Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Ecologia, General, Illes Balears i Pitiüses

El Govern ignora les propostes alternatives a les línies d’alta tensió a Llucmajor

Publicat per dia 11 novembre 2014 – 21:03Cap comentari | 330 views
Share to Google Plus

La plataforma Alta Tensió Llucmajor anuncia, en un comunicat, que ahir dilluns es va reunir amb la Conselleria d’Economia i Competitivitat per debatre la proposta alternativa, proposada per la plataforma, a la instal·lació de dues línies amb 110 torres d’alta tensió de més de 30m d’alçada que podrien arribar a tensions fins a 132kV. La plataforma afirma que la reunió va ser una “pantomima”, perquè no hi va haver cap voluntat per part del Govern d’apropar postures i entén que la Conselleria ha acceptat reunir-se amb ells per donar la imatge de què hi ha hagut diàleg previ.

altatensio_ree

Projecte de Red Eléctrica Española

Denuncien, a més, que el Govern els ha acusat de no haver actuat abans, quan, segons la plataforma, aquest projecte ha estat dut “amb una absoluta falta de transparència que escandalitzaria a qualsevol país europeu civilitzat”. La plataforma critica també l’immobilisme durant tot aquest temps dels partits polítics i de les institucions afectades per aquest projecte, i que no s’han mogut fins que els ciutadans els han pressionat.

El projecte de Red Eléctrica Española consisteix en la creació de dues línies d’alta tensió entre la futura subestació elèctrica de Cala Blava amb la subestació de Llucmajor i amb la subestació de s’Arenal. La plataforma considera que aquesta instal·lació provocarà nombrosos danys ambientals, paisatgístics i patrimonials. De fet, una de les línies passarà per sobre el poblat talaiòtic de Capocorb Vell, i podria afectar l’ecosistema de vàries espècies protegides que es troben a la zona, que té la consideració de ZEPA (zona d’especial protecció per a les aus). El cert és que aquest projecte afectarà a més de dos centenars de finques.

altatensio_platatl

Projecte de la plataforma Alta Tensió Llucmajor

El projecte alternatiu exposat per la plataforma ignorat pel Govern, per altra banda, proposa aprofitar les línies ja existents a la zona per proveir fins a 66kV, que considera més que suficients per la demanda que s’hi registra. En aquest projecte, caldria acabar l’enllaç entre Son Antem i Llucmajor i duplicar les línies, previsiblement sota terra, per complir amb la normativa i disposar de redundància en cas de que una línia falli.

L’amenaça de l’alta tensió a Mallorca

Com ja comentàvem en aquest mitjà el passat mes d’abril, existeixen fins a 5 projectes de línies d’alta tensió de Red Eléctrica Española que amenacen els paisatges, la fauna i el patrimoni de Mallorca. També al Llevant, la plataforma Pus Esteses, organitzada a Manacor per evitar la construcció d’una línia des des Bessons fins a Portocolom ha presentat alternatives. La Plataforma en Defensa del Llevant i No a la Nova Línia d’Alta Tensió s’organitzen per evitar la construcció d’una línia d’alta tensió de fins a 220 kV que passaria per Manacor, Sant Llorenç, Son Servera i Artà, molt probablement amb la intenció d’arribar fins a Menorca.

És clar que la proliferació de línies d’alta tensió és degut a la massificació i al model turístic de l’illa. Resulta paradoxal, per tant, que el mateix turisme requereixi de recursos que amenacen precisament el valor turístic – paisatge i natura – que es pretén vendre al visitant. Aquesta dinàmica no és exclusiva de les línies d’alta tensió, sinó que també succeeix amb les prospeccions petrolieres, les pròpies edificacions o la mateixa massificació poblacional. Una tendència, per cert, autodestructiva, talment el model econòmic basat en el turisme.

Clicau aquí per veure el .pdf amb la proposta de la plataforma Alta Tensió Llucmajor.

Fonts

http://www.diariodemallorca.es/part-forana/2014/09/07/proyectos-alta-tension/959979.html#.WvF3R6yYEQVqpeH

http://ultimahora.es/mallorca/noticias/part-forana/2014/134527/aprobado-proyecto-lineas-alta-tension-llucmajor.html

http://www.diariodemallorca.es/part-forana/2014/10/01/consell-vigilara-linea-alta-tension/965647.html#.WvF3XmK83ICwtgs

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.