Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Bunyola, Criminalització i repressió, General

Encausades Bunyola: feim memòria

Publicat per dia 1 abril 2015 – 13:38Cap comentari | 318 views
Share to Google Plus

Fa uns dies, ens assabentàvem que hi ha data per al judici a les quatre persones que foren detingudes el 2012 durant una visita de Bauzà a Bunyola. Aprofitant aquest fet, des de contrainfo.cat volem fer una repassada al cas per tal que els fets no quedin en l’oblit.

La primavera de l’any 2012 és coneguda en els moviments socials com a “Primavera mallorquina” degut a l’elevat nombre de casos repressius que es varen succeir en aquells mesos. El president del govern balear realitzava un polèmic tour per l’illa per tal de preparar el congrés regional del seu partit, en el que en un gran nombre de pobles es va trobar amb el rebuig de la gent. Dia 28 de Maig s’esperava la visita de Bauzà al poble de Bunyola i al voltant de 300 persones l’esperaven a la plaça del poble.

Aquell dia vàrem realitzar un seguiment de les detencions en el que explicàvem els successos de la següent manera:

Quatre persones han estat detingudes per la Guàrdia Civil a Bunyola, sense motiu aparent, durant la protesta que s’havia organitzat contra la visita de José R. Bauzá. Les detencions s’han produït sobre les 20:15, abans de l’arribada del president. Els fets han succeït quan un grup de 70 joves caminaven pel carrer principal i aleshores uns cinc cotxes de la Guàrdia Civil ha aturat i arrestat a quatre d’ells. Les quatre persones detingudes, militants independentistes, han estat engrillonades i traslladades a la caserna de la Guàrdia Civil del Pont d’Inca (Marratxí). Alguns mitjans informen que fonts de la Guàrdia Civil justifiquen la detenció per “ocupació de la via pública”. Els detinguts són militants del SEPC, d’Endavant i de JERC.

Mentre les quatre persones es trobaven detingudes, es produïa una concentració de suport a l’exterior de la comissaria. El dia següent foren posades a disposició judicial on declararen haver patit abusos i vexacions durant el seu pas per dependències policials i on foren acusades  d’ocupació de la via pública i d’atemptat contra l’autoritat. No fou fins passades les 14:30h que la darrera fou posada en llibertat. Davant els jutjats es va organitzar una nova concentració de suport que les esperava.

Imatge de la concentració de suport a les detingudes davant els jutjats de Via Alemanya

Dies més tard, el primer de juny, Bunyola va acollir mig miler de persones que volgueren mostrar solidaritat amb les quatre persones que varen ser detingudes al mateix poble, tot demostrant la onada de solidaritat que es va desplegar arran d’aquest cas repressiu.

Concentració de suport amb les encausades a la plaça de Bunyola

A primers de juliol les detingudes començaren a rebre cartes amb multes de 3000€. A finals d’aquest mateix mes es va presentar el Col·lectiu Solidaris Encausats de Bunyola, amb l’objectiu de denunciar i divulgar el cas de les persones repressaliades de Bunyola.

La darrera passa prèvia al judici d’aquest proper setembre es va produir l’octubre d’aquell mateix any quan la resolució del Jutjat que portava el cas no trobava indicis de delicte en els fets d’aquell dia. Malgrat això, el cas no quedava aparcat, ja que la magistrada va deixar una porta oberta al fet que hi poguessin haver faltes.

Durant aquest temps, el grup de suport i les pròpies encausades han realitzat diversos esdeveniments per tal de donar difusió al cas, i obtenir suport econòmic per tal d’afrontar tot aquest llarg procés. Cal destacar el concert antirepressiu que dugueren a terme a Santa Maria i on vàren llegir el següent comunicat:

La repressió no s’atura. Patim una onada de violència i repressió sense precedents en l’època moderna. Ens amenacen, ens persegueixen, ens detenen, ens emmanillen i abusen de nosaltres pel fet que som els joves els qui hem agafat el testimoni de les lluites populars que durant anys han combatut l’espanyolisme que acapara el poder a la nostra illa. Som el relleu de la generació dels nostres pares, la que va defensar el Trenc i les Covetes, Cabrera i la Dragonera, de la destrucció; aquella generació que va crear l’escola en català i va dur les emissions de TV3 a totes les cases; la que va rescatar de l’oblit els vençuts de 1936; la que va començar a dibuixar un horitzó d’independència i igualtat, de justícia i defensa de la terra.

Nosaltres som hereus d’aquella generació, som els seus fills i fills de les seves lluites, hem après d’ells la voluntat de no rendir-nos i la seguretat de tenir la raó per bandera i la victòria a l’horitzó.

 I per això ens persegueixen. Ara, que el Trenc torna estar amenaçat, que la llengua catalana és un enemic a abatre, que viure amb dignitat és un luxe restringit als qui s’ho poden pagar; que es desmunten escoles i hospitals, es suprimeixen els drets més elementals, s’augmenta la pobresa i torna la corrupció; ara, és quan l’estat abandona la seva teoritzada democràcia per a passar a l’ús de la por i la violència contra la indignació que s’estén.

 No ens fan por. Ni les seves amenaces, ni les seves porres, ni les seves manilles, ni els seus uniformes, ni les seves corbates, ni les seves lleis ni els seus bancs. No ens fa por cap Bauzá, cap Rodríguez, cap Bosch, cap Cabrer ni cap Palmer. Avui som aquí, lliures, tranquils, serens i convençuts que no hem fet res dolent; cap d’aquells que ens amenaçaren, ens insultaren o ens feren dormir a comissaria pot dir, avui, el mateix.

 Som la gent jove de la consciència neta, de la lluita pacífica però constant, dels objectius nobles. Ningú, cap membre del Partit Popular, pot dir això mateix. El seu espanyolisme no és més que una doctrina de l’odi: de l’odi cap a la felicitat de la gent, cap a la llengua d’aquest país, cap a la terra, cap a la llibertat.

 Combatrem aquest odi amb totes les nostres forces, perquè res pot créixer de l’odi si no és més odi. I just això volem evitar. Perquè ens feim nostra la divisa del poeta, de somiar un poble unit, alegre i combatiu, i una pàtria tan petita que la somiam completa. Aquest és el nostre objectiu, i per això ens persegueixen. I per això, guanyarem!

Més informació

Enllaços

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.