Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Ecologia, General, Illes Balears i Pitiüses, Llucmajor, Mobilitat i territori, Països Catalans

La destrucció de la Marina de Llucmajor, aquesta vegada, no és culpa de Madrid

Publicat per dia 23 gener 2017 – 9:21Cap comentari | 290 views

La destrucció de la Marina de Llucmajor, aquesta vegada, no és culpa de Madrid

Share to Google Plus

LA CULPA NO ÉS DE MADRID, AQUESTA VEGADA

Sa Marina de Llucmajor està amenaçada per tres grans projectes energètics, els dos macro parcs fotovoltaics de sa Caseta i el de s’Àguila, que ocupessin una extensió de 105 camps de futbol en el cas que s’arribin a aprovar, i dues línies d’alta tensió que suposaran la instal·lació de 110 torres de 40 metres d’alçada.

El GOB (Grup d’Ornitologia Balear) fa temps que demana sense èxit que tota sa Marina de Llucmajor sigui declarada zona ZEPA (zona d’especial protecció als aus) perquè compleix els criteris internacionals per a la declaració de zones de protecció per els aus per la seva importància ambiental i ornitològica.

La promesa d’ampliació de l’actual Govern de la zona ZEPA de la Marina de Llucmajor, que inicialment només incloïa la zona de Cap Enderrocat-Cap Blanc, va renovar els esperancis de salvar la Marina de Llucmajor. Però el dimarts dia 10 de gener quan la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura Pesca encapçalada per Vicenç Vidal Matis (MÉS) va fer pública la declaració i l’ampliació d’onze ZEPAs als Illes, entre dobles eles la de sa Marina de Llucmajor aquestes esperancis és encallin truncar.

L’ampliació de la zona ZEPA a tota sa Marina de Llucmajor, tal com ha demanat reiteradament el GOB, hauria permès demanar una revisió d’impacti ambiental dels projectes dels dues línies d’alta tensió projectades per Xarxa Elèctrica d’Espanya i hauria dificultat l’aprovació dels dues macro parcs fotovoltaics. Però aquesta ampliació feta per la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca deixa fora l’àrea central de sa Marina justament la zona on estan projectats els dues macro parcs fotovoltaics i la major part dels 110 torres d’alta tensió. La nova ampliació de la zona ZEPA de sa Marina de Llucmajor, només afecta una petita part de la línia Cala Blava-Arenal.

No s’entén gaire que un Govern ressò-nacionalista que ha tingut la possibilitat de donar un poc més d’aire a la lluita per salvar la marina de Llucmajor, un espai natural molt valuós donis del punt de vista mediambiental i de biodiversitat, hagi deixat passar aquesta possibilitat. I aquesta vegada no és pot donar la culpa a Madrid perquè la competència de declarar zones ZEPAs és, en exclusiva, del Govern Balear.

Jaume Garau i Alta Tensió a Llucmajor.

Articles relacionats:

Es projecta una planta fotovoltaica de 25 hectàrees al cor de la Marina de Llucmajor

- Demandes de la Plataforma Alta Tensió a Llucmajor sobre les línies de zona de la Marina

- [Crònica] Assassinat de sa Marina de Llucmajor, entram a la fase d’expropiació

- 110 torres d’alta tensió de 40 metres d’alçada acabaran per sempre amb la Marina de Llucmajor

- El parc fotovoltaic projectat a Santa Cirga tendria una dimensió com la meitat del poble de Manacor

- Article de Margalida Ramis en el que reflexiona sobre la transició energètica, focalitzant el debat en l’ubicació de parcs solars en sòl rústic, “pocs estam disposats a sacrificar territori per a enriquir patrimonis privats”.

 

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.