Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » General

[ACTUALITZAT] La Marxa per l’Educació suma molts suports, i la lluita educativa fa escac amb diverses campanyes

Publicat per dia 24 abril 2015 – 8:21Cap comentari | 285 views
Share to Google Plus

Aquest dissabte 25 d’abril, demà, arriba la segona Marxa per l’Educació a Mallorca i la Diada per la llengua i l’autogovern. Una gran jornada reivindicativa on es realitzaran moltes passes pel futur.

Són moltes les organitzacions que donen suport, feim un recull de totes elles amb els respectius comunicats de suport a la marxa:

- OCB (Obra Cultural Balear)

En matèria d’ensenyament, si hi ha hagut una cosa invariable aquests anys han estat els atacs a l’educació de qualitat i en català, amb una sèrie de mesures amb pretensions populistes i bilingüistes que l’únic que volien era reduir l’ús de la nostra llengua. Tot això mentre l’ensenyament s’anava degradant víctima de retallades fetes sense criteri, resultat de la primera ocurrència que passava pel cap als gestors públics. El resultat d’aquest model ha estat el TIL, que imposava per decret -per tant, contra la llure elecció dels pares que pregonava el programa electoral del PP- un model de suposat trilingüisme amb un terç de les assignatures en català, un terç en castellà i un terç en anglès. El TIL derogava el Decret de Mínims, aprovat per un Govern del PP i que s’havia anat aplicant amb el consens dels docents i de les famílies. El TIL va provocar una mobilització social sense precedents, amb una vaga de tres setmanes i més de 100.000 manifestants. El Govern també ha obert expedients disciplinaris a diversos directors d’Institut i ha aprovat una Llei de Símbols que prohibeix l’exhibició de llaços a favor de la nostra llengua. A més, l’executiu ha fet una sèrie de retallades que han perjudicat la qualitat de l’ensenyament i que han suposat la pujada d’un 20% del nombre d’alumnes per grup i la no substitució de les baixes dels docents fins als 30 dies, l’eliminació dels programes de suport als alumnes amb dificultats d’aprenentatge i els d’acolliment escolar i lingüístic dels alumnes nouvinguts i la degradació dels centres d’ensenyament.

Per això l’entitat reitera la seva crida a participar a la Diada per la Llengua i l’Autogovern, convocada amb el lema “Sí a la nostra llengua, a la cultura, al territori i als drets socials”, i que retrà un homenatge a totes les mobilitzacions que han estat impulsades des de la societat civil durant els darrers quatre anys. El dissabte, 25 d’abril, a les 18.00 hores, a la plaça d’Espanya de Palma, representants de les entitats membres de la Comissió Organitzadora i d’altres que han destacat durant aquests quatre anys per la seva lluita (a favor de l’educació, de la sanitat, dels serveis socials, del territori, dels drets laborals, de l’habitatge digne, del dret a la memòria històrica, dels drets LGTBI o dels drets de les dones, entre molts d’altres), esperaran els participants a la Marxa per l’Educació per sortir en cercavila cap a la plaça Major, on a les 19.00 hores hi haurà l’acte central de la Diada, que consistirà en una aixecada col·lectiva de cartolines amb el lema de l’acte. Els diferents colors de les cartolines (verd, blanc, taronja, vermell, blau, lila i senyera) representaran les diferents mobilitzacions que han omplit els carrers i les places de Mallorca per reivindicar els nostres drets socials, democràtics i mediambientals.

- Plataforma Crida

La Plataforma Crida sumarà tantes passes com pugui, a la MARXA per L’EDUCACIÓ 2015 i pel futur de l’educació en aquestes illes. En defensa de l’educació pública de qualitat, laica i en català.

És una magnífica oportunitat per mostrar, altre cop, que la ciutadania vol recuperar tot allò que s’ha perdut i reculat en matèria educativa en aquests quatre darrers anys i reprendre els objectius que l’educació ha de tenir en una societat democràtica: la cohesió social i la igualtat d’oportunitats; l’educació ètica i ciutadana, i la transmissió de cultura i de coneixements científics.

