Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Defensa del català, Difusió i pensament crític, Feminisme, sexualitats i antipatriarcat, General, Illes Balears i Pitiüses

El 15M, la irrupció inesperada d’un moviment que marcà el 2011

Publicat per dia 15 maig 2016 – 23:25Cap comentari | 221 views
Share to Google Plus

Hem de començar parlant de les acampades i de les assemblees multitudinàries, ja que sens dubte van traçar el camí de bona part dels moviments socials de Mallorca durant l’any 2011. Gràcies al 15M es va produïr un procés de politització de moltes persones que fins aleshores havien estat allunyades dels moviments socials i s’ha de dir que bona part d’aquestes persones pertanyien a una nova generació de jovent. Aquest bagatge és molt valuós i ja és patrimoni nostre.

A més a més, de la mà del 15M vam viure un reapropiament temporal dels espais (per exemple les places). I d’això, malauradament, no n’existien gaire precedents a Mallorca. Tot això anà acompanyat d’una reivindicació de l’acció directa i de la desobediència com a eina de lluita. Tant és així que un dels moments fundadors del 15M fou, precisament, una acció col·lectiva de desobediència com era acampar i quedar-se a les places malgrat la prohibició de la Junta Electoral. Val a dir que mesos abans ja hi havia hagut a Ciutat una altra acció de desobediència molt cridanera i important com fou l’ocupació del Passeig del Born amb una haima de la mà de l’assemblea dels joves sahrauís.

Durant el 2011 també van sorgir propostes innovadores o, al manco, inèdites en el context de Mallorca. Ens referim a l’acció directa contra els desnonaments, per exemple, o l’assemblea de Toma la Ciudad. En qualsevol cas, és segur que es va viure una expansió de l’assemblearisme. No només perquè van sorgir nombroses assemblees compromeses amb el funcionament horitzontal i la decisió per consens, sinó també per la bona feina de la Universitat Lliure en relació amb la difusió i la formació en assemblearisme.

article 15M (revisió)

Una de les assemblees del 15M a la Plaça d’Islàndia.

El mateix moviment 15M va servir també com a espai de trobada i reflexió conjunta de diferents sectors dels moviments socials. Així i tot, el procés del 15M a Mallorca va patir algunes absències importants. És el cas, per exemple, de les lluites per l’autodeterminació, la defensa de la llengua i la cultura pròpies. Això va fer que les dinàmiques transformadores engegades pel 15M presentassin un tarannà esquinçat pel que fa a algunes sensibilitats polítiques lligades a aquests temes. El moviment dels indignats arrelaria a Mallorca i aquest fet -encoratjador i revulsiu davant el descrèdit de la classe política i l’antidemocràtic sistema electoral- no va donar lamentablement al feminisme (1), tampoc, l’espai i la importància que haurien estat necessaris i desitjables. Si en altres ciutats (no en la majoria d’aquestes) s’organitzaven Comissions de Feminismes del 15M després de moments inicials de tensió davant les primeres consignes («La revolució serà feminista o no serà»), a Mallorca ni tan sols s’arribaria a això. Per sort, i per molta feina feta, l’activisme mallorquí ja té el discurs feminista interioritzat. Passa el mateix en la defensa de la llengua i la cultura pròpies, segurament trobam encara que en ambdues lluites ens falta una major posada en pràctica.

Palma va ser l’epicentre dels moviments. Tot i que hi havia molta participació de la Part Forana en determinades accions, és cert que moltes lluites van existir només a Ciutat o hi giraven al voltant. En aquest sentit hem aprés i s’han creat moviments autònoms molts importants a diferents pobles. En contraposició del que passava quan fou el 15M ara l’anticapitalisme té creada molta més xarxa a diferents pobles (Manacor, Pollença, Felanitx, Alcúdia o Llubí, entre d’altres). En el cas de Palma no podem ser tant positius ja que l’activisme ha perdut massa social i ha deixat de ser una referència en la reivindicació, ens és més complicat a Ciutat crear grups d’activitat política.

Encara que el projecte comunicatiu de contrainfo.cat començà uns mesos abans del 15M no podem negar que l’influència d’aquest va tenir va ser molt important. La gran majoria d’articles i convocatòries naixien de la plaça Islàndia. Un tret força interessant fou la coincidència en diverses activitats de distints projectes comunicatius, que van donar inici un embrionari procés de col·laboració. Radio 77 sempre era físicament a la plaça i es feia ràdio quasi permanentment. Va nèixer Comunikacció, un projecte comunicatiu audiovisual, i Barri TV es reforçava i cobria les manifestacions i activitats que des de la plaça es montaven. En format web naixia contrainfo.cat i acampadapalma.es. En aquests moments aquests tipus de col·lectius han minvat la seva activitat i bona part d’ells han desaparegut. En l’actualitat seguim retransmetent contrainfo.cat i Radio 77, ambdós projectes amb una intensitat menor que aleshores. Així i tot, no tot és negatiu ja que han nascut nous col·lectius (com Objectiu Roig) i als pobles hi ha publicacions noves a paper i web, en alguns àmbits properes a l’anticapitalisme (llengüa, cultura, justícia social). Les eines hi són i si en algun moment passàs un moviment similar podria, a base de posar-hi més gent les mans, la contrainformació jugar el bon paper que va tenir durant el 15M.

Molts moviments, moltes persones, vam aprendre molt del 15M. Va ser una experiència molt enriquidora per a l’anticapitalisme, ens va apropar a gent que pot ser difícilment s’hauria apropat als nostres casals i ateneus (com qui escriu aquestes línies).

(1) Aina Cassanyes ho posava de manifest amb un article a l’Anuari 2011, “El feminisme, una lluita absent aquest 2011″. També Laura Camargo ho evidenciava a l’article “Reptes del feminisme a Mallorca. Breu crònica d’un any de retallades en els drets de les dones”. Podeu llegir aquests articles i molt més en aquest enllaç.

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.