Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Ecologia, General, Mobilitat i territori

[Crònica] Assassinat de sa Marina de Llucmajor, entram a la fase d’expropiació

Publicat per dia 16 desembre 2016 – 11:501 Comentari | 417 views
Share to Google Plus

Corrupció, corrupció i més corrupció. És difícil comentar una altra cosa quan xerres d’empreses elèctriques. I Red Electrica de España (REE), evidentment, no és una excepció. Gràcies a les seves obscures maniobres, o ja no tan obscures perquè les portes giratòries són del domini públic, ens instal·laran 110 torres de 40 metres d’alçada que acabaran amb sa Marina de Llucmajor tal com la coneixem. REE ha anunciat que per gener iniciaran la fase d’expropiació o de robo legalitzat perquè, en aquest cas, l’interès públic no és per enlloc.

I no és per enlloc perquè REE, amb la col·laboració del Govern Central, no vol instal·lar les 110 torres per garantir el subministrament elèctric a les urbanitzacions del sud de Llucmajor, això ja ho podrien fer amb la línia d’alta tensió existent que va ser construïda per fer la mateixa funció que les línies de REE i que ara s’infrautilitza com una línia de mitja tensió i només dona electricitat a cinc abonats, sinó per omplir encara més les butxaques de polítics corruptes i d’una empresa que té el monopoli del transport elèctric a Espanya, que és 20% pública i que té com únic client, en aquest país, a l’estat.

15380292_1164408856988046_2022236653938657968_nA més de pagar-li a REE, amb doblers públics, una infraestructura que no necessitam també els hi pagarem 15 milions d’euros a l’any, que podríem invertir en dependència, educació o sanitat, per sufragar-los mesures per evitar l’electrocució d’aus per no tirar als fems milions d’euros dedicats a protegir aus en perill d’extinció. Les elèctriques es beneficien d’una legislació que sempre els hi és favorable. És un negoci redó. Així de fermat ho tenen. Aquesta és la continuació de polítiques totalment submises als interessos de les elèctriques per part de l’administració que hem heretat del temps d’en Franco quan els hi va posar l’estora vermella a canvi d’electrificar Espanya.

I que ha fet el Govern Balear a més de dir que no poden fer res perquè la competència és del Govern Central? Pràcticament res per evitar-ho i moltes facilitats per fer-ho possible. L’anterior Govern Balear del PP i el darrer batle del PP de l’Ajuntament de LLucmajor no varen donar difusió als projectes i varen ser poc transparents a l’hora d’informar sobre unes línies d’alta tensió que ens venien a damunt. Van dificultar l’accés als projectes fins que ja no va haver-hi perill, fins que els projectes estaven tan avançats que ja va ser molt difícil aturar-los. De fet ara que ja estam entrant a la fase d’expropiació encara hi ha molts d’afectats que no estan informats que els hi passaran unes línies d’alta tensió que posaran en perill la seva salut (les ones electromagnètiques que irradien les línies d’alta tensió han estat catalogades per l’Agència Internacional d’Investigació sobre el Càncer com possible agent cancerigen, categoria 2B), que devaluaran les seves propietats que passaran a valer res, que les vistes de casa seva canviaran a pitjor i que un renouet elèctric els acompanyarà sempre.

El següent pas per aconseguir el seu objectiu, beneficiar a REE en lloc dels ciutadans, va ser donar l’inexplicable vistiplau de medi ambient. No varen considerar que fos un inconvenient que les 110 torres projectades xapessin sa Marina de Llucmajor, un espai natural refugi de nombroses aus, algunes protegides en les que s’han invertit milions per aconseguir la seva recuperació. Que espanyés per sempre un espai que el GOB ha demanat en nombroses ocasions que sigui declarat zona ZEPA (zona d’especial protecció a les aus) i que encara estam esperant que els nostres representants polítics es decideixin a protegir.

Després va venir el vistiplau de patrimoni. Tampoc varen considerar que fos important que les torres de 40 metres d’alçada, com un edifici de 14 pisos, passessin a un quilòmetre i mig del poblat talaiòtic de Capocorb, un dels més grans i importants de Mallorca. Ells tampoc varen saber res fins que ja estava tot fet.

L’estocada definitiva la va donar l’anterior Director General indústria i energia en Jaume Ochogavia. Després de fer unes quantes reunions-pantomima amb la Plataforma Ciutadana Alta tensió a Llucmajor per donar una imatge de diàleg va signar l’aprovació definitiva de les 110 torres de 40 metres d’alçada que espenyaran per sempre sa Marina de LLucmajor. I a més sense que fes falta perquè ja teníem una feta i infrautilitzada que podia fer la mateixa funció que faran les dues futures línies de REE.