És important igualment manifestar-se des del respecte als ciutadans, mestres i entitats i des del bon ambient d’una comunitat educativa, contrària a la crispació i a l’enfrontament que ha sembrat el govern actual de les nostres illes.

Ara més que mai, la lluita ha d’estar al carrer i tothom s’hi ha d’implicar.

Si tenim clar què volem com a comunitat, amb tota seguretat les institucions i les seves polítiques canviaran.

- contrainfo.cat

- STEI

L’STEI Intersindical dóna suport a la Marxa per l’Educació i a la Diada per la Llengua convocades per aquest dissabte 25 d’abril i fa una crida a la participació.

Aquest dissabte serà un dia de reivindicació i de suport a la comunitat educativa, que ha estat durant tota la legislatura en el punt de mira d’un Govern que ha intentat, de totes les maneres, sotmetre-la, difamar-la i tirar per terra la seva gran tasca, enmig d’un context duríssim de retallades i de menyspreu per part de l’Administració de les Illes Balears. L’STEI vol seguir fent les passes que calguin per un ensenyament de qualitat, en català, a l’abast de tothom, que fomenti l’esperit crític, que doni oportunitats a tots els nostres infants i joves, en contra de la imposició i la manca total de diàleg que ha presidit els quatre nefastos anys d’aquesta funesta legislatura.

La jornada de dissabte s’emmarca en la commemoració de la Diada per la Llengua i l’Autogovern que organitza l’Obra Cultural Balear. Des de l’STEI ens afegim, també, a la demanda que la nostra llengua pròpia, la catalana, pugui viure amb normalitat a les Illes Balears i a tots els indrets del nostre domini lingüístic. Deim prou als atacs als mitjans públics en català, a les sentències judicials que rompen les cames als projectes d’immersió lingüística, a una llei orgànica d’educació estatal que fomenta la segregació de l’alumnat en funció de la seva llengua, a una Administració que no dóna importància al fet de saber català, a un suposat foment de les modalitats que amaga la voluntat espúria de trencar la unitat de la llengua, i a tantes altres situacions.

La Diada de l’Obra fa referència, també, a la necessitat de la millora del nostre Autogovern. L’STEI denuncia la situació d’asfíxia que pateix el nostre model de finançament, sotmès a un espoli fiscal que ens escanya des de fa molts d’anys, sense les transfarències ni els recursos adients per a mantenir uns serveis públics de qualitat, amb un estat del benestar anèmic incapaç de poder fer front a la situació d’emergència social que patim. Mentre, per altra banda, veim com els Rato i companyia de torn tenen les butxaques plenes, com a conseqüència de la seva cobdícia criminal, una gent que durant tants anys ha comptat amb la complicitat d’uns Governs que s’estimaven més mirar a un altre costat o els trempaven amnisties fiscals, fetes a mida d’aquests nous gangsters de les altes finances.

Dissabte ens unirem i farem camí amb tantes dones i homes de bona fe i millor voluntat que volen viure amb dignitat, que consideren que és ben hora de fer fora el mal Govern de Bauzá i els seus escolans i escolanes, que creuen en un ensenyament de qualitat i en català, per la defensa de la nostra llengua i la nostra cultura, per la llibertat d’opinió i el respecte dels moviments socials. Ni una passa enrere, feim camí pel futur.

- Plataforma Crea (Plataforma de coordinació entre els docents de Música i Plàstica)

Des de la plataforma CREA, docents de música i plàstica, us animam a participar a la marxa per l’educació, per una educació de qualitat, integral i que aposti per la creativitat com a valor de futur. Dia 25 d’abril feim passes per l’educació, feim passes pel futur.

- ADIPMA (Associació de directors d’Educació Infantil i Primària de Mallorca)

- Federació Associació Veins de Palma

- FETE-UGT 

La Federació de Treballadors de l’Ensenyament da la UGT (FETE-UGT) ha animat a tota la comunitat educativa a participar a la marxa per l’educació organitzada per l’Assemblea de Docents per aquest dissabte dia 25 d’abril.

El sindicat, que ha col·laborat en la difusió de la marxa, ha expressat el seu suport a la que espera que sigui la darrera gran mostra de rebuig a la política educativa del govern Bauzá abans de les eleccions autonòmiques de dia 24 de maig.

