Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Ciutat, Criminalització i repressió, Difusió i pensament crític, General, Illes Balears i Pitiüses, Lluita de carrer i acció directa, Mitjans alternatius, Okupació i espais alliberats

[Comunicat] Valoracions front el desallotjament il·legal de Ca ses Mopis

Publicat per dia 12 octubre 2016 – 16:43Cap comentari | 672 views
Share to Google Plus

Ahir es va produir el desallotjament de l’espai alliberat de plaça Fleming. La immobiliària Oliver, qui ara és propietària de l’immoble, envià uns homes que entraren a la força a l’edifici; la policia nacional arribà i es posicionà. Es demana anar a l’espai a defensar-lo. Avui tot el dia es fa una jornada en suport a l’espai Ca ses Mopis, es recolleixen signatures i es realitzen banderoles per penjar als balcons. A les 19.30 h està convocada marxa en suport al projecte, tapiat en l’actualitat. La marxa començarà al Pont des Tren i acabarà a les 20.00 h a la plaça Fleming, on es realitzarà una concentració. Per a fer mostres de suport per les xarxes s’ha escollit el hashtag #somMopis per tal de centralitzar-les.

Les persones de l’espai han realitzat el següent comunicat:

#somMopis

Valoracions front el desallotjament il·legal de Ca ses Mopis

El tres de juny vàrem iniciar el projecte de Ca ses Mopis amb la il·lusió de començar a construir al barri del Capitol dinàmiques de convivència i solidaritat. Per aquest motiu, vàrem ocupar l’edifici abandonat de la plaça Fleming amb la intenció d’omplir-lo de vida. L’elecció de l’espai no va ser casual sinó que es va fer per denunciar alhora l’especulació urbanística i turística que, de mica en mica, va degradant el teixit veïnal dels nostres barris.

Han estat quatre mesos d’aprenentatge col·lectiu, de gestació de nous projectes i de construcció d’un model de vida alternatiu, basat en la cooperació i el suport mutu. No ha estat molt de temps, però hem pogut dur a terme moltes activitats i iniciatives que han anat omplint l’espai de les esperances de totes aquelles persones que s’han fet seva Ca ses Mopis.

En entrar, ens trobàrem una casa plena de pols i escombraries i poc a poc, i amb l’ajuda de tot el barri, hem anat habilitant una biblioteca per a la gent del barri, un armari obert on s’intercanviava roba per revertir la dinàmica del consumisme imperant, un gimnàs col·lectiu des d’on combatre el masclisme i reforçar l’empoderament de les dones, i una cuina per fomentar l’autogestió del projecte.

Totes les activitats que hem duit a terme a Ca ses Mopis, des de dinars solidaris per a les refugiades fins a xerrades sobre la gentrificació, passant per trobades on qüestionar els nostres models d’oci i consum, han estat impulsades des del consens de l’assemblea.

Ahir al matí un grup de persones alienes a l’espai va entrar a la força fent fora, amb violència, un grapat de participants de Ca ses Mopis. Acte seguit, començaren a tapiar les portes i finestres de l’edifici amb la connivència de la policia nacional, sense mostrar cap ordre judicial ni cap permís d’obra, mentre més i més gent anava concentrant-se a la plaça. Es va convocar una assemblea a les 18.30 h per valorar els fets i poc després, es va confirmar que la responsable de la usurpació era la Immobiliària Oliver Mateu i que els esbirros que ens havien fet fora actuaven sota les seves ordres. Després de certes confrontacions entre les veïnades i la policia, varen acabar de tapiar per complet els accessos a l’edifici i la gent concentrada va anar dirigint-se cap a l’assemblea.

Quan entràrem, l’immoble era propietat d’Explotacions Turístiques de les Illes SL, empresa de Pere Pasqual, famós pel cas del camp de golf de Son Bosc. Però recentment ha estat malvenut a la Immobiliària Oliver Mateu, presidida per Miquel Oliver. Dues empreses dedicades a l’especulació immobiliària i l’explotació turística que intentaran per tots els mitjans frenar projectes que van en contra dels seus interessos. Des de Ca ses Mopis seguirem lluitant per un barri per a les veïnades, denunciant qualsevol indici de gentrificació.

La policia nacional va arribar quan el desallotjament il·legal ja havia començat. Des de l’inici la policia va optar per protegir els esbirros de la immobiliària, arribant a assumir un gran protagonisme en els fets. Van fer això sense certificar en cap moment que els que efectuaven el desallotjament il·legal eren realment els propietaris de l’edifici. D’altra banda, la Policia Local de Palma, que és qui, per competències, hauria de garantir que aquest tipus d’obra tengui els permisos adequats, ni tan sols va aparèixer, tot i que se’ls va cridar. L’Ajuntament de Palma en cap cas ha tengut voluntat política per intervenir en la resolució del conflicte, fent d’aquest silenci, complicitat amb aquells que volen convertir el barri en una postal turística, destruint el teixit veïnal.

12.10.16Davant d’això, el projecte continua, no cedim davant els intents de desarticular els teixits veïnals dels barris. Malgrat el desallotjament, des de Ca ses Mopis seguirem fent feina per construir xarxes i espais de trobada entre la gent. Perquè aquest projecte va molt més enllà que el propi espai físic, es tracta d’una llavor que ha germinat i no aturarà d’arrelar i créixer.

Avui, dimecres 12 d’octubre, hi ha convocada una jornada de suport a Ca ses Mopis. Vine a la plaçaFleming a passar el dia. A partir de les 10.30 h ens trobam a la plaça!

A les 19.30 h, Marxa cap a Ca ses Mopis des del Pont des Tren. A les 20h, concentració de suport davant l’espai. Ens veim a Ca ses Mopis!

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.