Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Conflictes, imperialisme i militarisme, Corrupció, Difusió i pensament crític, Drets bàsics, Ecologia, Estat espanyol i el Món, General, Mobilitat i territori

La cadena Riu destrueix un bosc manglar a Costa Rica i eludeix la seva responsabilitat penal

Publicat per dia 15 març 2016 – 23:38Cap comentari | 284 views
Share to Google Plus

Article basat en l’article/entrevista realitzada per Alba Sud. La nota està realitzada en el marc del projecte ”Turisme responsable, drets humans i treball decent” executat per Alba Sud amb el recolzament de l’Ajuntament de Barcelona – Programa Barcelona Solidària convocatòria 2015.

El passat 7 de març el diari digital costa-riqueny L’Independent va informar que el gerent de l’Hotel Riu situat a la platja Matapalo, en el municipi de Carrillo, Guanacaste, Till Wilhelm Kohler, va abandonar el país fugint del procés penal que enfrontava pels danys ambientals causats en la seva construcció.

Segons aquest diari “s’havia sol·licitat ordre de restriccions i impediment de sortida, perquè l’acusat no pugui abandonar Costa Rica, però no es van dictar i ara serà difícil, que comparegui a respondre per la seva responsabilitat”. I afegia que, d’aquesta manera, “la justícia és burlada per Hotel Riu i ens deixa una platja privatitzada i construccions il·legals en la ZMT [Zona Marítim Costanera] amb complicitat de l’Estat i governs locals”.

La construcció de l’hotel, de 701 habitacions a primera línia de mar, va provocar la destrucció del bosc de manglar, a més d’haver envaït la via pública, segons consta en la causa del procés. A més de Till Wilhelm Kohler, van ser jutjats Róger Gutiérrez Vindas, ex-directiu del Ministeri d’Ambient i Energia i Luis Alcides Hernández, regenti forestal, a els qui el Ministeri Públic acusa de prevaricació, falsedat ideològica, infraccions a la llei de la zona marítim-terrestre, així com infraccions contra la llei forestal.

A l’especial Qui és Qui en el capitalisme balear? ens feiem ressó de com treballa Riu al país centreamericà. Denunciàvem que 200 treballadors nicaragüencs es van posar malalts per mor de les condicions extremes d’insalubritat a les que estaven sotmesos i un d’ells va morir, això passà al mateix hotel per el que ara el gerent de la cadena hotelera hauria d’anar a judici. No hauria d’estar en busca i captura Till Wilhelm Kohler, el gerent de la cadena Riu?

cadena riu

Gadi Amit. // Fotografia d’Alba Sud

Amb la finalitat d’entendre el succeït Alba Sud va contactar amb Gadi Amit, president de la Confraternidad Guanacasteca, organització ecologista que va posar la denúncia, conjuntament amb el Comitè Cívic de Carrillo. Amb aquesta entrevista es posa de manifest com el Grup Riu consegueix projectes, es fan rics, amb la complicitat dels governants. Amb total impunitat.

- Quins són les causes que van originar aquest judici? 

En la part de la platja, dins de la Zona Marítim Terrestre, que pertany a la municipalitat, el Grup Riu va rebre tres concessions a nom de tres persones jurídiques diferents (societats anònimes). En aquesta àrea el Pla Regulador vigent marcava l’existència de camins públics, una feta fallida i un manglar, i Riu no ho va respectar. Per això l’expedient 09-3649-412-PE els atribueix “dos delictes d’infracció a la Llei sobre la Zona Marítim Terrestre en la modalitat de construcció il·legal, previst i sancionat en l’article 62 de la Llei sobre la Zona Marítim Terrestre, en concurs material amb un delicte d’usurpació de béns de domini públic.

Per aquest motiu, de forma conjunta entre universitaris i ambientalistes, fa ja un temps, organitzem una acampada i una marxa enfront de l’hotel, per protestar per aquesta situació.

- Però a més vau presentar una denúncia, qui i per quines raons ho fereu? 

La denúncia la vam posar els ambientalistes del Comitè Cívic de Carrillo i la Confraternidad Guanacasteca per defensar el medi ambient i oposar-nos a un “desenvolupament” destructiu. Després es personaren la Procuraduría General de la República, a qui correspon per llei defensar la Zona Marítima, i el Ministeri Públic, encarregat de perseguir i acusar als delinqüents. Els ambientalistes ens retirem per manca de recursos econòmics per pagar advocats al nostre nom i esperem que els funcionaris públics ho portin endavant i presentin un bon cas.

- Com expliques aquesta sortida del gerent de l’hotel Riu de la qual va informar fa uns dies el diari L’Independent?

Això es porta preparant fa temps i el gerent ja va traspassar les seves funcions, encara que va seguir sent el representant de l’empresa. Crec que no vol assumir les seves responsabilitats, que en aquest cas són delictes penals, i no crec que torni per presentar-se i ser jutjat. Eludir a la justícia es diu això.

- Com preveus que afecti la sortida del país del gerent en el judici?

Queden com acusats alguns funcionaris públics de baixa jerarquia. Els danys comesos pel Grup Riu van ser possibles gràcies a l’ajuda de funcionaris públics de la Municipalitat, el MINAE i SETENA). Entre ells destaca l’Adreça d’Aigües del *MINAE, que “va certificar” que la feta fallida *Huesera no era feta fallida. Un altre va dir que el bosc, no era bosc. I que els camins públics no eren públics.També en la municipalitat va haver-hi còmplices, que van canviar el Pla Regulador per cobrir les anomalies que s’havien comès. Tot per fer diners sobre les belleses de les nostres platges, lliurades en concessions a empreses privades, i en aquest cas estrangeres. Però el principal i més important acusat era el *personero de l’hotel. És clar que ell era l’instigador de tot això i la resta actors de menor categoria.

- Què espereu que succeixi ara?

La notícia de la sortida d’aquest senyor s’està difonent i circulant, causant el repudi de molts grups socials. Tal vegada això ajudi a protegir-nos contra danys futurs.I crec que els jutjats hauran de pronunciar-se de totes maneres sobre el cas. Per la nostra banda, vam seguir dient: “No oblidar, no perdonar i, tant de bo, restaurar el dany”.

Els maldecaps no acaben per a Riu Hotels & Resorts, ara intenta una declaració d’interès general enfront el Govern de Canàries per aconseguir l’autorització per construir un altre hotel a una zona ambientalment sensible als sur de Gran Canària. Els col·lectius ecologistes s’hi oposen. Us recomanam llegir aquest article de eldiario.es.

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.