Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Antifeixisme i xenofòbia, Drets bàsics, General, Illes Balears i Pitiüses, Salut

En record a Alpha Pam, dos anys desprès de la seva mort (o homicidi)

Publicat per dia 21 abril 2016 – 22:123 Comentaris | 931 views
Share to Google Plus

Avui 21 d’abril es compleixen dos anys de la tràgica mort d’Alpha Pam, directament relacionada amb les retallades en sanitat i la decisió política de no atendre als nouvinguts a base de Real Decret (RDL 16/2012). Per aquest motiu ens feim ressó d’un text realitzat per l’Ateneu Talaiot REBEL on recorda el cas, com va ser, què portà a les fatals conseqüències i les reaccions dels govern del moment, el Partit Popular.

En el mes de març, el jove es va dirigir de nou a aquest centre d’atenció primària acompanyat pel seu amic. Se li va facilitar medicació, però mai se li verbalitzà diagnòstic algun. A més, el facultatiu que el va atendre li va indicar que acudís a l’Hospital d’Inca, a fi que li fossin realitzades unes plaques.

A causa que no comptava amb targeta sanitària no va poder ser derivat a l’especialista, per la qual cosa no va tenir un altre remei que acudir a urgències hospitalàries. Tot indica que aquesta derivació respon al fet que ja es comptaven amb indicis de la malaltia patida.

El malalt va acudir a la fi de març a l’Hospital d’Inca, on no va ser atès per manca de targeta sanitària. Aquesta situació es repetí el 4 d’abril, negant-se-li per segona vegada l’atenció. El 13 d’abril, el malalt tornà a acudir a aquest mateix hospital amb un acompanyant, on, després de protestar insistentment, finalment va ser atès durant cinc minuts. Li obligaren a signar un compromís de pagament, però no se li practicà prova alguna, ignorant la petició del facultatiu del centre de salut. Els medicaments genèrics que li facilitaren (augmentine oral, amoxicilina i paracetamol, entre uns altres) no li causaren cap efecte.

alpha pam

“ALPHA PAM… SEMPRE PRESENT. Mort de tuberculosi el 21 d’abril de 2013, víctima de la reforma sanitària de l’estat espanyol”

 

El seu estat de salut denotava indicis clars de malaltia, amb grans dolors toràcics, tremolors continus que es perllongaven durant hores, esgarrifances, nàusees i cansament extrem. En cap moment es va decidir el seu ingrés, la qual cosa està relacionada amb la seva situació documental (sense targeta sanitària), ja que si li van ser denegades unes simples plaques, molt més un ingrés hospitalari.

El pacient mort sempre va prendre la medicació prescrita, segons els consells dels facultatius.
El 24 d’abril de 2013, Alpha Pam morí a la seva casa de Santa Margalida enmig d’un gran toll de sang, com a conseqüència directa de la tuberculosi.

La policia fou avisada i visità el domicili, derivant el cas a la Guàrdia Civil, qui obrí diligències i confiscà tota la documentació sanitària del mort. El company de pis d’Alpha Pam va acudir a declarar davant la Guàrdia Civil.

Reaccions del Govern balear

La incongruència de la versió del Govern balear és evident en aquest cas, ja que declararen –en nota informativa de 3 de maig– que l’Hospital d’Inca va aconsellar a Pam que acudís al seu metge de família per al seguiment de la malaltia, quan les persones sense targeta sanitària, després del RDL 16/2012, no comptaven amb metge de capçalera adscrit.

Tampoc sembla lògic que es retornàs al centre de salut una persona derivada per sospites de tuberculosis, sense haver-se-li realitzat prova toràcica alguna i a pesar que el pacient va declarar que tenia reunits hospitalitzats per aquesta malaltia. Tot això sense comptar amb que s’obligués a pacient i acompanyant a signar un compromís de pagament, quan l’assistència per la via d’urgències no ha d’implicar cost extraordinari.

3 Comentaris »

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.