Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Ecologia, Economia alternativa, General, Illes Balears i Pitiüses, Mobilitat i territori, Politiqueig

La Xarxa per a la Sobirania Energètica demana compromís per canviar el model energètic

Publicat per dia 18 desembre 2015 – 19:29Cap comentari | 280 views
Share to Google Plus

La Xarxa proposa als candidats a les eleccions estatals del 20D un compromís polític amb els principis de la Xarxa per afavorir el necessari canvi de model energètic.

Els ha contactat via twitter instant-los a comprometre’s amb el següent text:

El Partit Polític o la candidatura _____________________________ es compromet amb la Xarxa de Sobirania energètica (integrada per ATTAC Mallorca, ALCAIB, GOB Mallorca, Amics de la Terra i Greenpeace, l’Associació de consumidors la Defensa, Entrepobles, Assemblea de moviments socials, Unió de Pagesos, Fundació Deixalles i SOM Energia) a comprometre’s amb el canvi imprescindible que requereix la política energètica per facilitar un nou model energètic.

compromís xsem

Les mesures necessàries per el canvi energètic que proposa la Xarxa per la Sobirania Energètica:

  • Impulsar la realització d’una auditoria energètica dels costos reals del sistema com a primer pas per engegar una nova política energètica coherent que impulsi l’estalvi i l’eficiència energètica, la producció descentralitzada d’energia renovable eliminant les subvencions als combustibles fòssils i escometent el tancament de les centrals nuclears després de 30 anys de funcionament.
  • Impulsar la reforma de la Llei del Sistema Elèctric (derogació del RD 900/2015) per eliminar traves a l’autoconsum d’energia renovable i aprovar una normativa reguladora de l’autoconsum amb balanç net i de la generació elèctrica distribuïda.
  • Impulsar un Pla de xoc contra la pobresa energètica, amb tarifes socials, i programes de rehabilitació energètica d’edificis en les zones més vulnerables.
  • Impulsarmesures d’abaratiment dels rebuts de cara al consumidor, campanyes de bon ús (estalvi i eficiència energètica) i consum d’energia renovable.
  • Evitar noves línies d’alta tensió a les Balears. Que es descartin definitivament els projectes prevists ( a la marina de Llucmajor, Manacor, Felanitx, etc) i s’opti per la re potenciació amb garanties de les línies existents.
  • Impulsar una Llei de Canvi Climàtic que reguli de forma previsible, coherent i estable les polítiques que afecten al clima i que incorpori objectius ambiciosos per 2030 amb una reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle del 55% com a mínim, una generació amb energies renovables almenys del 45% i del 40% de reducció en el consum d’energia respecte a 1990.
  • Impulsar una Llei de Mobilitat Sostenible, que posi l’èmfasi en la reducció de la necessitat de mobilitat, la gestió dels serveis, la millora de l’accessibilitat, l’establiment d’una fiscalitat amb criteris ecològics dels diversos mitjans de transport, que permeti un finançament adequat dels transports públics. Abandonar els plans d’infraestructures sense correspondència amb la demanda, com el PITVI.
  • Aprovar una Llei per a la declaració del Mediterrani com a zona lliure de prospeccions d’hidrocarburs. Prohibició de la tècnica de fractura hidràulica (fracking) i de les prospeccions al litoral.

La plataforma d’entitats espera que treballin des de les institucions a les que arribin a tenir representació desprès de les eleccions de 2015, per fer realitat el compromís adquirit, formin o no part de pactes de legislatura.

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.