Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Art i cultura, Autodeterminació, General

La història de l’Independentisme a les Illes recollida en un llibre

Publicat per dia 6 novembre 2012 – 10:363 Comentaris | 439 views
Share to Google Plus

El passat dia 3 de novembre, davant de quasi un centenar de persones, a les 20.00 hores, es realitzà a Can Alcover la presentació d’un llibre en el qual en Miquel Amengual i en Joan Pau Jordà havien estat treballant durant quasi tres anys: “Història de l’Independentisme a les Illes Balears, de la Transició a l’actualitat (1976-2011)”.

Aquest treball (un llibret amb poc més de cent pàgines) és una bona sinopsi del que ha estat l’independentisme, els seus suports socials, els seus referents intel·lectuals i les principals entitats independentistes que han existit a aquestes illes. Així mateix, el llibre complementa els ja molts treballs realitzats sobre els moviments socials a les Illes Balears, fets per exemple, per investigadors com el grup d’estudis llibertaris “Els Oblidats”.

Aquest treball, a més,  és complementa amb el pròleg del Dr. Antoni Marimon, militant del PSM i historiador sobre el nacionalisme a les Illes, que aporta un altre enriquidor punt de vista al que és el moviment independentista a les Illes.

D’ altra banda, aquest document no s’ha fet només per unes motivacions historiogràfiques (no existia res sobre aquest tema fins al moment), sinó també polítiques. Els autors tenien la ferma voluntat de donar llum sobre un moviment del qual s’ha desinformat deliberadament des dels grans mitjans de comunicació tot cercant criminalitzar-lo.

Per què?

  • Qualsevol moviment independentista és per definició, revolucionari (malgrat que no sigui d’esquerres), ja que romp amb l’estatus vigent per construir un nou estat. Recordeu el dit, “España antes roja que rota”.
  • El moviment independentista a les Illes ha estat, en la seva majoria, d’esquerres (i moltes vegades anticapitalista!) i s’ha constituït, especialment a la Part Forana, un pal de paller de totes aquelles persones contràries al model econòmic, polític, cultural, territorial i social vigent.

Emperò, i segons el parer dels autors, l’independentisme és troba a un punt d’inflexió clau. Cada dia hi ha més gent que creu que la “possible” independència de Catalunya serà com el “mannà”, una espècie de píndola daurada que ens salvarà de totes les agressions contra els catalanoparlants i ens convertirà en la Suïssa de la mediterrània. Emperò, aquest raonament (probable, per altre part) genera dubtes. I és que podria ser que les Illes arribessin a la independència, no per dinàmiques pròpies, sinó pel col·lapse de l’Estat espanyol. I serà aquí on, les oligarquies de sempre, orfes de la cobertura de Madrid, esdevindran els màxims exponents del sobiranisme (aquí també podem tenir Durans i Lleides!).

Així, Bauzàs, Rodríguezs, i demés seran els dirigents d’un Estat independent, corrupte, depredador del territori, provincià i anticatalà, com ha esdevingut la nostra autonomia en aquests darrers anys. Una còpia barata de l’Espanya de Rajoy. Sobre aquest aspecte, en Joan Pau Jordà ens diu “No som pessimista, no vos equivoqueu. No crec que la història estigui escrita. El que pens és que aquests raonaments que esperen que dinàmiques externes arreglin els nostres problemes com a poble no m’agraden. I és que defens que som nosaltres, només nosaltres, els que hem de treballar per esdevenir majoria social a aquesta terra. I això passa per repensar maneres, formes i estratègies”.

3 Comentaris »

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.