Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Difusió i pensament crític, Ecologia, Economia alternativa, General, Illes Balears i Pitiüses, Treball i economia

Les renovables han evitat l’emissió de més de 5.500 tones de CO2 i haver de pagar 47.500 euros en octubre

Publicat per dia 8 novembre 2015 – 20:47Cap comentari | 236 views
Share to Google Plus

La demanda elèctrica d’octubre, a la baixa (-1,5%). El gas pren el relleu del carbó.

  • El creixement acumulat de l’any es rebaixa a 4,1%.
  • Les energies renovables no troben ocasió de superar el 2%.
  • Les emissions de CO2 baixen però es mantenen elevades.

El mes d’octubre sol ser un mes de transició, entre el calor de l’estiu i el fred de l’hivern. Malgrat tot, la demanda elèctrica ha baixat respecte l’any passat, en part degut a unes temperatures més suaus. La demanda elèctrica de les Illes Balears del mes s’ha situat en 448.021 MWh, un descens d’1,5%, segons les dades de l’operador del sistema elèctric balear (Red Eléctrica).

L’inici de la tardor sembla indicar que la demanda elèctrica no tendrà grans oscil·lacions com les de l’estiu. En l’acumulat de l’any, fins octubre la demanda elèctrica segueix rebaixant la taxa de creixement i es situa en un 4,1% respecte l’any passat (en juliol va arribar a ser del 7,1%).

En termes interanuals la taxa de variació es manté estable en el 2,5%.

SEM_2015_10_Demanda_Elect_IB_Origen-300x196

Origen de l’electricitat a les Illes Balears. Octubre del 2015.

El gas desplaça el carbó 

En octubre la primera font elèctrica de les Illes Balears ha estat el gas a través de les diferents tecnologies superant el 35%. El carbó ha baixat la seva aportació a 20,3%.

També destaca l’augment de l’aportació elèctrica de la cogeneració i la incineració de residus sòlids urbans fins al 6,9% del total.

L’aportació de les energies renovables es manté baixa (1,9%) però de nou crida l’atenció la bona evolució de l’energia eòlica d’Es Milà a Menorca amb una producció de 556 MWh (+50%).

Nota metodològica: Les xifres publicades per l’operador del sistema elèctric balear inclouen les pèrdues d’electricitat a les xarxes de transport i de distribució de les dues empreses distribuïdores a les Illes Balears (Endesa Distribución i Eléctrica Sollerense). Les pèrdues totals per xarxes es calcula que estan entorn del 17-18%.

Baixen les emissions de CO2

L’augment de l’aportació del gas natural en detriment del carbó ha provocat que les emissions totals de gasos causants del canvi climàtic hagin baixant, tant en termes absoluts (235.000 tones, -6,3%) com per habitant (213 kg, 5,6%).

No obstant, els combustibles fòssils segueixen essent les principals fonts d’electricitat de les Illes Balears, a més de l’enllaç peninsular que ha aportat el 21,5% de la demanda.

La cotització de les emissions de CO2 al mercat europeu ha augmentat un 8,5% en octubre fins als 8,63€/tona. D’aquesta forma, el valor de les emissions de CO2 de les centrals elèctriques balears han superat els dos milions d’euros en octubre. No emetre-les suposaria una reducció del cost de les externalitats dels combustibles fòssils.

Les energies renovables han evitat l’emissió de més de 5.500 tones de CO2 en octubre i haver de pagar 47.500 euros. Els ingressos que es podrien derivar de no emetre més emissions haurien superat els 2,3 milions d’euros.

Nota metodològica: les emissions de CO2 es calculen en funció dels factors d’emissió propis per a les Illes Balears.

Font de les dades:

Red Eléctrica de España

Parc Eòlic Es Milà

Factor CO2

Article realitzat a partir d’una publicació al blog de Som energia

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.