Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Difusió i pensament crític, Ecologia, Economia alternativa, General, Mitjans alternatius, Mobilitat i territori

Closing s’illa, jornades de reflexió sobre el decreixement turístic realitzades a Eivissa

Publicat per dia 9 octubre 2016 – 11:07Cap comentari | 287 views

Closing s’illa, jornades de reflexió sobre el decreixement turístic realitzades a Eivissa

Share to Google Plus

Crònica realitzada per Paola García, activista eivissenca que ja participà a les jornades realitzades a Palma una setmana anterior, per a La Directa, a la notícia original hi podeu trobar més fotografies.

Ibizicritica i el Col·lectiu Desperta organitzen les primeres jornades de debat i reflexió sobre el turisme a l’illa, al final d’una temporada que ha tornat a batre rècords

Les previsions s’han complert: Eivissa ha viscut un estiu més massificat que mai. La població ha hagut de conviure amb una ocupació de l’espai públic més greu que l’any passat i, si continuem per aquest camí, tot apunta que cada any serà pitjor. L’aigua encara no arriba a totes les aixetes de l’illa, l’habitatge continua sent inaccessible per a moltes famílies, les platges i places estant totalment venudes al turisme i davant aquesta situació molta gent ha dit que ja “no tot s’hi val”.

Institucions, periodistes i persones especialitzades en turisme comparteixen el diagnòstic que fa gran part de la població i els moviments socials, però encara no s’ha plantejat una solució real o proposta alternativa per fer front a aquesta situació. Amb la intenció de generar un debat que vagi més enllà del diagnòstic i posi sobre la taula diferents alternatives al model turístic actual, aquest cap de setmana es van celebrar les jornades Closing s’illa: reflexió sobre decreixement turístic.

Coincidint amb el tancament de les principals discoteques d’Eivissa, el passat divendres 30 de setembre es van iniciar les jornades amb la Guiricritica, una ruta en bicicleta pels punts més afectats pel turisme a Vila. L’endemà es va fer una taula rodona amb en Daniel Pardo de l’Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible (ABTS) de Barcelona, amb en Bernat Amorós i en Gaspar Alomar, membres del Tot Inclòs, publicació monogràfica sobre el turisme editada per la Coordinadora Llibertària de Mallorca (CLM) i el Front Comú en Defensa del Territori, i amb l’activista eivissenc Maurici Cuesta.

Guiricritica

A un racó del passeig de Vara de Rey, envoltades per la gran carpa de la Fira de la Tardor i la cruïlla de les carreteres que desemboquen al centre, es trobaven unes 30 bicicletes portades per uns turistes i un guia poc habituals. Des d’allà partia la Guiricritica promoguda pel col·lectiu Ibizicritica, que surten la darrera setmana de cada mes per reivindicar l’ús de la bicicleta a Eivissa. Amb motiu de les jornades, aquest cop la ruta estava dedicada al turisme. Quan ja era fosc, el grup va sortir en direcció Dalt Vila. La primera parada era al Baluart de Santa Llúcia, des d’on van contemplar tot el port de la ciutat i els colpejats barris de Sa Penya i La Marina. A l’altra banda, una imponent i enlluernada catedral. Esgotades per la pujada, les participants van poder observar el procés de gentrificació que ha patit la zona del port i com un territori que en una època va ser de pescadors ara era un “centre d’especulació”.

Un guia disfressat de saudí dinamitzava el camí fins a arribar al Mercat Vell. Les bicicletes es van aturar davant de les terrasses plenes de turistes. Tot i que molta gent semblava incòmoda de trobar-se amb aquella activitat, des d’una taula es va poder sentir “que parli més alt que no el sentim”, referint-se a la persona que estava fent les explicacions en aquell moment. El que abans havia estat una plaça per a la gent, ara és un aparador i l’entrada a la zona més comercial, on serà difícil trobar un clau però inevitable veure centenars de productes amb sargantanes.

