Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Autodeterminació, Defensa del català, General, Illes Balears i Pitiüses, Països Catalans

Es reprèn la campanya “300 anys d’ocupació 300 anys de resistència”

Publicat per dia 26 juny 2015 – 9:53Cap comentari | 287 views

Es reprèn la campanya “300 anys d’ocupació 300 anys de resistència”

Share to Google Plus

L’11 de juliol de 1715, tropes franceses i castellanes entraven dins Ciutat. El Regne de Mallorca es rendia a l’exèrcit borbònic comandat pel Marquès d’Aspheld. Finalitzava així el període de derrotes pels exèrcits austriacistes que havia començat amb la batalla d’Almansa el 1707. S’obrien tres segles d’agressions constants pels Països Catalans.

Aquest 2015 representa pel poble de Mallorca 300 anys d’ocupació i de resistència. Resistència davant la presència de cossos armats estrangers, davant la supressió de les institucions pròpies i davant lleis contra la nostra llengua. Resistència, en definitiva, contra un colonialisme cultural que cerca eliminar la nostra identitat i catalanitat.

És per això que l’Esquerra Independentista (EIM) ha volgut continuar a Mallorca amb la campanya “300 anys d’ocupació, 300 anys de resistència”. Ahir es presentà la campanya mitjançant una roda de premsa a l’Hort del Rei, davant l’estàtua del Foner. La campanya durarà fins el 28 de novembre, dia en que farà 300 anys en clau de la publicació dels Decrets de Nova Planta del Regne de Mallorca. Durant aquests mesos es duran a terme nombrosos actes de tot tipus, així com també un concert i diverses mobilitzacions.

“Al segle XXI l’ocupació de la nostra terra continua. També, però, continua la voluntat d’enfrontar-s’hi. Tan important és recordar el que han suposat aquests tres segles com és lluitar per trencar amb la imposició espanyola”. S’exigeix la retirada de les forces d’ocupació espanyoles: policia, exèrcit i guàrdia civil. S’exigeix el dret a l’autodeterminació per construir uns Països Catalans lliures de qualsevol opressió social, nacional o patriarcal.

Amb la campanya “300 anys d’ocupació, 300 anys de resistència” l’EIM fa una crida al poble de Mallorca i als seus moviments populars i socials a viure aquest tricentenari des del record, però també des de l’esperança. “Recuperem l’orgull de la resistència, alcem-nos amb la il·lusió de la victòria”.

Reproduïm el comunicat llegit per les portaveus en el dia d’ahir:

Aquest any, el conjunt de l’esquerra independentista dels Països Catalans reprèn la campanya “300 anys d’ocupació 300 anys de resistència” amb l’objectiu de commemorar la derrota del poble català en la Guerra de Successió (1701-1715) i fer memòria de les conseqüències polítiques d’aquest conflicte que s’arrosseguen fins a dia d’avui. La campanya s’inicià amb la celebració dels 300 anys de la batalla d’Almansa, el 2007 i posa fi aquest any, quan fa 300 anys que les tropes de Felip V venceren els darrers focus de resistència a Mallorca.

La derrota de la Guerra de Successió no només implicà un canvi de monarca, sinó que va suposar la imposició d’un nou model organitzatiu que eliminà el subjecte polític català. Amb el model centralista dels Borbons, amb Madrid com a centre neuràlgic, els diferents regnes dels Països Catalans perderen l’autogovern i s’equipararen als altres territoris sota la dominació de Castella. És el naixement d’Espanya com a unitat política, un estat imperialista i castellanitzador en essènica.

Després de 300 anys, les reivindicacions nacionals i d’autodeterminació se situen més que mai en l’agenda política i són un eix central en les lluites de gran part dels moviments socials i, per tant, s’entenen com un pas necessari per aconseguir la ruptura amb el model d’Estat espanyolista i capitalista que ens oprimeix.

Des de diferents fronts de lluita, aquest any es portaran a terme diversos actes, tant per homenejar l’heroica resistència de les catalanes en la Guerra de Successió, com per seguir amb la lluita per la defensa de la cultura i l’autogovern del poble català.

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.