Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Criminalització i repressió, Estat espanyol i el Món, General, Okupació i espais alliberats, Països Catalans, Publicació oberta

#HerrikoakLibre

Publicat per dia 9 juliol 2015 – 10:571 Comentari | 440 views

#HerrikoakLibre

Share to Google Plus

L’altre dia un company m’ho comentava així: “t’imagines que d’un dia per l’altre tanquessin tots els Casals Populars dels Països Catalans?” Idò això és el que vol fer l’estat espanyol a Euskal Herria. 107 ordres de tancament i/o confiscació per 107 Herriko Tabernak. 107 cops al teixit associatiu basc amb un únic objectiu: seguir atacant l’independentisme i la seva base social.

Però, que és exactament una Herriko Taberna? Lluny de la imatge fosca que difonen els mitjans espanyols, una Herriko no és altra cosa que una seu social de l’Esquerra Abertzale, un espai intergeneracional, un punt de trobada obert al poble, un lloc per activitats polítiques, però també culturals i lúdiques. Per algú que prové dels Països Catalans, segurament el que més impacta d’aquests locals és el seu gran nombre i implantació, així com el seu notable arrelament social. Això és exactament el que fa por a l’estat espanyol, sempre interessat a tallar els lligams entre l’Esquerra Abertzale i la societat basca.

Del procés contra les “Herrikos” crec que podem extreure dues lliçons polítiques bàsiques. La primera, la impressionant capacitat de resistir la repressió que té l’independentisme basc. I amb això torn a la frase amb què començava: vos imaginau quelcom semblant als Països Catalans? La segona, és el baix cost polític que per l’estat espanyol te reprimir l’Esquerra Abertzale. Una ofensiva d’aquesta magnitud, com és el tancament de 107 locals per motius polítics, hauria de ser primera plana als mitjans de comunicació, com a mínim, d’Europa. Sembla que l’estat ha sigut capaç de crear una dictadura a mida per Euskal Herria fora de la qual ningú té en compte les seves flagrants vulneracions de drets polítics.

És cert que no parlam de res que ni sigui un altre capítol més de la repressió espanyola contra el poble basc, el darrer d’una llarga llista de tot tipus d’agressions. Però això no ens pot fer perdre perspectiva de la gravetat que suposa atemptar d’aquesta manera contra els drets de reunió i associació. En definitiva, el sumari contra les Herriko Tabernak és la prova viva de com l’estat no ha renunciat a les mesures d’excepció contra l’Esquerra Abertzale. El conflicte basc continua.

Però una vegada més, els cops de l’estat ens mostren quines són les seves pors. I d’aquí una altra lliçó a aprendre: la importància de teixir i mantenir una xarxa d’espais alternatius al servei dels moviments populars. Les “Herrikos”, com els Casals Populars, són un circuit de socialització vital per qualsevol projecte polític que vol tenir quelcom de contrapoder. Si l’estat ho té tan clar, no ho oblidem nosaltres.

Àlvar Hervalejo Sànchez, activista mallorquí estudiant actualment al País Basc

Article relacionats:

- La Directa: El Tribunal Suprem ratifica la confiscació de 107 herriko tavernes del País Basc

* Fotografia de portada: Instantània de l’herriko taverna de Zumaia / Axier Lopez

1 Comentari »

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.