L’organització sindical ha recordat la manca de consens, la imposició i les retallades que han marcat l’actuació del Govern en matèria educativa. Això ha perjudicat greument a l’educació i als docents que han vist empitjorades les seves condicions laborals. Segons ha afirmat Maria Alarcón, secretària general de FETE-UGT Balears, aquesta ha estat la pitjor legislatura en matèria educativa de la democràcia.

“Si hem de destacar un fet positiu ha estat la mobilització de la comunitat educativa i l’esforç dels docents per contrarestar els efectes de les retallades i del caos pedagògic d’aquest govern”.

- Sindicat Alternativa

Alternativa comunica que participarà activament en la marxa que organitza l’Assemblea de Docents de les Illes Balears el proper dissabte 25 d’abril entre Inca i Palma i que acabarà amb la ‘Diada per la llengua’ organitzada per la Obra Cultural Balear.

El lema escollit per aquesta edició és ‘Fem passes pel futur’. Nosaltres també farem passes perquè creiem que l’educació és un dels factors més importants per crear una societat justa i equitativa. Hi participem perquè volem que la població -més enllà de la comunitat educativa- sigui conscient de la importància que l’educació té no només en el dia  d’avui, sinó també en el futur de la societat.

No podem oblidar que aquests darrers anys han estat un atac continu contra el sistema educatiu Balear (TIL, Llei de Símbols, LOMCE, augment de ràtios, directors expedientats, etc…) i ara s’apropa el moment crucial en què tot això es pot aturar de manera definitiva: les eleccions del proper  24 de maig al Parlament de les Illes Balears, als Consells Insulars i als ajuntaments. No podem deixar passar aquesta oportunitat. A més serà com sempre una jornada de reivindicació pacífica i festiva.

Per tot això, Alternativa farà passes pel futur en la ‘Marxa per l’educació’.

- ADESMA (Associació de directors i directores d’Educació Secundària de Mallorca)

- Agrupament escolta i guia Reina Constança

- Assemblea 0-3 

Des de l’Assemblea 0-3 ens sumam a la marxa per l’educació, per reivindicar un sistema educatiu digne, perquè es contempli com a tal des de les primeres edats.

Ens sumam a la marxa perquè volem que el 0-3 es reconegui com a etapa educativa, perquè creiem que aquest primer cicle, és i ha estat un dels grans damnificats per la crisi econòmica: menys subvencions, privatitzacions i precarització constant dels treballadors i treballadores, amb el que això implica de minva en la qualitat del servei oferit a les famílies, i on els infants són els primers perjudicats.

Reivindicam una educació infantil pública, inclusiva, que atengui a la diversitat i amb entitat pròpia. Reclamam a l’administració que millori i estengui la xarxa d’Escoletes Municipals, així com les millorar les condicions laborals dels treballadors i treballadores.

L’Assemblea 0-3 farem passes per rebutjar les retallades, així com qualsevol forma de privatització i externalització de les escoletes públiques municipals.

Les passes de dissabte arribaran de tots els racons de Mallorca, i també seran els de la petita infància.

El 0-3 hi és!

- FE-CCOO

- Circ Bover

- IDEA

- Plataforma IES Sta. Maria

- Encausades Conselleria

«Libres son quienes crean, no quienes copian, y libres son quienes piensan, no quienes obedecen. Enseñar es enseñar a dudar». Eduardo Galeano.

Ell, com el millor dels mestres, ens suggerí una educació del dubte, de la creativitat, oberta, més aviat composta de preguntes i no pas de respostes tancades. Fa anys que som testimonis de greus atacs contra l’escola. El Partit Popular s’esforça, i molt, per construir un sistema educatiu que generi persones submises, obedients, sense capacitat crítica, peces d’engranatge per al luxe d’uns pocs.

Però ensenyar és ensenyar a dubtar. Ens cal una escola forta, que acompanyi l’aprenentatge dels infants i joves, una escola que creï persones curioses, d’esperit crític, inquietes i compromeses amb el territori, la cultura, la llengua i la societat. Tenim una comunitat educativa lluitadora, vocacional i disposada a fer passes per defensar els nostres drets bàsics i defensar una escola de qualitat.

