bandera i tambor, va ser clau per enfortir les defenses de Palma, se n’arribaren a afegir fins a 400, al costat de centenars de picapedrers de la part forana.

Aquesta acció representa la defensa de les llibertats, la resistència. Lliçó d’aquelles dones que sumaren esforços, coratge i dignitat. També ens parla de complicitat entre homes i dones per una finalitat de bé comú: Tenien clar que ELS DRETS I LES LLIBERTATS ES LLUITEN I ES DEFENSEN.

Perquè és la lluita la que ens dignifica… abans com ara, i si perdem, que mai no perdem la lliçó apresa.

És un reconeixement a una fita col·lectiva… en majúscules, perquè… reconeixements individuals a dones que han destacat n’hi ha hagut i en seguirà havent, a dones científiques, escriptores, pensadores, polítiques, artistes etc…

I com diuen altres dones: No ens salveu, escolteu-nos no ens retoleu, coneixeu-nos no parleu per nosaltres, deixeu-nos parlar

I avui us volem parlar d’enaltir la contribució d’aquelles valeroses dones de fa 300 anys a la història col.lectiva, i just és que en facem reconeixement i tribut. Sí, valentes i decidides …perquè la por no fa avançar.

I avui, on trobem exemples d’aquelles valeroses dones de 1715?? En les dones que inspiren, dia a dia, les lluites a casa nostra.

Per això en descobrir aquest interessant passatge de la nostra història col·lectiva que em volgut fer-vos conèixer … volem contribuir a que estimem la nostra terra i la millorem. Sabem que el present i el futur es l’única part de la història que sí podem modificar.

Ens sentim hereves d’aquestes dones com d’aquelles que el 8 de març del 36 -ara fa 80 anys- organitzaren la celebració unitària a Ciutat. L’anomenaren «diada de la mujer antifascista» i s’explica amb entusiasme a la premsa obrera que, per primera vegada a Ciutat, són dones, 7 dones proletàries, les que ocupen la tribuna de la Casa del Poble, i són tot dones les que intervenen a l’acte: dones lluitadores pels drets de les dones. Com recull na Conxa Calafat en el llibre «Aurora Picornell» escrits del 1930-36.

Ambdós són exemples de les lluites d’aquelles que, no fa tant, tingueren clara la transcendència de llur actuació.

Com ja deia l’historiador Francesc de Castellví, l’any 1725 (10 després d’acabar la guerra de Successió): “ESSENT COM SÓN MEMORABLES, LES DONES, NO ÉS JUST QUE EL MÓN LES IGNORI”

I com diuen avui altres dones conegudes i referents per a nosaltres:

- Na Marina rossell a les cançons de la Resistència, que hem anat sentint aquí, respresenta un homenatge a totes les dones que vàren aconseguir sobreviure en els camps de concentració nazis… i de La Resistència a II Guerra Mundial, ella diu: “són per no oblidar , perquè mai més torni a passar i per crear resiliència i sinergies positives”.

- De més a prop, a Mallorca, Maribel Servera glosa sobre La utopia, la vida i la llibertat., i canta: “La utopia deixa de ser-ho quan el somni es fa realitat”.

Perquè creim en un idioma que és universal: la TENDRESA… perquè creim en la solidaritat que és la tendresa dels pobles… perquè creim que el món és dels valents.. Siguem valentes, deixem-nos endur pel desig i per allò que el cor ens demana.

I per acabar volem que aquest acte de reconeixement a aquelles Dones Valeroses, que varen contribuir a salvar de l’enderrocament bona part de les cases del seu barri, siguin recordades d’ara en endavant en aquesta esplanada de Sa Feixina. Per la qual cosa:

- SOL·LICITAM formalment a l’Ajuntament de Ciutat, que ubiqui en aquesta plaça –en el lloc que consideri més adient- un símbol commemoratiu d’aquells fets. Suggerim que aquest memorial pugui tenir forma d’escultura amb placa explicativa… i creim que seria adequat comanar l’obra mitjançant un concurs d’artistes dones. També pensam que podria ser enriquidor el canvi de nom d’aquest tram de l’Avinguda Argentina per altre que reconegui la “Companyia de dones de Sa Feixina a 1715″ i que podria contribuir sens dubte a donar més identitat a un barri popular que atresora una història ben diferenciada .

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.