Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Agroecologia i sobirania alimentària, Antifeixisme i xenofòbia, Conflictes, imperialisme i militarisme, Difusió i pensament crític, Ecologia, General, Granadures desinformatives, Mitjans alternatius, Opinió

Granadures desinformatives del mes de maig

Publicat per dia 5 juny 2012 – 14:553 Comentaris | 482 views

Granadures desinformatives del mes de maig

Share to Google Plus

Grandures desinformatives del mes de maig

[BALEARS]

MITJANS DEFORMATIUS

El dia 29 havia dos notícies presidint la portada digital de El Mundo Baleares. Una era: La Fundació Miró se renueva i al text es llegia “con el objetivo de que los ciudadanos que asistan… conozcan la dualidad artística del pintor”. A més, en entrar a la notícia no es podia llegir tot d’una, perquè apareixia publicitada a tota plana una ETT. A un altre mitjà, contrainfo.cat, apareixia: Quatre activistes detingudes a Bunyola durant la protesta contra Bauzá”. Quin mitjà deforma i quin informa? Quin mitjà amaga les detencions dels que surten al carrer a fer més que comprar, vendre, transportar-se o votar cada quatre anys?

VÍDEOS

És fàcil manipular els fets? El dia 22 Ultima Hora titulava “Un grupo de universitarios invade la sede de Educació y zarandea a la jefa de gabinete” i El Mundo Balears Estudiantes zarandean a la jefa de gabinete del conseller de Educación acompanyava un vídeo incomplet. Més del que es diu a aquests mitjans es pot veure a la denúncia que feia contrainfo, on es veu que la cap de gabinet és agafada per evitar que continuï agredint els estudiants. I què era la censura?

PROTECCIÓ CIUTADANA

El dia 30, Diario de Mallorca titulava Llubí se ‘blinda’ para proteger a Bauzá de los manifestantes. No podria ser que els cossos repressius blindessin Bauzá, no Llubí? No podria ser que els manifestants anessin a protegir-se de les accions de Bauzá? McLuhan deia que el mitjà és el missatge. Serà veritat?

DEUTES

El 13 de maig Última Hora titulava “El Govern empezará a pagar «de forma inmediata» lo que adeuda a proveedores”. El text només mostrava avantatges, segons Barceló Estamos trabajando en los pagos, se empiezan a hacer y se está resolviendo la deuda de manera inmediata. Poc després es veuria que Bankia (salvada amb els nostres impostos) prestà els 28 milions a un interès del 5,9%. Com poden estar “resolviendo la deuda” si ara es deuen més diners, però als bancs als que hem regalat euros prèviament? Quin es aquest sistema en el que el millor que ens pot passar es que ens robin per dos cotats (rescat i interessos)? No serem feligresos de la religió econòmica?

[EUROPA]

PÚBLICO

El dia 23 apareixia una mala noticia a Público, “Display Connectors compra Público” autoritzat pel Jutjat Mercantil 9 de Barcelona. Això significava que el projecte cooperatiu de MasPúblico no aconseguiria la capçalera del diari. Ara s’escriurà el que no es comentava i que denunciaven els companys de ‘MasPúblico’: Display Connectors és una immobiliària… ‘cuyos principales accionistas son los mismos que hundieron el proyecto en papel de Público (Jaume Roures…) y despidieron a 130 trabajadores sin pagarles la indemnización correspondiente hace dos meses, alegando que no tenían dinero’. Esta empresa tapadera fue creada hace solo tres meses…’. Així és aquesta llei que tenim. Hem de sabre que el projecte cooperatiu de MasPúblico seguirà però d’una altra forma, vist que no es pot comprar el domini Público, d’aquí a poc tindrem un gran mitjà col·lectivitzat.   

DEMOCRÀCIA

El dia 2 Público dedicava un titular al 15-M El movimiento que deconstruyó la crisis, el subtítol aclareix “exigencia de un funcionamiento más democrático del sistema”.  Qui diu que el 15-M vol mantenir aquest sistema? Vol més o menys democràcia o simplement democràcia? Què és la democràcia senyors de Público? Podria ser que els verdaders tirans no siguin les lleis, els polítics o els mercats, sinó els nostres costums?

ESTATS DEMOCRÀTICS

El dia 10 apareixia a El País Expertos independientes fijarán qué parte de Bankia se nacionaliza. Són els experts “independientes” quan fan una feina ja establerta? Bolívia o Argentina també nacionalitzen, però amb una diferència, ells ho fan d’empreses amb beneficis. Què es això que socialitza pèrdues i privatitza beneficis? El nostre Estat amb els seus experts “independientes”.

