Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Antifeixisme i xenofòbia, Artà, Conflictes, imperialisme i militarisme, Difusió i pensament crític, Estat espanyol i el Món, General, Mitjans alternatius, Publicació oberta

[Crònica] El teatre d’Artà ple per escoltar les experiències del grup de joves de ‘Llevant a Grècia pels refugiats’

Publicat per dia 9 desembre 2016 – 13:00Cap comentari | 331 views

[Crònica] El teatre d’Artà ple per escoltar les experiències del grup de joves de ‘Llevant a Grècia pels refugiats’

Share to Google Plus

Aquesta notícia s’ha enviat mitjançant publicació oberta! Vos convidam a elaborar lliurement les vostres pròpies notícies. Basta que empleneu aquest formulari i no oblideu respectar la guia d’estil i revisar els principis, objectius i criteris de publicació del projecte contrainfo.cat.

Dissabte, dia 26 de novembre, horabaixa una cinquantena de persones varen omplir la sala d’actes del Teatre d’Artà per escoltar les experiències del grup de joves De Llevant a Grècia pels refugiats als camps de persones refugiades de Grècia.

El grup està format per quatre joves d’Artà i Capdepera, que explicaren al públic assistent quina és la situació de les persones refugiades a Grècia i com varen viure la seva estada allà. Contaren de manera detallada els tres dies que passaren a Atenes amb la visita dels squads, edificis públics abandonats que han estat ocupats per persones refugiades, i Elliniko, un dels camps oficials de les afores d’Atenes. Un dels squads que visitaren fou l’Hotel City Plaza, un hotel que fou abandonat durant la crisi i posteriorment va ser ocupat i autogestionat per les pròpies persones que hi viuen. Després, també contaren la seva estada durant deu dies a Quios, una illa grega aferrada a la costa turca i la porta d’entrada de les persones que cerquen refugi a Europa. Explicaren que la situació a l’illa és complicada perquè cada dia hi continua arribant gent i el camps estan desbordats. El procés per a demanar asil a països europeus és cada vegada més lent i ineficaç, i això fa que hi hagi famílies que hi passin mesos sense informació de cap tipus. A més, les hostilitats dels locals amb aquestes persones és cada vegada més accentuada. La setmana passada el camp de Souda fou atacat per feixistes amb pedres i còctels Molotov, i es varen viure moments de pànic i terror. Sense deixar de banda les precàries condicions en què sobreviuen totes les persones refugiades a Quios, fins i tot al camp oficial de l’illa “Vial” d’accés restringit convertit en un centre de retenció.

També remarcaren la feina de les petites organitzacions existents a l’illa, dues d’elles basques com la cuina Zaporeak, que s’encarrega de fer el menú diari a les aproximadament 1200 persones del camp de Souda, o SMH, que ofereix ajuda assistencial i sanitària a l’arribada i als camps. Explicaren la tasca que desenvoluparen a la coordinadora local CESRT, des de rebre a les persones refugiades quan arribaven amb les barques a activitats amb infants i moltes més. Es va posar de manifest la manca d’eficàcia i gestió de les grans organitzacions i la Unió Europea i la necessitat d’apostar per les petites a l’hora de contribuir econòmicament.

Finalment, també es va analitzar d’una forma crítica la campanya Mallorca amb Quios del Consell de Mallorca, que dóna diners del Fons Mallorquí de Solidaritat a l’Ajuntament de Quios, ja que consideren que realment  aquesta contribució econòmica no es posa de manifest en la millora de la vida d’aquestes persones a l’illa. Agraïren l’assistència de la gent i animaren a seguir participant en els actes i a mobilitzar-se davant la situació de les persones refugiades a Europa.

Van tornar a presentar les seves experiències, aquesta vegada a Manacor, al dilluns de l’Obra (OCB) de dia 2 de gener. També han organitzat durant les festes de Nadal, del 23 de desembre al 7 de gener, una exposició de fotografies on hi haurà una projecció d’un audiovisual als baixos de na Batlessa d’Artà que obrirà els capvespres de 18 a 20 h. A més, mentrestant tenen previst presentar les seves experiències a instituts i escoles, per acostar la realitat que viuen les persones refugiades als més joves i així sensibilitzar-los en el tema.

Podeu seguir la seva tasca a la pàgina de Facebook De Llevant a Grècia pels refugiats i dellevantagrecia.blogspot.com.

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.