Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Ciutat, Ecologia, Economia alternativa, General, Illes Balears i Pitiüses, Mobilitat i territori, Politiqueig

El GOB al·lega contra la legalització de l’ús de pisos per a l’allotjament turístic i en demana la prohibició

Publicat per dia 19 gener 2017 – 9:20Cap comentari | 567 views

El GOB al·lega contra la legalització de l’ús de pisos per a l’allotjament turístic i en demana la prohibició

Share to Google Plus

A més, el GOB demana el fre i la caducitat dels habitatges d’ús turístic al sòl rústic. En definitiva, el GOB demana decréixer turísticament

El GOB va presentar dimarts al·legacions a l’esborrany d’avantprojecte de llei de modificació de la Llei 8/2012, de 19 de juliol, de turisme de les Illes Balears, relativa a la comercialització turística d’habitatges.

El GOB ja havia manifestat amb anterioritat (i en demanava una moratòria) que la proposta no representava garanties suficients en relació als dos grans problemes que està generant la comercialització turística d’habitatges i que són: 1) posar sostre al creixement turístic a través de les places d’allotjament (en qualsevol de les possibles modalitats); i 2) garantir el dret d’accés a l’habitatges per davant de la seva mercantilització turística, amb totes les conseqüències socials que això ja genera.

Des del GOB, aspectes clau de les qüestions que hem plantejat en relació a l’avantprojecte a través de les nostres al·legacions:

  • L’anunci de l’avantprojecte, que posa condicions a la legalització de l’ús d’habitatges per a l’allotjament turístic, pot suposar un allau de peticions de “Declaració Responsable per a l’Inici de l’Activitat Turística” (DRIAT). Es proposa que, per tal d’evitar-ho, es faci d’immediat una suspensió cautelar de l’acceptació de més DRIAT, a mode d’una moratòria o téntol real del creixement turístic.
  • Aquesta modificació de la Llei del Turisme de les Illes Balears legalitza l’ús de pisos (habitatges residencials sotmesos al règim de propietat horitzontal o edificis plurifamiliars) per a l’allotjament turístic. Així s’aprofundeix encara més la mercantilització de l’habitatge, amb el seu ús com a inversió financera en una nova bombolla turística, i a més incrementa la pressió turística. ES proposa que es retiri, en la seva totalitat, aquesta proposta, perquè afegeix pressió ambiental i social sobre un recurs de primera necessitat.
  • Es demana que s’anul·lin totes les excepcions a la necessitat d’adquisició de places i del compliment de ràtio turística.
  • El sostre aplicat al punt anterior serà el sumatori de les places existents legalment més les que integrin les borses gestionades pels organismes gestors de places turístiques. Es proposa que l’intercanvi de places sigui de 2 places de baixa per cadascuna de nova, per marcar una estratègia clara de DECREIXEMENT TURÍSTIC, que ens faci més sostenibles i equitatius.
  • La modificació de l’article 50.18 planteja que no es permeti “l’inici de noves activitats de comercialització turística en habitatges residencials situats en sòl rústic protegit”. Proposam que aquesta prohibició sigui per a tot el sòl rústic.

El Gover i les altres administracions han de multiplicar esforços per incrementar les tasques d’inspecció, sanció i tancament de l’oferta il·legal d’allotjament turístic a habitatges que l’avantprojecte esmenta reiteradament, de tant que tots sabem que existeix amb total impunitat.

També en termes generals, l’avantprojecte NO demostra valentia i compromís amb la delegació de la responsabilitat als consells i ajuntaments. La seva proposta de legalització està en la més clara línia del liberalisme del laissez faire, amb el que l’organització ecologista manifesta que no pot estar més en desacord.

Igualment s’han destacat una sèrie d’aspectes formals en relació a la documentació exposada que s’hauria de complementar amb una nova informació pública.

Podeu consultar les al·legacions completes aquí.

Articles relacionats:

- La Llei turística no posa sostre a les places turístiques a les Illes, Terraferida ha presentat una bateria d’al·legacions a l’avantprojecte de Llei del Turisme que impulsa el Govern.

- L’AVV Canamunt demana la prohibició del lloguer turístic en edificis d’habitatges plurifamiliars, l’AVV Canamunt ha decidit presentar al·legacions contra la comercialització d’estades turístiques a habitatges.

- Les veïnes aturen un desnonament, motivat pel lloguer turístic, al barri de Canamunt

- Neix l’assemblea “Ciutat per a qui l’habita” per combatre la turistització de Palma

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.