Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Ecologia, Economia alternativa, General, Illes Balears i Pitiüses, Mobilitat i territori

L’impost turístic hauria de servir per rebaixar la pressió ambiental del turisme

Publicat per dia 9 gener 2016 – 10:59Cap comentari | 220 views

L’impost turístic hauria de servir per rebaixar la pressió ambiental del turisme

Share to Google Plus

El Govern aprovà ahir en Consell de Govern el nou impost turístic, després d’un període d’al·legacions de l’avantprojecte de llei, a les quals el GOB hi presentà un escrit que no ha estat contestat per part de la Conselleria de Turisme.

El Govern continua plantejant un impost no adreçat a compensar l’impacte de l’activitat turística sobre el nostre patrimoni i recursos naturals, sinó com un simple mecanisme de reinversió turística. El GOB felicita el Govern per l’aprovació de l’impost però insisteix que cal que l’impost sigui per reconvertir ecològicament, no per reinvertir en el producte i creixement turístics.

Aquest impost dista molt de la concepció ecologista i d’una bona part de la societat del que hauria d’haver estat una vertadera “ecotaxa”, que s’hauria de dedicar fonamentalment a finançar la recuperació i conservació del patrimoni i a compensar els impactes del turisme i l’activitat urbanística associada defensa l’organització ecologista.

Des de l’inici del debat sobre l’impost turístic, el GOB insistí en que s’hauria de destinar a actuacions de millora mediambiental, una qüestió estratègica per la economia i societat de les nostres illes que han patit i pateixen un dèficit crònic i greu d’inversió.

Per al GOB el nou impost s’hauria d’adreçar fonamentalment a la conservació del paisatge i del patrimoni natural i cultural, a la recuperació d’espais afectats per urbanitzacions avortades, i a la deconstrucció i recuperació ambiental de zones turístiques obsoletes, eliminant places d’allotjament i minvant així el consum de recursos naturals a nivell local i balear.

Cas omís del Govern a les peticions del GOB: també amb el decret de mesures territorials?

Ahir també el Vicepresident del Govern anuncià que el proper dimarts, en un Consell de Govern extraordinari, s’aprovaria el decret de mesures territorials que ha de desactivar els articles més greus, des del punt de vista del territori i l’ordenació urbanística de les Lleis Bauzá. Un decret que arriba tard i que respecte del qual, el GOB també ha intentat participar en el debat polític i social aportant els conceptes i articles claus necessaris per a recuperar un marc mínim de preservació de l’interès general i el territori davant els interessos econòmics privats i la desregulació impulsada per Bauzá.

El decret s’ha retrassat molt i sembla que les Lleis agrària i turística han estat les que més ha costat d’envestir amb coratge, perquè en ambdós casos, es tracta de llevar privilegis adquirits la passada legislatura pels grans sectors poderosos, l’hoteler i els dels grans propietaris de sol rústic. Dos sectors que varen veure com, via parlamentària, se’ls multiplicaven les possibilitats d’enriquir-se a costa del territori i l’interès general.

En el cas de «l’ecotaxa» (oportunitat que sembla ja perduda) cal actuar amb valentia i aconseguir que aquest decret, com a mínim, derogar o modificar els aspectes més greus i amb els que el GOB ja ha incidit reiteradament, el darrer pic demanant rigor pel govern als reis d’orient.

Articles relacionats:

L’impost turístic no serà una ecotaxa, per al GOB és decebedor que el Govern de MÉS-PSOE, amb una composició pretesament progressista i amb el suport de Podem, plantegi l’any 2015 un impost amb un enfocament molt menys “eco” que l’ecotaxa que es va aprovar durant el primer “Pacte de progrés” (amb UM inclosa) fa 14 anys.

Una “ecotaxa” per incrementar la càrrega ambiental? article de Macià Blàzquez on ressalta la perversió de que la inversió pública serveixi per millorar l’oferta turística per atreure més turistes, el que agreuja per comptes de resoldre la problemàtica ambiental.

14 anys després: Balears, de l’ecotaxa a mitges al greenwashing turístic, article de Joan Buades, un dels impulsors de l’anomenada «ecotaxa» del 2001.

Venga l’ecotasa d’una vegada, fora manies, article de Mariano Moragues després d’haver fet un viatge a Itàlia i haver hagut de pagar una “ecotaxa”, i tant plàcidament.

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.