Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Feminisme, sexualitats i antipatriarcat, General, Lluita de carrer i acció directa, Manacor

Els col·lectius feministes de Manacor decideixen canviar d’estratègia per combatre la violència masclista

Publicat per dia 5 juny 2016 – 23:16Cap comentari | 431 views
Share to Google Plus

Dissabte l’Assemblea Antipatriarcal de Manacor i Dones de Llevant es tornaran a concentrar per a les dues dones assassinades de la setmana passada. El primer crim fou al Port de Pollença. Na Lucia Patrascu de 46 anys fou assassinada pel seu marit. Aquest, la va apunyalar en varies ocasions i els veïns i veïnes van poder presenciar des del balcó com na Lucia demanava ajuda. Els serveis d’emergència ja no van poder fer res per salvar la seva vida. Segons les notícies, la víctima va acudir hores abans de l’assassinat a la Guàrdia Civil expressant que tenia por i volia denunciar al seu home per violència de gènere. Després de xerrar amb els agents no va posar denuncia. Els col·lectius esperen que es realitzi una investigació del protocol que es va seguir i exigim responsabilitats polítiques.

L’altre dona assassinada aquesta setmana fou a Sevilla. La dona havia perdut un vol i després de mantenir una discussió amb la seva parella, ell la va estrangular fins a la seva mort. Llavors l’assassí va deixar el cos sense vida de la dona dins un cotxe.

Darrera concentració realitzada a la plaça Sa Bassa // Cent per Cent

Darrera concentració realitzada a la plaça Sa Bassa // Cent per Cent

Els dos col·lectius feministes de Manacor han pres una decisió, després de concentrar-se des del mes de setembre del 2015, el dissabte va ser la darrera concentració. Des de llavors, només hi ha hagut 7 dissabtes en els que no s’han concentrat. Dones de Llevant i l’Assemblea Antipatriarcal de Manacor valoren favorablement l’activitat realitzada “a dia d’avui pensem que concentrar-nos ha permès visibilitzar una problemàtica, però creiem que no és suficient i que és el moment de començar a realitzar altres accions”. I fan 2 propostes:

1. Per una banda, es durà a terme una campanya mitjançant cartells a determinats punts de Manacor que permetrà visibilitzar els feminicidis i el rebuig davant aquests.

2. Per l’altra, es demana als polítics el compliment de la llei del 2004 de mesures de protecció integral contra la violència de gènere, així com també les mesures del 7 de novembre de la marxa estatal contra la violència de gènere, a les quals tots els partits polítics de Manacor votaren a favor. Per això, l’assemblea antipatriarcal i el col·lectiu de dones de llevant realitzaran una instància sol·licitant la garantia dels recursos bàsics. A més, es demana a la població que també entregui la seva instància a títol individual. El dissabte 25 de juny a les 12h es tronaran a trobar a la plaça Sa Bassa per donar informació i fer una recollida d’instàncies. Animen participar-hi.

Els dos col·lectius feministes exigeixen:

  • Que l’ajuntament de Manacor garanteixi tots els recursos necessaris per a la protecció i recuperació de les víctimes de Violència de Gènere, així com també dels seus fills i filles. Exigim la presència de recursos a nivell municipal específics com el punt d’atenció a les víctimes i també una xarxa i treball transversal des de les institucions: escoles, policia, serveis socials, jutjats, centres de salut, entre altres.
  • Que els negocis de Manacor i revistes locals no utilitzin publicitat sexista, com ho fa una immobiliària de Manacor que es diu “Mallorca open”, les perles orquidea i majorica, o la revista perlas y cuevas (cercarne mes). L’administració publica hauria de fomentar el compliment de la llei del 2007, article 38.1 i el donar suport als col.lectius feministes que son els únics que ho denuncien.
  • Que l’ajuntament de Manacor disposi d’un Pla d’Igualtat el qual fa anys que els col·lectius feministes estam demanant.
  • Que es visibilitzin les dones al municipi de Manacor. “No permetem que l’ajuntament només pensi amb els homes alhora d’anomenar carrers i places per posar un exemple.”

El silenci, la falta de recursos i l’incompliment de les lleis, també és violència masclista.

Qui no es mou no sent les cadenes, deia Rosa Luxemburg fa més d’un segle, avui se’ns fan més evidents que mai les cadenes del capitalisme patriarcal, per això no només cal moure’s per sentir-les, sinó que cal trencar-les.

Els assassinats són les cadenes més visibles però també són cadenes els rols de gènere que estableixen relacions de jerarquia i dependència entre les persones, són cadenes el sexisme i la divisió sexual del treball, que ens obliga a una doble jornada laboral, que ens explota a la feina i ens explota a casa, són cadenes les pressions estètiques, la publicitat sexista i el no poder gaudir de la nostra propia sexualitat amb llibertat, són també cadenes el no poder decidir sobre el nostre propi cos, nosaltres parim, nosaltres decidim.

Enguany ja duim 39 assassinades, no són simples morts són feminicidis, no ens morim, ens maten i cal combatre aquest sistema perquè ens volem vives, lliures, amb vides dignes i més fortes que mai.

“Ho tenim ben clar i ho deim ben alt: ni serem oprimides pel patriarcat ni explotades pel capitalisme. Visca la lluita feminista.”

A la concentració es llegí, a més, un poema realitzat per Àngels Cardona:

HOMENATGE A LUCIA PATRASCU
assassinada dia 29 de maig de 2016,
3a víctima per violència masclista a les Illes.

Des de fa dos dies som una altra persona,
sense crits, sense pressions, sense violències.

Puc obrir el balcó i mirar la badia
sense esperar la temuda arribada,
puc disposar del meu temps
com si l’estrenàs moment a moment,
puc crear un espai nou
lliure de temors i culpes,
puc tornar tranquil•la a casa

perquè ell ja no hi és.

Però toquen a la porta, maletes,
ell per la casa, crits de bell nou,
el seu rostre desencaixat, la seva boca
proferint insults i amenaces,
fins que passa a l’acció, s’acarnissa,
mata la dona i mare dels seus fills.

Quin secret li ronda a aquest home
quan, ensangonat, proclama l’autoria,
quin desvari, morta ella, tancat ell…

No fora més fàcil per ambdós, la llibertat?

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.