Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Difusió i pensament crític, Estat espanyol i el Món, General, Mitjans alternatius

El bot de Diagonal, Arainfo i una vintena de mitjans lliures

Publicat per dia 5 gener 2017 – 13:28Cap comentari | 246 views
Share to Google Plus

Arainfo

 Neix al 2010. Un grup de militants de difrentes colectius, que s’encarregaven de les commissions de comunicació d’aquests, coincideixen en la necesitat d’un mitjà lliure a Aragò, que fos no sols un portal de noticies sinó, com diuen elles, “una eina més per la transformació social”. I es que, fins a día d’avui les persones que integren Arainfo ho fan per militancia i només dues d’elles estan alliberades a mitja jornada i axò els permet estar actives tot el dia. Es mantenen gràcies a les seves socies, sempre allunyades de les presions de cap tipus i sense publicitat de grans empreses, només hi trobareu publicitat de REAS ( http://www.economiasolidaria.org/redes/reas_aragon ) el “mercat” social i solidari tant fort que tenen per aquestes terres del cual Arainfo es retroalimenta. A dia d’avui, Arainfo es ja un mitjà consolidat a tot Aragó, amb 6 anys de feina constant a les seves esquenes que a diari, publica una quinzena de notícies a la seva web.

El Salto

Que és tot això del “Salto”? Quin bot volen pegar? Doncs bé, a la darrera trobada de Coop57 a Saragossa, es començà a plantejar la idea d’aquest bot. No ha estat un camí ràpid, com bé diuen. L’assemblearisme té aquest punt, anem una mica més a poc a poc,però ha estat gràcies a ell que s’ha pogut construir aquest “habitat” en el que totes es senten còmodes.

Passa més d’un any i mig de mails, trucades i documents compartits fins que Arainfo, rep la proposta de Diagonal. Cal dir que per les aragoneses, Diagonal(), -com per molts altres mitjans- ha estat un referent, una germana major amb la qual inspirar-se, i aquesta bona relació és una peça clau del nou mitjà. La proposta es resumeix el típic tòpic de “la unió fa la força”. I si tots aquests mitjans lliures que neden cap a la mateixa banda s’unissin?

elprimermedioAra ja fa dos mesos d’una intensa i emotiva assemblea que tengueren a Madrid on participaren gairebé un centenar de persones, entre col·lectius, individualitats de l’àmbit periodístic, mitjans etc, per acabar de fer aquest bot on començar a vincular-se i construir juntes, respectant la diversitat, els tempos i el nivell d’implicació de cada una. Finalment això veu la llum fa un mes amb la publicació del seu manifest tant ambiciós i realista com el projecte. En els pròxims mesos veurem el resultat d’aquest bot, un nou mitjà de mitjans. Finançat sols, per la gent. I de propietat col·lectiva. Però no és un ni molt manco el que solem relacionar quan ens parlen d’un gran mitjà, com elles diuen, el que tenen entre mans “és un nou mitja de comunicación basat en la cooperació i no en la competència. Un mitjà sense Director en el qual les lectores participaran en la presa de decisions. Un mitjà independent que seguirà treballant per un periodismo completament lliure i aliè a pressions econòmiques.”

El “Salto” només és el començament, i no serà el nom d’aquest nou gran mitjà, de fet encara no saben com es dirà i accepten propostes, ara bé, l’estructura ja està ben definida. Parlam de quatre potes per entendre aquest projecte.

Per una banda, es crearà una plataforma digital on es farà una feina diària en la qual la investigación constant serà protagonista. En aquest portal trobarem seccions temàtiques i d’altres on s’integraran les pàgines web dels col·lectius que ho considerin com és el cas d’Arainfo i altres mitjans lliures d’àmbit territorial, Diagonal en canvi esborrarà la seva web i deixara d’existir com a tal.

Per altra banda, s’editarà una publicació en paper mensual. Serà comuna per tot el conjunt de mitjans i en alguns territoris com Aragó, servirà d’acompanyament a unes pàgines pròpies enfocades al territorio en qüestió. També hi trobarem seccions de les companyes de Pikara, El salmón a contra corriente, i una investigació de La Marea, entre altres pendents de confirmar. Perquè paper?, volen fugir d’aquest consum frenètic de notícies titular/imatge i respirar. Paper per seure un pic al mes i fer una lectura més pausada, per poder reflexionar i analitzar. Ja s’està preparant un número 0 que arribarà a totes les sòcies el mes de febrer. I en els mesos següents, es recolliran valoracions i suggeriments per començar a l’abril o al maig la distribució del primer número als quioscs, llibreries, biblioteques, punts de venda alternatius, i allà on sigui possible! Volen que aquest mensual arribi per tot, al bar del barri, al centre social i a la veïna del cinquè.

La tercera i quarta pota del projecte són: la radio, que començarà sent una biblioteca de podcast aportada per diferents ràdios lliures i l’altre, la televisió, o audiovisuals en general, que és el que encara està més per definir, tot i que hi ha un bon grup de gent motivada amb el tema.

Aquestes dues darreres tot i parèixer poca cosa, s’aniran ampliant amb el temps, ja que com resa tota la seva cartelleria, la idea d’aquest gran projecte és “fer periodisme sense límits”, i sense contaminar.

S’han proposat arribar a les 10 mil sòcies abans de presentar el seu projecte acabat de perfilar, tot apunta que aquesta xifra quedarà molt curta. Més de 20 projectes ja formen part del “Salto” i cada vegada hi ha més incorporacions. Cal veure la importància d’aquest projecte per a molts dels col·lectius com Arainfo que, començaran a desenvolupar-se i créixer més lliurement gràcies a l’ajuda tant econòmica com de coneixements, ja que es consolidarà una xarxa de persones dispostes a ajudar-se el màxim entre elles.

D’aquí a uns mesos en veurem el resultat. Això promet.

+ info a saltamos.net

Tomeu MM

Desembre 2016. Saragossa.

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.