La LOMCE, les constants retallades, l’arraconament del català, són mesures que degraden el nostre sistema educatiu. A més d’això, no hem d’oblidar la continuada persecució de veus crítiques i dissidents, una persecució que ha estat laboral, política i fins i tot judicial.

Les Encausades per la Conselleria hem volgut implicar-nos en aquesta segona marxa. Hi som com a voluntàries i participants per fer passes i avançar cap a la utopia -com també ens diu Galeano- en defensa de la nostra educació. Coneixem bé el camí, només ens cal caminar plegades.

- Músics de la Orquestra Simfònica 

- AMS (Assemblea de moviments socials)

L’Assemblea de Moviments Socials, òrgan que aglutina diferents organitzacions de Mallorca i que neix sota el paraigua del Fòrum Social Mundial, assumint la seva Carta de Principis, i arrel de la celebració dels diferents Fòrums Socials celebrats a Mallorca des del 2003, vol manifestar el seu suport amb tota la comunitat educativa i anima a participar a la Marxa per l’Educació que tindrà lloc el proper dissabte 25 d’abril per a una educació digne, arrelada a la nostra cultura i oberta al món, reinvindicant l’escola com a servei públic de qualitat per a tothom i fent memòria de tot el que hem perdut en matèria educativa aquests darrers anys.

També animam a la participació a la Diada per la Llengua i l’Autogovern que tendrà lloc el mateix horabaixa, en acabar la Marxa, convocada per l’Obra Cultural Balear sota el lema “Sí a la nostra llengua, a la cultura, al territori, als drets socials”.

- SEPC (Sindicat d’estudiants dels Països Catalans)

Quasi dos anys després de l’esclat d’un dels conflictes educatius més greus de la història a les Illes, la comunitat educativa, formada per estudiants, docents i mares i pares, segueix la seva lluita exigint una educació digna. Tot i les victòries aconseguides front el Govern de les Illes Balears en matèria d’educació, aquest segueix amb la seva línia autoritària, sense cedir ni escoltar la comunitat educativa. És en aquest context que l’Assemblea de Docents ha convocat, el dia 25 d’abril, la Marxa per l’Educació, una marxa que, sota el lema “Fem passes pel futur”, aglutinarà tot tipus d’organitzacions.

Malgrat el TIL, gràcies a la constant lluita duita a terme, ja no pot ser imposat, l’educació a les Illes, així com a la resta dels Països Catalans, segueix en declivi. Enguany, a totes les polítiques retrògrades del govern de Bauzá, que van des de les retallades en general fins a la Llei de Senyes, hi hem de sumar les imposicions provinents de la Unió Europea i l’Estat Espanyol, que pretenen, mitjançant polítiques elitistes, privatitzar l’educació.

Per aquestes raons el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans hem decidit sumar-nos a aquesta iniciativa. Entenem que les estudiants som un dels col·lectius més afectats per les polítiques del Partit Popular, ja que ens hi jugam el futur. Consideram molt positiu, a més, que una convocatòria com aquesta, que posa el focus central en l’educació, hagi mobilitzat tota la societat mallorquina, el qual demostra la consciència d’aquesta en quant el que representa l’educació pel futur i la importància que té.

La marxa partirà a les 10h d’Inca, al cor de Mallorca, i seguirà el seu recorregut fins a Palma, passant per pobles de la comarca del Raiguer. Al llarg del camí, el SEPC i col·lectius com Encausades Conselleria –col·lectiu antirepressiu destinat a donar suport a les encausades per ocupar la Conselleria d’Educació l’any 2012- posarem paradetes d’avituallament i venda de camisetes. Concretament, des del SEPC organitzarem un dinar al poble de Santa Maria amb menjar i begudes a preus populars.

