Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Ca ses Mopis, General, Okupació i espais alliberats

[Investigació] Els orígens d’Oliver Mateu; monarques i especulació

Publicat per dia 7 març 2017 – 10:21Cap comentari | 807 views
Share to Google Plus

El passat dimarts 11 d’octubre uns matons a sou, capitanejats per l’empresari Miguel Zourab Oliver Vicens propietari de la immobiliària Oliver Mateu, entraven per la força a Ca ses Mopis, un espai social alliberat situat a la cantonada de la plaça Fleming. Els esbirros començaren a tapiar les portes i finestres de l’edifici amb la connivència de l’Ajuntament i la policia nacional, sense mostrar cap ordre judicial ni cap permís d’obra.

L’empresa responsable del desallotjament, Oliver Mateu té prop de 300 habitatges en venda només a Ciutat i és una de les principals i més antigues immobiliàries locals.

Qui s’amaga darrere l’immobiliària Oliver Mateu Promociones y Proyectos, SL?

Miguel Zourab Oliver Vicens agafà el relleu del seu pare Joan Oliver Mateu i és des del 19/12/2011 l’únic propietari de l’immobiliària. Ell fou qui va comprar a l’hoteler Pedro Pascual, de l’empresa Explotacions Turístiques de les Illes, S.L., l’antic Ca ses Mopis situat a la plaça Fleming. En el moment de la compra era plenament conscient que l’edifici es trobava en mans del barri, ja que Pascual havia començat ja un procés legal contra les persones que gestionaven l’espai. Tot i que la seva activitat econòmica principal és l’especulació, entre les seves 9 empreses trobam dos restaurants de sushi, afició compartida amb el director de la immobiliària Juan Cañabate Vecina. Destaca el restaurant Japonice situat al c/ Unió 2. Pel que fa, ara si, a la immobiliària hem recollit les següents dades per fer-nos a la idea de la magnitud d’Oliver Mateu.

Tampoc  es pot dir que l’empresari Oliver Mateu conservi els seus habitatges, així ho hem pogut constatar parlant amb persones que es troben arrendades en habitatges de la seva propietat. Com a prova, el 2014 se li obrí un expedient referent a la Inspecció Tècnica d’Edificis (ITE). Se’l va apercebre per a que dugués a terme el deure de conservació com a propietari, no va atendre la seva responsabilitat de presentar la documentació ITE. Se li aplicà així una multa coercitiva per l’import de 600 euros, una multa irrisòria.

Un negoci que presumeix de tenir «una filosofia clara i transparent» però que actua d’amagades i amb violència quan li convé. Miguel Zourab Oliver Vicens és descendent d’una família d’empresaris que feren fortuna durant el franquisme i que han estat implicats en casos d’estafa immobiliària. Ell sols ha continuat amb la tradició familiar: especular a costa d’altres. De fet, el seu segon nom, Zourab, no respon a res estètic, sinó a les amistats ben cercades del seu pare i antic propietari de la immobiliària, Joan Oliver Mateu.

El triangle viciós d’Oliver Mateu, el rei Borbó i el príncep Zourab

La immobiliària Oliver Mateu i el príncep georgià Tchokotua Zourab foren els promotors de la urbanització “Els ametllers”, a Ciutat, construïda l’any 1974, amb una superfície aproximada de 68.200 m2, 39 blocs de pisos de protecció oficial. Aquest negoci portà a les dues bandes responsables al banquet dels acusats, per un dels fraus immobiliaris més escandalosos vists a Mallorca. Els compradors demanaven 14 anys de presó i una indemnització per la pèssima qualitat dels materials i la falta d’infraestructures promeses quan compraren els pisos abans que estiguessin acabats, faltaven per exemple una guarderia i instal·lacions esportives. Finalment, evitaren la seva entrada donant la culpa a l’arquitecte d’Obra i com fan la majoria de corruptes, pagant una quantitat econòmica ridícula.

Ara ja sabeu d’on ve el nom del fill d’aquell primer Oliver especulador que gràcies a les seves ben escollides amistats va anar construint el seu imperi.

El príncep Zourab fou una figura coneguda dins les elits econòmiques de les illes i no precisament per jugar “net” aquest és només un exemple d’estafa, però n’hi ha més.

I quina relació hi té això amb el borbó? Doncs bé, tant Oliver Mateu com Zourab són dues amistats reconegudes del Monarca. Els dos han participat activament en el sector immobiliari i com heu vist, en ocasions com a socis. Segons conta la llegenda, Zourab, el príncep -i no l’actual propietari d’Oliver Mateu- ja era amic del monarca abans de la transició, amb el qual anava les nits d’estiu a pescar calamars en aigües de cabrera. El passat estiu, el ja abdicat rei declarava que no aniria a passar l’estiu a Mallorca, al·legant “porque ya no estan mis amigos”, referit-se entre altres al “misteriós” Princep Zourab, El mafiós amic d’Oliver Mateu.

InfografiaTwist_gran

Tota l’informació l’hem treta de:

-http://www.empresia.es/empresa/oliver-mateu-promociones-y-proyectos/

-http://www.empresia.es/empresa/oliver-mateu-promociones-y-proyectos/

-http://ibeconomia.com/encuentros-sbg/japonice-eleva-el-afterwork-la-excelencia/

-http://www.empresia.es/persona/oliver-vicens-miguel-zourab/

Hemeroteca:

- http://elpais.com/diario/1992/09/15/espana/716508012_850215.html

- http://www.elmundo.es/1997/01/13/economia/13N0077.html

- http://elpais.com/diario/1982/08/20/espana/398642418_850215.html

- http://www.elmundo.es/loc/2014/08/16/53ee0816268e3eed0a8b4578.html

Si aconseguiu alguna informació concreta sobre Oliver Mateu, Miguel Zourab Oliver Vicens o d’alguna de les altres parts del fosc conglomerat no dubteu en publicar-ho i/o fer-nos-ho arribar a casesmopis@autistici.org.

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.