NACIONALITZACIONS

Un banc de gran tamany, Bankia, estava en perill. El titular de dia 8 de Público IU pide la nacionalización de Bankia era una mostra de l’incapacitat i de IU per trobar alternatives. No és Bankia el paradigma d’unió polític-interessos privats? No seria igual un banc controlat per polítics i sindicats? Per què ha de solucionar l’estat els problemes que ha incentivat? S’hauria de nacionalitzar un banc amb perdues? Per què no es xerra d’alternatives com Fiare o millor encara, CASX? Per què no s’escriu sobre socialitzar o col·lectivitzar però si de nacionalitzar? No té l’antidemocràtica Xina el banc estatal més gran del món…? Té sentit esclavitzar el sud mitjançant el sistema creditici creat per occident? Per què no es comenta que una nacionalització seria abans estudiada per la UE? No han indultat els polítics a banquers? No és Angela Merkel molt amiga del capo del Deutche Bank. Podria sobreviure el capitalisme sense l’estat? Els biòlegs diuen que la nostra reproducció és inseparable de la mort imposta des de endins i que això ens afavoreix. Mort programada des de endins o traumàtica des de enfora, aquí està el debat.

DESPERDICIS

El País de dia 14 continuava la seva creuada del Déu Estat contra els infidels. Rebelión en Gipuzkoa contra la recogida de basura puerta a puerta”. On es subtitulava que els Ajuntaments de Bildu “quieren implantar un severo régimen de separación de residuos”. Si ja és una frivolitat xerrar dels problemes de residus quan hi ha tanta gent morint per problemes d’abastiment, podem imaginar el significat d’aquest text on es diu “te haces un esclavo de la basura” (no per l’excés de residus sinó de reciclatge). Alguns diuen que la idea de progrés va començar quan Prometeu va robar el foc a Zeus. El Déu, greujat, va enviar als mortals un mal del que quedarien encantats, que abraçarien. Quasi tres mil anys després encara ens abracem a la idea de progrés que va començar amb el foc, sabent que ens dirigim al suïcidi col·lectiu. Pot ser no ens adonem de que el nostre destí és pertànyer a la terra i no a l’inversa?

CATACLISMES

Les darreres eleccions gregues, van acabar amb el bipartidisme vigent des de fa 38 anys. El País de dia 7 titulava Neonazis y extrema izquierda serán claves en el Parlamento de Grecia i ho qualificava de “cataclismo”, “complican el escenario político”“traumàtica formación de gobierno”. Per aclarir coses, s’ha de dir que aquesta “extrema izquierda” (Sizyra) és de la línia de IU, per tant “extrema” no ho és. Per cert, des de quan la “extrema izquierda” és parlamentària? Ja de pas, s’aprofita i s’ajunten als “neonazis” i a la “extrema izquierda” al mateix paquet. Eh tu, lector despistat! L’oposat del PSOE és el PP, l’oposat d’aquestos és el nazisme i l’extrema esquerra. El que ignoris ho has de despreciar, que no te enteras!

[MÓN]

EDUCACIÓ UNIVERSITÀRIA

El dia 23 El País dedicava un titular al dissident xinés de moda El activista chino ciego descansa en Nueva York con su familia amb el subtitular “…ha sido invitado por la Universidad de Nueva York para estudiar Derecho”. Per què no es critica Kazajstan? aqui es pot llegir que és el major productor d’urani del món, que té un president vitalici. És un règim associat a importants corporacions iankis, on els policies i l’exercit maten, torturen i segresten dissidents. Un exemple, aferrar un xiclet a passarel·les de ponts, taules d’instal·lacions… suposa  automàticament 3 anys de presó. I que fan els EUA? Exportar un programa al que les universitats de Wisconsin, Pitt, Pennsylvania… ajuden a crear una nova universitat a la capital (Astana). Funcionarà totalment en anglès i amb un model usamericà. Tot el necessari per formar un lobby buròcrata proimperial. Però no passa res, el dissident xinés podrà estudiar dret a Nova York. Dret del bo!

ISLAM

El titular del 22 a El País Escasez de comida y agua en Tombuctú, tomada por islamistas, obligava a demanar-se si té sentit dir “…tomada por islamistas” quan el 90% de la població de Mali pertany a l’islam. Pot ser es vol fabricar un impuls visceral? Una nota: quasi el 15% dels ciutadans dels EUA utilitzen cupons d’aliments (46 milions), serà perquè estan tomats pels cristians?

[VARIS]

PREMIS OFICIALS

 El dia 23, El Mundo ens informava Miyamoto, creador de Super Mario, galardonado con el Príncipe de Asturias“de comunicación y humanidades”. No es sap ben bé que ha aportat a la comunicació o les humanitats. Una veritat ho és fins que deixa de ser-ho, pot ser ja ens adonem que vivim una gran mentida?

 

 

 

 

3 Comentaris »

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.