Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » General

“Illencs pel català” es redefineix i canvia el nom per “Illencs”

Publicat per dia 31 març 2015 – 18:58Cap comentari | 214 views
Share to Google Plus

L’any 2012, com a reacció a la nova llei de funció pública del govern Bauzà, és creà a Barcelona el col·lectiu Illencs pel Català. Aquest col·lectiu va organitzar el 23 de març de 2012 una manifestació de gairebé 3.000 persones pels carrers de Gràcia en defensa de la llengua i la cultura comunes de les Illes i, així, traslladar el conflicte a la ciutat comtal, la qual compta amb una gran massa d’illencs i illenques instal·lades per motius estudiantils, laborals i/o familiars. A banda de la manifestació van poder comptar amb la visita d’una membre del GOB Menorca i dugueren a terme una xerrada on hi van participar més de dues desenes de persones.

Posteriorment, el febrer del 2014, s’organitzà també des del col·lectiu l’homenatge a dos poetes oblidats per les institucions illenques i peninsulars com són Bartomeu Rosselló-Pòrcel i Marià Villangómez. Gràcies al micromecenatge i el suport de moltes persones es va poder dur a terme un acte que va omplir el Centre Artesà Tradicionàrius, també al barri de Gràcia. L’acte va comptar amb la presència de desenes d’artistes i persones vinculades al món de la cultura que van recordar i reivindicar aquests dos grans escriptors i poetes.

Passat més d’un any després de la darrera activitat del col·lectiu, els illencs i illenques residents a Barcelona han decidit reformular i repensar el col·lectiu. “Consideram que és molt important fer de corretja de transmissió entre les Illes i la resta de territoris dels Països Catalans i que tot el que passi allà arribi i sigui entès aquí, no només els atacs a la llengua i la cultura pròpies (que també), sinó els atacs contra tot allò que ens fa ser el que som: l’educació, la sanitat, l’habitatge , els serveis socials, el territori…” Per això i perquè els atacs a aquests diferents eixos es succeeixen a la resta del país – ja sigui per atacs de l’Estat o dels governs autonòmics i/o locals – consideren que es també una feina imprescindible la de posar en contacte i en comú les diferents lluites a casa nostra, per construir entre tots i totes els Països Catalans. La denúncia, la resistència i la construcció per tal de defensar i recuperar ca nostra i la nostra gent.

22190_793262817395168_1224814352091244119_nEl canvi més significatiu serà el canvi de nom. Illencs pel Català passarà a dir-se Illencs, i hi afegirem l’àmbit que treballem a cada moment (Illencs pel Territori, Illencs pels Drets Socials, etc.). “Amb aquest canvi volem deixar palesa la nostra intenció d’anar més enllà i no defallir en la defensa d’allò que creiem just”.

Finalment, us instam a estar pendents de les properes convocatòries i a seguir-los a les xarxes socials Twitter i Facebook per tal que us assabenteu de totes les activitats i accions que pensen dur a terme.

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.