La comunitat educativa ja ha demostrat, amb la  derrota de Bauzá i la caiguda del TIL, la importància que té la lluita constant, però el més important és que ha demostrat que és el poble, i no el govern actual, qui té la raó. I és per aquesta raó que no ens podem aturar. Hem d’anar construint, passa a passa, el front que, format per tota la societat, derroqui definitivament el sistema actual i retorni l’educació al poble. Perquè de l’educació depèn el futur. Per una educació pública, popular, antipatriarcal, catalana i de qualitat, LES ESTUDIANTS ENS ALÇAM PEL FUTUR.

- Associació Amics de la música de Bunyola

Des de l’Associació Amics de la Música de Bunyola volem mostrar el nostre suport a la “Marxa per l’Educació” que es durà a terme el proper dissabte dia 25 d’abril del 2015.

Ànims i a fer passes!

- Assemblea de docents desConcertats 

L’Assemblea de  Docents desConcertats vos recorda que: dissabte 25, tenim dos grans esdeveniments, la “MARXA PER L’EDUCACIÓ” són “passes per al futur”. I festa a Palma, “DIADA PER LA LLENGUA”, organitzada per L’OCB (que tant ha ajudat els mestres en la seva lluita). No hi podem faltar!! PENSA-HI.

- Assemblea Estudiants UIB 

- GOB Mallorca

El GOB també farà “passes pel futur” aquest dissabte, 25 d’abril.

El GOB serà present i dona suport a la Marxa per l’Educació convocada per l’Assemblea de Docents aquest dissabte 25 d’abril.

Passes pel futur

Des del GOB ens sumam al lema “feim passes pel futur” i donam suport així a les lluites de la comunitat educativa durant aquesta legislatura perquè entenem que les polítiques impulsades aquesta legislatura contra educació, cultura i identitat són les mateixes polítiques que atempten contra el territori i les persones, les quals han estat denunciades pel GOB en el nostre recent balanç de legislatura en el que ja férem una crida social a la mobilització fent un front comú contra aquestes agressions i per capgirar la realitat.

Per tot això, perquè ens cal ser al carrer i perquè ens han de saber units, el GOB serà dissabte a la marxa que enllaçarà amb la Diada per la llengua i l’autogovern convocada per l’OCB.

#passespelfutur

#senseterritorinohihafutur

#síalterritori

- Assemblea Prosocial

Aquesta publicació l’anirem actualitzant a mesura que anem recopilant-ne. Us animam a fer-nos arribar comunicats a contrainformacio@gmail.com.

“És hora d’acabar la partida, ESCAC!”, diverses són les campanyes iniciades últimament per acabar la partida començada ara ja fa temps. 

 

- Campanya “PENSA-HI”.

La campanya té com a objectiu fer balanç sobre la gestió educativa durant aquesta legislatura. La campanya està basada en dades oficials extretes de la pròpia Conselleria d’Educació. El símbol de la campanya és una mà que mostra un dit amb un llaç de color verd i ens convida a fer memòria i a recordar què ha passat en el món de l’educació i en quina situació es troba a dia d’avui. Les dades indiquen que en 4 anys s’han perdut aproximadament 1.000 docents.

T’agrada pensar. Segur. I no te fa por. Al contrari: saps que hi tens dret i que ningú te’n pot privar.
I, a més, t’agrada pensar-hi. Recordar bé les coses. És el deure de la memòria. Perquè hi ha errors que no s’han de repetir mai més.
Tu també ets d’aquesta promoció. Ens pots enviar la teva foto i t’afegirem a l’orla: pensahi@gmail.com
Hi ha coses que no ens és permès oblidar. Pensa-hi.
Mira-les bé i comparteix amb les teves amistats, per facebook, twitter o whatsapp.
Convida a les teves amistats a que els hi agradi “Pensa-hi” i arribarem a més gent!

- Campanya “I tu, què has perdut?”.

La memòria és la millor eina de la que disposam i extraordinàriament poderosa, l’hem d’utilitzar. És el moment del memento. Facem una valoració quantitativa i qualitativa de la situació amb una visió retrospectiva.

Durant aquests quatre anys els docents han patit el menyspreu i els insults d’un govern que no creu en l’educació ni en la seva tasca.

Ara, ja ha arribat el moment de que la societat digui la seva. A dos mesos de les eleccions hem d’impedir que tot això s’oblidi!!!

