Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Ciutat, Especulació, General, Mobilitat i territori, Politiqueig, Treball i economia

L’AVV Canamunt demana la prohibició del lloguer turístic en edificis d’habitatges plurifamiliars

Publicat per dia 13 gener 2017 – 18:16Cap comentari | 376 views

L’AVV Canamunt demana la prohibició del lloguer turístic en edificis d’habitatges plurifamiliars

Share to Google Plus

Reproduïm el comunicat íntegre que ha realitzat la Associació de veïns i veïnes, qui ha presentat alegacions a la nova llei de turisme, relativa a la comercialització d’estades turístiques a habitatges.

L’AVV Canamunt vol mostrar la preocupació davant els canvis experimentats en els darrers anys en el nostre barri, així com a la resta de la ciutat de Palma, on cada vegada és més difícil obtenir un lloguer a un preu raonable. Per aquesta raó i degut al canvi en la fisonomia i vida del barri, i la creixent especulació immobiliària, on proliferen negocis turístics com lloguers en edificis residencials i hotels de ciutat, restauració, franquícies, souvenirs, etc, l’AVV Canamunt ha decidit presentar al·legacions contra la comercialització d’estades turístiques a habitatges.

El passat 21 de desembre es publicà a la premsa local que el turisme encareix el lloguer d’habitatges 4 vegades més a les Illes Balears que a la resta de l’estat. A la nostra comunitat el lloguer d’habitatges ha augmentat un 16.2% en front del 4.2% de l’estat espanyol entre gener i juny d’aquest 2016. Aquestes dades ni s’han donat ni en els millors temps de la bombolla immobiliària de principis de segle en tot l’estat espanyol, dades han estat extretes d’un estudi de Solvia (immobiliària del Banc Sabadell).

Aquesta pujada de preu i la comercialització turística de l’habitatge i l’increment d’edificis d’habitatges que s’estan destinant a hotels de ciutat, està causant una nova gentrificació en el nostre barri. Molts de veïns han de sortir del barri cercant lloguers a preus raonables. Comprar o llogar un habitatge és pràcticament impossible per a un resident al nostre barri. Paral·lalement, també du la pèrdua de teixit veïnal, destruint comunitat i perdent-se les relacions humanes. Es tanquen negocis necessaris per al dia a dia d’un resident, obrint-se negocis destinats als turistes. En els darrers anys ha canviat la fisonomia de tot el centre històric de Palma, convertint el centre de Palma en un producte turístic dels especuladors tal i com ha passat al barri Gòtic de Barcelona.

Assistim a la presa del barri i per extensió de la ciutat per grans empreses especuladores que adquireixen o arrenden immobles ocupats o buits a fi de canviar l’ús residencial a turístic, destinant-los a lloguer d’habitatges o a hotels de ciutat. Aquestes grans empreses estan desnonant a famílies inclòs amb menors en un temps exprés per tal de poder especular amb l’habitatge tal i com va passar el passat dilluns 9 de gener en el nostre barri. D’aquesta manera es desplaça al resident poc “productiu” substituint-ho pel no resident altament productiu pels especuladors.

Davant d’aquesta situació consideram que la ciutat és per qui l’habita, no per qui la visita. S’ha de protegir en primer lloc els interessos dels veïns i assegurar l’accés a la vivenda. Hi ha una creixent diàspora de veïns del centre de Palma que són expulsats per la pressió immobiliària directament originada pels lloguers turístics en edificis de vivendes plurifamiliars, a més a més, de la proliferació d’hotels de ciutat. Aquest nou model de ciutat ha canviat de forma notable els comerços del nostre barri, han tancat papereries, ferreteries, forns, etc. i han oberts nous comerços i franquícies destinats a l’oci del turista, convertint el centre de Palma en un producte turístic. Evidentment, aquest no és el model de barri que volem.

Davant aquesta situació, consideram que les Adminitracions Plúbliques han de cercar solucions per solventar i prevenir els efectes d’aquesta pressió turística, és necessària la prohibició explícita del lloguer turístic en habitatges de edificis plurifamiliars. Creiem que fer legal un problema que afecta tant al ciutadà com a la ciutat no és manera de solucionar-ho

Entenem que en aquesta nova regulació prima la liberalització per comercialitzar turísticament l’habitatge per damunt la seva funció primordial i social com és la residencial, ja que l’AVV entén que el que pretén la Constitució és protegir al ciutadà per poder accedir a un habitatge per damunt de fer negoci amb ells. Els edificis, els equipaments i les infraestructures del nostre barri es van construir per l’ús residencial. No podem consentir que Ciutat es converteixi en un megahotel.

Consideram pel altra banda positiva l’anomenada economia col·laborativa i s’hauria de permetre el lloguer d’una habitació de la vivenda on el veí resideix, perquè entenem que aquest tipus de lloguer no causa les problemàtiques abans esmentades.

Arribats en aquest punt, l’AVV Canamunt-Ciutat Antiga s’oposa a la regulació de les estades turístiques a habitatges i sol·licita que no es dugui a terme aquesta legalització i liberalització per comercialitzar turísticament els habitatges.

Els veïns de Canamunt ens demanam “Què hem de fer?: vendre ses cases i anar de lloguer?”. A on?

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.