Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Especial Memòria, General

Memòria contra l’oblit

Publicat per dia 24 juliol 2013 – 22:58Cap comentari | 343 views
Share to Google Plus

Aquesta darrera setmana i coincidint amb el 18 de juliol dia del cop d’estat militar  i dia 19 data en que començà la repressió franquista a la nostra illa, a Contrainfo.cat hem publicat tot una sèrie d’articles relacionats amb  la recuperació de la memòria història i que hem emmarcat en l’especial Memòria contra l’oblit, en aquesta entrada farem un recull de tot el material publicat:

Contra els tòpics. Facem història

20130718_camiócapturat_set1936Fa uns anys que no deixam de repetir la mateixa cançoneta: cal recuperar la memòria històrica, hi ha hagut molt silenci, és un tema tabú, la gent encara té por de parlar… I sempre m’acabo demanant què hi ha de cert en tot això i si la “memòria històrica” és en singular o en plural: memòries històriques. Som conscients que vol dir aquest terme i d’allò que pretenem en reivindicar-lo?

Aquest article, advoca per ser nosaltres mateixes -sense tuteles institucionals- qui recuperem les nostres històries, en plural, i no sols des de la perspectiva de la repressió. Un text dePere J. Garcia, membre del Grup d’Estudis Llibertaris Els Oblidats.

[Sèrie-documental] Memòria i oblit d’una guerra

mèmoria i oblit d'una guerraRecuperació de la sèrie documental Memòria i oblit d’una guerra que es constitueix com la primera compilació audiovisual dels esdeveniments i els testimonis que ha deixat la Guerra Civil a Mallorca. La sèrie realitza una repassada dels esdeveniments més rellevants entorn de la data del 18 de juliol de 1936, i dels fets que es desfermaren arreu de Mallorca després de l’esclat de la Guerra Civil.

“Totes les Causes”, més de 300.000 documents sobre la repressió feixista a les Illes

banner2L’Associació Memòria de Mallorca ha treballat durant més de dos anys, amb mitjans propis i amb una subvenció del Ministeri de Presidència del govern espanyol, per fotografiar més de 300.000 documents relacionats amb les víctimes de la repressió.

Com a part del projecte «Totes les causes», l’Associació ha obert una pàgina web homònima, www.toteslescauses.cat, que posa a disposició de les famílies de víctimes i persones que desitgin investigar l’accés als documents.

Can Sales o la barbàrie de ser empresonada per ser dona i revolucionària

Les cinc infermeres de la Creu Roja assessinades pels feixistes

Molt s’ha escrit sobre les presons de dones durant la Guerra Civil i el Franquisme: llocs obscurs, sinistres i amb olor de por i repressió, allà on robaven els somnis de canvi i revolució. Eren empresonades pels seus ideals republicans, però també pel simple fer d’“atrevir-se” a ficar-se dins la política, un món completament dominat per homes fins aleshores. Però, com se sap, la seva participació en cap cas fou anecdòtica, moltes dones no es conformaren amb la rereguarda, sinó que tingueren un paper més que destacat a la vida política mallorquina.

Entrevista a M.Antònia Oliver

mao

Maria Antònia Oliver és la incansable presidenta de l’Associació Memòria de Mallorca. És néta d’Andreu París, un dels activistes i sindicalistes més destacats d’Inca, juntament amb Antoni Bestard i Gabriel Buades, i que fou assassinat a Porreres l’any 1937. Maria Antònia, com tantes altres persones, ha dedicat bona part de la seva vida a aclarir els fets que portaren fins a la mort al seu padrí, i a reivindicar els drets de totes i cadascuna de les víctimes de la repressió franquista. Combatent la calor de juliol amb un ventall que, casualitat o no, porta els colors de la bandera republicana, Maria Antònia ens ha permès compartir aquesta conversa que reproduïm a continuació dividida en dues entregues:

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.