Amb aquesta finalitat sorgeix la campanya “I tu, què has perdut?” destinada a fer una denúncia pública dels desastres educatius duits a terme per un govern incapaç d’establir un diàleg, que ni ha volgut ni vol escoltar la veu dels experts; que ha solucionat els entrebancs amb decrets-llei, que no deixen de ser una mostra més del seu autoritarisme.

- Campanya de boicot a les revàlides LOMCE de 3r de primària.

A les Illes Balears els dies 19 i 20 de maig s’aplicaran les primeres revàlides LOMCE a tot l’alumnat de 3r de primària. Aquestes proves també es faran, en diferents dates, a tot l’estat espanyol. Aquesta campanya està orquestrada a nivell de tot l’estat i hi participen moltes organitzacions de diversos territoris, per això la campanya està realitzada en euskera, català, gallec i castellà.
Plataforma Crida; “REBUTJAM AQUESTES PROVES PERQUÈ VAN CONTRA UNA EDUCACIÓ PÚBLICA DE QUALITAT I EQUITATIVA.”
Aquí teniu l’argumentació de perquè aquest boicot:
  1. La LOMCE s’aplica per primera vegada a tot l’estat espanyol i inicia el camí de les avaluacions individualitzades (revàlides) al llarg de l’educació primària (segons l’article 20.3 i 244 de la LOMCE). Les proves de 3r de primària no es realitzen a totes les CCAA, només allà on l’administració així ho ha decidit.
  1. És una avaluació de continguts, no de competències, perquè es mesuren els continguts curriculars d’expressió i comprensió oral i escrita, càlcul i resolució de problemes i els atorga una qualificació numèrica, ignorant altres procediments d’avaluació. En el RD 126/2014 s’estableixen set competències a desenvolupar en el currículum de primària, però aquestes proves de 3r i 6è de primària només avaluen la competència lingüística i la matemàtica. A més, l’adopció de mesures, com la repetició de curs i altres, queda supeditada al resultat de la prova externa i només a partir de continguts curriculars lingüístiques i matemàtics.
  1. És una prova innecessària, que implica uns costos econòmics, materials i de temps, i que serà aplicada i qualificada per professorat extern al centre. Fins ara, en canvi, l’avaluació a l’educació primària és una avaluació contínua que fa el mateix professorat, que coneix els punts forts i dèbils dels infants i les actuacions que ha de dur a terme per millorar. Per això, no hi ha cap necessitat de fer una prova externa. Aquestes proves demostren la poca confiança dels representants públics en la tasca del professorat.
  1. La finalitat de les proves és elaborar un rànquing de centres, és a dir, classificar l’alumnat i els centres en funció d’una nota d’un examen. Els resultats es publicaran, per la qual cosa es crearà una forta competència entre centres i l’alumnat amb dificultats quedarà fora del sistema en edats molt primerenques. Res a veure amb la col·laboració, coordinació i cooperació que s’hauria de potenciar per millorar l’educació.
  1. És una prova enganyosa perquè fa recaure només en el professorat la responsabilitat de trobar i aplicar solucions en cas que el resultat sigui desfavorable. D’aquesta manera l’administració es desentén de la seva obligació de compensar la desigualtat socioeducativa (destinar més recursos humans i econòmics als centres amb més necessitats).

- Publicació de la segona part del còmic “Els Tentacles de les tenebres”.

Tentacles 3i4 004

Ahir sortí al carrer, per Sant Jordi, la segona part del còmic Els tentacles de les tenebres, obra de Vernon&Sulivan, que completa la trajectòria d’un Govern depenent de la ultradreta i que ha fet tots els possibles per desprestigiar l’escola pública. El podieu trobar ahir a la plaça Major, a la paradeta de l’Assemblea de Docents. I dissabte tendrem una altra oportunitat per aconseguir-lo, als diferents punts del recorregut de la Marxa per l’Educació. I, evidentment, estarà a l’abast de mestres, pares i tota persona que quedàs intrigat.

Primera part del còmic pdf.

Segona part el cómic en pdf. 

 

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.