La proposta de la plataforma d’aprofitament de la infraestructura existent ha estat avalada pel col·legi d’enginyers industrial de les Illes Balears i compleix millor que els dos projectes de REE el marc del sector elèctric espanyol que opta per l’opció que garanteixi un subministre elèctric de qualitat i tengui menys cost tant econòmic com mediambiental. Però supòs que si és una autopista elèctrica nova, super potent (les línies projectades per Llucmajor tenen la mateixa potència que les que donen electricitat a tota Menorca o Eivissa) i que costa molts de milions mola més.

Ja se sap que les subestacions elèctriques i les línies de transport elèctric, juntament amb una zona bastant despoblada com sa Marina de Llucmajor, són un caramelet pels negocis energètics. I a la pobre Marina de Llucmajor li varen començar a sortir parcs fotovoltaics com a esclatasaincs. Si es fan els parcs fotovoltaics projectats ocuparan una extensió de 105 camps de futbol. Gràcies a n’Ochogavia, als de medi ambient, als de patrimoni i als del govern central tendrem un magnífic polígon farcit de parcs fotovoltaics i torres d’alta tensió en lloc d’un valuós espai natural.

I va haver-hi eleccions, unes quantes. Vàrem creuar els dits per aconseguir que guanyessin les eleccions partits un poc més sensibles amb la protecció del medi ambient i amb menys amistat amb REE, també anomenada agència de col·locació del PP. I va canviar el Govern Balear i la Direcció General d’energia, ara també anomenada de canvi climàtic, que és de MÉS. I el canvi va ser per bé, segons el nostre humil punt de vista, perquè eren més sensibles en qüestions mediambientals i més partidaris del nou model energètic basat amb energies netes. Però com l’anterior Director General ja va signar l’aprovació de les línies ens han dit que ja no se pot fer res, que ja no hi ha marxa enrrere… Encara que sigui perjudicial per a la ciutadania, encara que sigui innecessari, encara que costi molts de doblers, encara que espenyi un espai natural molt valuós. El mateix diuen els de medi ambient. No poden contradir a la pròpia administració, encara que siguin uns altres. I l’autocrítica i l’autocorrecció? No és estúpid un sistema que no te permet corregir quan has comès un error?

Uns per als altres i la casa sense granar. La ciutadania tampoc s’ha lluit. Pareix que pensen que sempre hi haurà uns altres que els hi facin la feina. O tan si els hi fot… Tot indica que alguns illencs tenen orxata a les venes perquè assisteixen immòbils i passius a la destrucció dels pocs espais naturals que ens queden a les illes. I aquesta natura és seva, és de tots. No és ni de les empreses energètiques, ni dels polítics, ni dels hotelers, ni tan sols dels propietaris, els paisatges de les illes són de tots els illencs i de la gent que se’ls estima. Haurem de cridar al Sioux per defensar els darrers espais naturals de les illes?

Ara que ja quasi no queden espais naturals, ara que els experts diuen que en 100 anys no quedaran zones verges al planeta i al ritme d’urbanització de les Balears pot ser que siguin 50, ara que el canvi climàtic amenaça en convertir les illes en un desert, ara que la transició de model energètic ens permetrà una revolució energètica basada amb energies netes on l’autoconsum serà el protagonista i per tant seran menys necessàries les línies d’alta tensió, no és el moment d’invertir temps i doblers en infraestructures obsoletes d’un model energètic que està a punt de caducar. No és el moment d’espenyar els darrers espais naturals que ens queden per instal·lar infraestructures energètiques del passat.

Encara que feim tard, ara és el moment d’actuar no per criteris polítics, ni empresarials, ni pel benefici personal com fins ara. Ara és el moment perfecte per actuar amb valentia, visió de futur, sentit comú i coherència, pensant amb el benefici de tots. No permetem que els interessos d’uns pocs vagin en contra dels interessos de tots. Ara és el moment perfecte per començar a fer les coses bé.

Articles relacionats:

- Demandes de la Plataforma Alta Tensió a Llucmajor sobre les línies de zona de la Marina

- 110 torres d’alta tensió de 40 metres d’alçada acabaran per sempre amb la Marina de Llucmajor

1 Comentari »

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.