Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Ecologia, General

La Plataforma No al TTIP/CETA Mallorca i la Xarxa Municipalista denuncien els impactes dels Tractats de Lliure Comerç per a la sostenibilitat del planeta

Publicat per dia 4 juny 2017 – 10:32Cap comentari | 725 views
Share to Google Plus

Comunicat de la Plataforma No al TTIP/CETA Mallorca i la Xarxa Municipalista. I manifest de la manifestació realitzada ahir a Madrid pel Dia Mundial del Medi Ambient.

Amb motiu de la Fira de Medi ambient d’ahir dissabte 3 de juny al carrer Blanquerna de Palma, organitzada per l’Associació de Veïns de Santa Pagesa amb la col·laboració d’Emaya per celebrar el Dia Mundial del Medi ambient, la Plataforma NO al TTIP/CETA Mallorca juntament amb la Xarxa Municipalista, convidaren a persones i altres entitats a sumar-se a una foto acció contra aquests Tractats de Lliure Comerç, sobretot contra la imminent aprovació del CETA (Acord Econòmic i Comercial Global entre la Unió Europea i Canadà) per part del Govern de l’Estat. S’aprofita aquest dia tan significatiu per denunciar els impactes que provocaran els tractats de lliure comerç TTIP, CETA o TISA sobre el medi ambient i la sostenibilitat del planeta. Es sumaven, així, a la gran manifestació unitària que ahir se celebrava a Madrid, convocada per la Campanya No al TTIP/CETA/TISA.

18740779_1849476051735492_4887736430845123031_n

La Plataforma NO al TTIP/CETA Mallorca està formada per més de 30 entitats socials, sindicals i polítiques. A més, se suma també a l’acció la recent creada Xarxa Municipalista contra els Tractats, formada per regidors i regidores de diferents pobles de Mallorca.

Les persones i entitats exigim al Govern de l’Estat que escolti als ciutadans abans de prendre decisions transcendentals com són l’aprovació d’aquests tractats que resten poder als governs per donar-li-ho a les multinacionals i als seus interessos comercials, deixant desprotegida a la ciutadania i la classe treballadora, així com provoquen l’accelaració del canvi climàtic i l’esgotament dels recursos naturals del planeta. Els tractats de lliure comerç posen el benefici de les empreses per davant del planeta, augmenten l’escletxa de la desigualtat i dificulten la redistribució dels recursos disponibles.

A més, aquests acords destrueixen l’agricultura local i afavoreixen l’agroindustria basada en pràctiques insostenibles com l’ús massiu de pesticides, la carn hormonada, la falta de traçabilitat dels aliments i informació al consumidor, els aliments transgènics i posen en perill els aliments ecològics, locals i les denominacions d’origen.

Més de 3,5 milions de persones a tota Europa ja han dit No al CETA i al TTIP. Escoltem el clam del poble que avui surt una vegada més als carrers per mostrar el seu rotund rebuig a un acord que va molt més enllà d’allò comercial i exigir al Congrés dels Diputats que voti en contra de la seva ratificació i defensi els drets i interessos de la població a la qual representa.

Els interessos comercials i de les multinacionals no poden estar per damunt de la democràcia, els drets de les persones i del planeta. Per això deim:

No al CETA! No al TTIP! No al TISA!

* Manifest mobilització 3J a Madrid

La democràcia i els serveis públics no es venen, es defensen!

L’Acord Econòmic i Comercial Global entre la Unió Europea i Canadà (CETA per les seves sigles en anglès), també conegut com el ”TTIP canadenc”, va ser aprovat el passat mes de febrer pel Parlament Europeu i es troba en l’actualitat pendent de ratificació per part dels parlaments nacionals i regionals dels estats membres. El govern espanyol va remetre el passat 27 de març el Projecte de Llei sobre el CETA, iniciant-se així el tràmit parlamentari que portarà a la votació de l’Acord a les Corts Generals.

El Govern de Mariano Rajoy, amb el suport entre d’altres del PSOE i C’s, vol dur a terme el procés de ratificació amb la major rapidesa possible fent cas omís de l’oposició de milers de ciutadanes i ciutadans que denunciem que tractats com el CETA són pensats per i per a les grans empreses transnacionals, suposen un dur cop als drets i necessitats de la gent en nombrosos aspectes de la seva vida quotidiana i representen un greu atac al medi ambient i a la democràcia.

L’anàlisi dels efectes d’altres tractats similars demostra que no promouen la millora de drets laborals, ni la sostenibilitat ambiental. Tot el contrari, aquests tractats són l’eina definitiva mitjançant la qual les grans multinacionals aconsegueixen doblegar la democràcia i sobirania dels països. Entre altres perills, el CETA:

- Suposa que les grans empreses es beneficiïn d’uns tribunals privats dissenyats per defensar els seus interessos econòmics per sobre dels drets humans, greixant la màquina que traspassa diners públics a mans privades.

- Limita seriosament la capacitat dels governs per crear, expandir i regular els serveis públics i promou la privatització dels mateixos.

- El CETA podria qüestionar les mesures de precaució de la política europea que protegeixen als consumidors, a la salut pública i al medi ambient.

- Suposarà una menor recaptació d’impostos de grans empreses, reduint la capacitat dels estats per procurar béns i serveis públics, atès que moltes d’elles utilitzen paradisos fiscals.

- Fa que Canadà i la Unió Europea siguin més vulnerables a les crisis financeres en produir-se una major liberalització dels mercats financers en lloc de regular-los com comença a ser urgent i necessari.

- Existeixen estudis independents dels impactes econòmics del CETA que ens diuen que es perdran llocs de treball tant a la Unió Europea com al Canadà, i els beneficis del tractat seran fonamentalment per als amos del capital, amb el conseqüent augment de la desigualtat.

- Podria augmentar el cost de les prescripcions de medicaments i impactaria negativament en drets fonamentals com el de la privadesa i de la protecció de dades.

Per aquestes raons, des de la Campanya No al TTIP, CETA, TISA, que reuneix a dia d’avui més de 350 organitzacions socials, ambientals, sindicals, polítiques, associacions de jutges i sectors professionals, fem una crida a la mobilització unitària d’aquest 3 de juny a Madrid.

Exigim als nostres representants electes que atenguin les nostres exigències, que ens donin veu i vot davant decisions tan trascendentals com són l’acceptació d’aquests tractats, que resten poder als governs per donar-li-ho als mercats i que també resten protecció a la ciutadania i la classe treballadora.

Per això, la ciutadania surt una vegada més als carrers, per mostrar el seu rotund rebuig a un acord, que va molt més allà d’allò comercial, i exigir al Congrés dels Diputats que voti en contra de la seva ratificació i defensi els drets i interessos de la població a la qual representa.

Els interessos comercials i de les multinacionals no poden estar per sobre de la democràcia, els drets de les persones i del planeta. Per això diem:

No al CETA! !No al TTIP! No al TISA!

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.