Les bicicletes van entrar al port i les van rebre desenes de mirades sorpreses. Seguint l’estret camí del moll van arribar al final, des d’on van observar com el formigó s’havia menjat la mar. Des que va començar a arribar el turisme a Eivissa, durant el franquisme i fins avui dia, el port no ha parat de créixer i ser objecte de tots els projectes urbanístics que ha patit la zona. Les activistes van criticar l’actitud poc respectuosa de l’Autoritat Portuària de les Illes Balears (APB) i van conduir l’escamot fins el que serà el nou edifici del martell, el polèmic nou projecte de l’APB. Les bicicletes van abandonar el port entre la impaciència dels vehicles i els ànims dels vianants. Van travessar el centre de la ciutat fins a arribar a la Plaça Julià Verdera de Figueretes. Aquest humil barri està patint durament la turistització de la ciutat. La gent que hi vivia s’ha vist invadida pel turisme fins al punt d’haver de marxar de casa seva. Cada cop hi ha més apartaments turístics i allotjaments il·legals i menys població resident. Després de gairebé dues hores de ruta, les participants encara tenien energia per la recta final. La darrera parada va ser Platja d’en Bossa, l’exemple més visual del que ha suposat la proliferació del turisme en detriment del territori a les Illes Balears. Closing s’illa: jornades de reflexió sobre decreixement turístic Després de recórrer els principals punts turístics de la ciutat d’Eivissa, les jornades es van traslladar l’endemà a un altre dels municipis clau quan parlem del turisme a l’illa, Sant Antoni de Portmany. Amb l’objectiu d’anar més enllà del diagnòstic, el Centre Cultural Cervantes va acollir la taula rodona sobre decreixement turístic, un debat inèdit a l’illa que es planteja després d’un estiu asfixiant per a la majoria de la població. “Sabem que la realitat és tossuda, i sabem que per canviar les coses s’han de teixir aliances transversals, parlar amb tothom i arribar a consensos. Però per això, per arribar a acords, primer ens hem d’organitzar”, així encetava la taula de debat en Pau Kokura, membre del Col·lectiu Desperta. Per tal de completar el debat es van convidar dos col·lectius d’altres ciutats turístiques com Barcelona i Palma, on el teixit associatiu i els moviments socials contra el turisme han consolidat la seva força davant la inactivitat de les institucions.

A Barcelona ja fa un any que existeixl’Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible (ABTS), en la que les organitzacions veïnals dels diferents barris de la ciutat han unit les seves forces per combatre la pressió del turisme. L’especialització del comerç en detriment del comerç tradicional, el col·lapse o ineficàcia del transport públic, l’agressió mediambiental o la proliferació de pisos turístics il·legals són alguns dels problemes als quals s’enfronten. En Daniel Pardo, de l’ABTS, parla d’una “bombolla turística que quan esclati no estarem preparats”. Planteja, també, un decreixement reforçant altres economies socialment i mediambientalment sostenibles. Des de l’experiència de viure a una ciutat com Barcelona, adverteix que “la desestacionalització que s’està plantejant a les Illes Balears és creixement i, per tant, no s’hauria de proposar com a solució”.

En Gaspar Alomar i en Bernat Amorós van organitzar –la setmana anterior– a Palma les jornades ’Ciutat és de qui l’habita, no de qui la visita’ en el mateix sentit que aquestes, per posar sobre la taula el debat del turisme amb el teixit associatiu i la població resident. Els activistes mallorquins van denunciar obertament el turisme com el principal culpable de la situació que s’està vivint a les illes. “Els problemes econòmics, socials i mediambientals que estem patint tenen la seva causa en el turisme”, deia en Gaspar. Es plantegen, com ho fan des de l’ABTS, la necessitat d’impulsar un decreixement real, “voler posar límits sense tocar la maquinària que desenvolupa el turisme és absurd i no ens donarà solucions a llarg termini”, assenyalava en Bernat.

El decreixement també és el que es planteja la ciutadania eivissenca com a possible solució. L’activista Maurici Cuesta assegura que aquesta opció és “la més efectiva i la més radical a llarg termini”. La massificació que ha patit Eivissa aquest estiu és el que ens farà perdre, segons Cuesta, “qualitat de vida i la qualitat d’uns recursos finits com l’aigua i la posidònia”. En aquest sentit, i com ho fan els experts en geografia del turisme, planteja estudiar una capacitat de càrrega en funció dels recursos que té l’illa. A més, per part de les institucions, creu que s’hauria d’aturar la promoció turística i “destinar els fons que s’estalviïn amb això a revertir les males pràctiques del turisme”.

Les jornades van concloure amb un ampli debat sobre què cal fer per canviar el discurs dominant que posa el turisme com a principal i necessària activitat econòmica a les Illes Balears. La inquietud de la ciutadania estava molt present i es va veure la necessitat de seguir ampliant el debat abans que es presenti una nova temporada.

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.