Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Ciutat, Drets bàsics, Estat espanyol i el Món, Feminisme, sexualitats i antipatriarcat, General, Illes Balears i Pitiüses, Lluita de carrer i acció directa

El Dia de l’Orgull més reivindicatiu

Publicat per dia 1 juliol 2013 – 9:59Cap comentari | 281 views

El Dia de l’Orgull més reivindicatiu

Share to Google Plus

El passat 29 de juny es commemorà el Dia Internacional de l’Orgull LGBT (lesbiana, gay, bisexual i transexual; tot i que, a més, s’ha de tenir en consideració les intersexualitats, per això darrerament s’afegeix una I final a les sigles). El Dia de l’Orgull gay és el pretext amb què els moviments socials treballen i surten al carrer per defensar els drets, la dignitat i la llibertat sexuals de les persones.

Malgrat que sovint té un caire únicament festiu, en els darrers temps els moviments socials de l’illa han incorporat en el seu discurs polític la lluita LGTBI.

Entorn d’aquesta data s’han organitzat diversos actes i accions. Cal destacar la potent manifestació a l’alliberament de la sexualitat, la primera d’aquest tipus i unitària, que es va dur a terme el passat divendres 28 a Ciutat, sota el lema “Desobeïm l’heteronorma. Rompem els armaris”.

La manifestació va partir de Cort carregada de colors i moltes ganes de clamar contra l’heterosexualitat normativa. Unes 200 persones feren sentir pels carrers de Ciutat el seu rebuig cap a l’homofòbia que practica el Govern i l’Església, així com també cap una societat que intenta classificar la sexualitat en una patrons estàtics. Cal dir que la manifestació comptava amb la participació de col·lectius com l’Assemblea Antipatriarcal, la CNT, la Coordinadora Llibertària, l’Esquerra Independentista de Mallorca, però es va notar l’absència del suport de Ben Amics, únic col·lectiu a l’Illa que treballa exclusivament la lluita en defensa dels drets LGTBI, malgrat que alguns dels seus militants sí varen venir a títol individual.

La marxa va entonar tradicionals lemes feministes com l’habitual “Traieu els rosaris dels nostres ovaris” o “Anem a cremar la conferència episcopal per masclista i patriarcal”, però la majoria de càntics anaven dirigits a qüestionar la moral burguesa i religiosa i a la defensa dels drets LGTBI. Així, els carrers del centre de la Ciutat sentiren per primera vegada càntics com “Aquí està la resistència trans”, “Perquè tanta homofòbia amb lo maca que és la meva al·lota”, “No som amiguetes, ens menjam la fufeta”, “Cavaller, explori el seu anus” o “El confessionari també és un armari”.

En arribar a l’església situada al carrer Sant Miquel es va dur a terme una acció preparada per l’Assemblea Antipatriarcal però, cal mencionar que, les portes d’aquesta es trobaven tancades pel pas de la manifestació. No obstant això, a fora, es dugué a terme una besada col·lectiva per denunciar els atacs de l’Església catòlica cap els cossos i la sexualitat, mentre que es llegia un text que enumerava i criticava tots els hipòcrites fets produïts per aquesta institució cap a les dones i els LGTBI. La lectura va finalitzar amb més càntics com “Església cremada, Església il·luminada”.

La manifestació acabà a la Plaça d’Espanya amb la lectura del manifest i quedà desconvocada a ritme de “Patriarcat, llepa’m la mooncup” o “No som germanes, ens menjam la magrana”. Una primera manifestació pels drets LGTBI, un primer pas per a l’alliberament dels nostres sexes.

 

Fotos: Mallorka En Rebel·lió i Endavant Mallorca

Després de la manifestació, l’Assemblea Antipatriarcal realitzà una festassa per a l’autogestió del col·lectiu.

També a Sa Pobla hi tengué lloc una acció reivindicativa. Segons anuncià Pinyol Vermell, la iniciativa va consistir a substituir els noms feixistes i monàrquics d’alguns carrers del poble (Calvo Sotelo, Doctor Gómez Ulla, Joan Carles I i Marqués de la Romana) per d’altres personalitats històriques i lluitadores pels drets de les persones LGTBI (Marta Salvans, Jaume Santandreu, Carmen de Burgos…).

 A Eivissa, el col·lectiu Sa Bassetja, juntament amb Amnistia Internacional d’Eivissa, van organitzar uncinefòrum per tractar la temàtica per mitjà de la projecció de la pel·lícula Fake Orgasm. Prop d’una trentena de persones participaren a l’acte per treballar la qüestió de l’alliberament gai, lèsbic, trans i intersex. A més, les associacions destacaren la manca d’implicació a Eivissa de col·lectius que tractin i es preocupin realment per l’alliberamnt de totes les identitats, el reconeixement de drets i la transformació social, amb un vessant crític i allunyat de la capitalització i del negoci entorn al Dia de l’Orgull.

Finalment, cal destacar com en els últims mesos s’han produït diverses accions i iniciatives, com atacs de pintura contra institucions que promouen  l’homofòbia, la lesbofòbia i la transfòbia, les jornades LGTBI organitzades per Arran o l’especial 8-Mirades Antipatriarcals, a més de l’admirable feina de l’Assemblea Antipatriarcal.

 

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.