Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Criminalització i repressió, Difusió i pensament crític, Estat espanyol i el Món, General

Necessitam una amnistia social?

Publicat per dia 19 desembre 2015 – 8:351 Comentari | 343 views

Necessitam una amnistia social?

Share to Google Plus

Article de Rereguarda en moviment publicat a Diagonal.

Després del cicle de lluita obert pel 15M al maig del 2011, en ple reflux d’aquell moviment, es pot dir que estam en moments de ressaca. Realitzam una aturada en el camí, giram la mirada enrere. Veim tot el fet i no ens oblidam de les nostres ferides, marcades a la pell, després d’un despertar de la lluita social.

El recompte deixa un panorama de repressió generalitzada a totes les pràctiques de protesta del cicle de lluita que va suposar el 15M. Podem dir que l’Estat (de vegades en forma autonòmica; de vegades en forma d’Estat central) no se n’ha deixada cap.

Ens han multat, ens han perseguit per fer “escraches” i ocupar bancs, ens han fet macro-operacions contra vaguistes (amb presons preventives incloses), ens han portat a la presó en règim FIES per llegir llibres crítics o per fer comentaris encesos a Facebook. Ens han perseguit per defensar la universitat, l’escola o els hospitals. Ens volen portar a presó per protestar davant del Parlament o defensar Can Vies.

Per contra, la resposta a aquesta repressió generalitzada a tot un moviment de lluita ha estat més aviat parcial i fragmentada. Els moviments de reacció s’han centrat, d’una banda i com és comprensible, en el “cas per cas”, i per una altra, en els casos de penes més greus, tendint a la fragmentació per famílies polítiques segons correspongui.

Aquesta reacció, tan espontània com normal, no ha permès crear un front ampli de lluita contra la repressió que unís tots els casos sense deixar cap enrere. Més al contrari, la parcel·lació per casos i famílies polítiques ha produït una multiplicació de les manifestacions i concentracions, una dispersió de les energies considerable i una sensació de saturació per als cercles següents als dels activistes o militants.

Ens ha faltat la capacitat de trobar un diagnòstic i un discurs compartit de la situació. Encara hi som a temps.

Aquesta feblesa dels moviments se suma amb la capacitat d’un Partit Popular amb majoria absoluta llançat a trobar eines més eficaces per reprimir la noves formes de protesta social. Ens referim a les noves lleis mordasses: Llei de Seguretat Privada i Llei de Seguretat Ciutadana, Llei de Taxes, reordenació del Codi Penal i de la Llei d’Enjudiciament Criminal.

Per acabar de mostrar el panorama, en aquests moments ja tenim a companys presos per aquest cicle de lluita, i estem a l’espera d’execucions de sentència en casos com els de el Parlament, Can Vies o 29M i moltes altres que estan per venir.

És aquest anàlisi de la situació el que ens porta a buscar/investigar una solució que aglutini totes les forces dels col·lectius represaliats per aquest cicle de lluita. Des de Rereguarda plantegem la proposta de l’amnistia social per a un debat col·lectiu ampli.

Aquesta proposta hauria d’abastar tota la diversitat de diferents formes de repressió que hem viscut en singular, és a dir unir-nos a les persones que hem sofert repressió física, legal o econòmica amb l’exigència de derogar les lleis mordasses. D’aquesta manera podrem crear un front ampli que no deixi a cap a enrere, que impedeixi o intenti treure a les nostres companyes de la presó. Al mateix temps, evitarem futures formes de discriminació i càstig derivades del mateix període polític cap a companyes que poguessin veure’s afectades per les contrareformes lliberticides esmentades.

Les diferents lleis d’amnistia que han existit ens orienten que la lluita per la llibertat de la nostra gent ha de venir acompanyada d’una lectura de la situació política, que ens serveix per situar-nos a nosaltres mateixos dins d’un moment històric en el qual el règim del 78 comença a estar en qüestió, on per primera vegada s’ha generat un moviment de masses que vol canviar les regles del joc des d’un ampli conjunt de punts de vista. La tasca, per a nosaltres, és alliberar-nos de tot l’aparell repressiu de l’Estat contra aquest moviment polític de ruptura amb el règim.

1 Comentari »

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.