Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Agroecologia i sobirania alimentària, Difusió i pensament crític, Drets bàsics, Ecologia, Estat espanyol i el Món, General, Illes Balears i Pitiüses, Politiqueig, Treball i economia

La Plataforma NO al TTIP Mallorca força l’entrada en campanya del TTIP, CETA i TISA

Publicat per dia 23 juny 2016 – 18:10Cap comentari | 290 views
Share to Google Plus

Des de la Plataforma No al TTIP Mallorca sempre s’ha assenyalat l’opacitat i el secretisme que envolten les negociacions dels tractats TTIP, CETA i TISA, i que si s’aproven afectaran directament a tots els estats i ciutadans membres de la UE. A més, aquests tractats han estat molt absents en el panorama polític i mediàtic espanyol.

En la present campanya electoral per als comicis del pròxim 26 de juny, la Plataforma Estatal No al TTIP s’ha proposat introduir el debat sobre els tractats comercials i posicionar els partits polítics; i en bona mesura ho ha aconseguit. Des de la plataforma de Mallorca hem contribuït a aquest esforç presentant un qüestionari de 8 preguntes molt concretes a alguns partits polítics de Balears (no a tots).

També hem pres de referència la tramitació de la Proposició No de Llei presentada en el Parlament de les Illes Balears en contra del TTIP, CETA i TISA (a la que votaren a favor PSIB-PSOE, Podem, Més i Gent X Formentera; i també el PI en 7 dels 8 punts). En el cas d’Esquerra Unida, no van poder mostrar la seva posició davant l’esmentada PNL, ja que no tenen representació parlamentària. Ciutadans, en canvi, sí que la té, però no té presència en la comissió parlamentària que ho va tractar.

            S’ha enviat el qüestionari als següents partits:

                        -PP:                                     Sí ha respost

                        -PSIB-PSOE:                    Sí ha respost

                        -Podem:                             Sí ha respost

                        -Ciutadans:                       No ha respost

                        -Més:                                  Sí ha respost

                        -Esquerra Unida:            Sí ha respost

                        -Gent X Formentera:      No ha respost

Al partit Proposta per les Illes (PI) no li ha arribat el qüestionari en temps i forma per un error de comunicació de la Plataforma i per això es demana disculpes.

En els casos que s’ha rebut resposta, si bé es demanava clarament que les respostes fossin unívoques i amb un simple SÍ o NO, en el cas del PSIB-PSOE la Plataforma s’ha vist obligada a interpretar i sintetitzar les respostes, ja que han estat complexes o ambigües.

En el cas del PP solament han respost a la primera pregunta, amb un al·legat a favor del tractat TTIP i en defensa dels seus efectes positius en tots els àmbits. S’ha interpretat un NO rotund a les preguntes 1 i 8, i que eludeixen la resposta a la resta de preguntes.

En els casos de PodemMés i Esquerra Unida han respost SÍ o NO, malgrat afegir algun argument en certes ocasions.

Es fan públics els qüestionaris amb les respostes íntegres, perquè siguin de lliure interpretació.

En el cas de Ciutadans, no es va rebre resposta, i com que no té presència dins la comissió parlamentària que va tractar la Proposició No de Llei anteriorment esmentada, no es té la seva postura davant aquests tractats. En tot cas s’haurà d’esperar a que es tracti la nova PNL presentada aquesta setmana, en la Comissió d’Economia (on si tenen presència)​, arran de les confirmacions publicades gràcies a les filtracions de Greenpeace i davant les imminents decisions a prendre respecte al CETA. No obstant, el posicionament del partit de Ciutadans estatal és inconcret i més bé favorable al TTIP.

En el cas de Gent X Formentera, han comunicat que entenen que si no es presenten a les eleccions generals no poden respondre el qüestionari, ja que no podran acometre les accions proposades. No obstant, van votar a favor de l’esmentada PNL a la comissió parlamentària i estan tramitant una altra PNL al Consell de Formentera, proposada per la Plataforma. A més, comunicaren a la Plataforma que donen suport total a la posició de la Plataforma.

La postura de la Plataforma No al TTIP Mallorca és de rebuig frontal als tractats TTIP, CETA i TISA. Les preguntes formulades proposen als partits polítics accions concretes de control o de rebuig a aquests tractats, de manera que un SÍ rotund és la resposta que més aplaudim des de la Plataforma i un NO rotund seria la resposta menys favorable, ja que advoca per l’aprovació dels tractats.

Respostes, per partits, al qüestionari presentat per la Plataforma No al TTIP.

Respostes, per partits, al qüestionari presentat per la Plataforma No al TTIP.

 Les conclusions a què arriba la Plataforma interpretant les respostes dels diferents partits són les següents:

El PP es mostra favorable al TTIP, i en gereral als tractats de lliure comerç i inversions. Defensa els seus efectes positius i les tesis oficials, sostingudes en determinats estudis d’impacte que la Plataforma considera parcials.

Ciutadans no es defineix, encara que la seva defensa de tesis liberals encaixa amb els principis dels tractats TTIP, CETA i TISA.

El PSIB-PSOE es mostra favorable als acords TTIP, CETA i TISA, encara que considera que l’actual contingut pot ser lesiu per als drets individuals, col·lectius i mediambientals. És favorable a la negociació per millorar el contingut. És favorable a substituir els tribunals ISDS per tribunals ICS. No és favorable a un referèndum vinculant, sinó a donar comptes des del Govern de l’Estat a les Corts referent a les negociacions i ratificacions dels acords TTIP, CETA i TISA.

Podem,Més Esquerra Unida comparteixen una oposició frontal als acords TTIP, CETA i TISA. Són favorables a la suspensió de les negociacions. La diferència principal radica en què Esquerra Unida no defensa un referèndum vinculant, encara que faria campanya contra el TTIP, CETA i TISA en cas de celebrar-se.

Gent X Formentera comparteix una postura semblant a Podem i Més, encara que no ha respost al qüestionari per les raons abans exposades.

La Plataforma No al TTIP Mallorca reclama la creació per part del Govern Balear d’una Comissió d’Estudi dels possibles impactes del TTIP, CETA i TISA a les Illes Balears. Aquesta Comissió és un mandat de la PNL que està tramitant el Parlament. Solament amb estudis fiables es poden valorar les conseqüències de la ratificació d’aquests acords comercials.

La PLATAFORMA NO AL TTIP MALLORCA està integrada per les entitats: AMICS DE LA TERRA, AMS (Assemblea de Moviments Socials de Mallorca), Assemblea Sobiranista de Mallorca, Associació FeM-Dones per la Feina, Assemblea Republicana, ATENEU PERE MASCARÓ, ATTAC-Mallorca, CCOO Illes Balears, CGT Balears, CRIDA, Dignitat i Solidaritat-ADIS,Ecoxarxa Mallorca, ENDAVANT, ENTREPOBLES-Mallorca, ESQUERRA SOCIALISTA DE LES ILLES BALEARS (PSIB-PSOE), ESQUERRA UNIDA Illes Balears,  FEMINISTES EN ACCIÓ, FÒRUM CIUTADÀ, GOB, Grupo de Educadores de Calle y Trabajo con Menores (GREC), GREENPEACE, JUBILATS PER MALLORCA, La Defensa, Lobby Dones per Mallorca, MÉS per Mallorca, PADRINES I PADRINS FLAUTES, PAH Mallorca, Partido X. Mallorca, PODEMOS, S’ALTRA SENALLA, STEI Intersindical, UcxR, UGT

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.