Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Ecologia, General, Llucmajor, Mobilitat i territori

Alta tensió Llucmajor anuncia la fi de la lluita via institucional per salvar la Marina

Publicat per dia 16 gener 2017 – 8:55Cap comentari | 300 views

Alta tensió Llucmajor anuncia la fi de la lluita via institucional per salvar la Marina

Share to Google Plus

La Marina de Llucmajor està amenaçada per dos principals projectes: una planta fotovoltaica que ocuparia 50 hectàrees a la finca de s’Àguila, i una línia d’alta tensió amb 110 torres de 40 metres d’alçada que la travessaria.

Reproduïm el comunicat íntegre de la Plataforma Ciutadana Alta tensió a Llucmajor després de mantenir la darrera reunió amb els Directors Generals d’energia i canvi climàtic.

La lluita per salvar sa Marina de Llucmajor per la via política s’ha acabat. Avui a les 10h ha tengut lloc la darrera reunió de la Plataforma Ciutadana Alta tensió a Llucmajor amb els Directors Generals d’energia i canvi climàtic, Joan Groizard, i el d’espais naturals i biodiversitat, Miquel Mir a la Direcció General d’energia i canvi climàtic. L’objectiu d’aquesta reunió, que ha estat convocada per la Plataforma, era coordinar les actuacions de les dues Direccions Generals per intentar aturar la instal·lació imminent de les 110 torres de 40 metres d’alçada que acabarà per sempre amb sa Marina de Llucmajor tal com la coneixem.

La manera de fer-ho era aprofitar l’ampliació de la zona zepa de sa Marina de Llucmajor per part de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca per demanar una revisió de l’avaluació d’impacte ambiental dels projectes de les dues línies. Aquesta possibilitat es va esvair el passat dimarts dia 10 quan la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca va fer public la declaració i l’ampliació d’onze ZEPAs (zona d’especial protecció a les aus) a les Illes, entre elles la de sa Marina de Llucmajor.

Evidentment, com tots els amants de la natura, a la Plataforma ens vàrem alegrar de què es facin passes per protegir el medi ambient i els cada vegada més escassos espais naturals de les illes. Unes mesures imprescindibles si volem arribar al pròxim segle amb algunes zones no urbanitzades. Però pel que respecte a sa Marina de Llucmajor es varen quedar curts segons el criteri del Gob.

El Gob fa anys que demana que tota la Marina de Llucmajor sigui declarada zona zepa (zona d’especial protecció a les aus) perquè compleix els criteris internacionals per a la declaració de zones de protecció per les aus per la seva importància ambiental i ornitològica. Atenint-se a aquesta informació el GOB ha sol·licitat que en virtut de la importància d’aquest espai natural per a la milana, espècie afectada per la problemàtica de la col·lisió a esteses elèctriques, sigui revisada la documentació d’avaluació d’impacte ambiental, aprovada pel darrer Govern del PP, de les dues noves línies elèctriques d’alta tensió projectades a la zona de la Marina de Llucmajor i avaluats els seus possibles efectes sobre la població de milana.

Per la seva part la Direcció General d’espais naturals i biodiversitat, que compta amb els seus professionals i estudis propis, afirma que l’ampliació de la zona zepa és una conseqüència d’una anàlisi rigorós de la zona i que el que ha quedat fora de la zona de protecció és perquè no compleix els requisits. El Gob en canvi no opina el mateix i pensa que ha estat un error deixar desprotegida la zona central de sa Marina, que coincideix amb la zona on estan projectats els dos megaparcs fotovoltaics i la major part de les 110 torres projectades per Red Eléctrica de España (REE). Només un petit trosset de la línia Cala Blava-Arenal ha quedat dins la zona de la nova ampliació de la zona zepa.

La Plataforma Ciutadana Alta tensió a Llucmajor no té eines per avaluar si la zona central de sa Marina és mereixedora de la protecció de Zepa però el que si pareix evident per qualsevol és que no té massa sentit ampliar la zona zepa de sa Marina de Llucmajor i just a devora instal·lar 110 torres de 40 metres d’alçada, primera causa de mort de la milana, espècie afectada per la problemàtica de la col·lisió a esteses elèctriques i en la que s’han invertit milions per la seva conservació.

La Plataforma tampoc troba raonable que els dos projectes de REE hagin tirat endavant quan tenim una línia d’alta tensió que va ser construïda per Gesa-Endesa per fer la mateixa funció que faran les dues línies de REE, una proposta avalada per Col·legi d’enginyers industrials de les Illes Balears, que ara s’infrautilitza com una línia de mitja tensió i només dona electricitat a cinc abonats i que, a més, compleix millor el marc del sector elèctric espanyol que prioritza la proposta que garanteixi un subministre elèctric de qualitat i suposi menys cost tant econòmic com mediambiental.

Els dos Directors generals argüeixen que estan fermats de mans i peus per les signatures de José Carlos Caballero, el President de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears, i de Jaume Ochogavia, Director General d’energia i indústria de l’anterior Govern del PP que varen donar els vistiplaus a les línies i que ja no es pot fer marxa enrere. Han passat els terminis i ja no es pot fer res. Diuen que l’administració no pot contradir a la pròpia administració, encara que siguin uns altres. I l’autocrítica i I’autocorrecció? No és estúpid un sistema que no te permet corregir quan has comès un error?

Encara que la proposta de la Plataforma Alta tensió a Llucmajor és infinitament més econòmica i provocarà menys impacte tant mediambiental com social a més de garantir un subministre elèctric de qualitat a les urbanitzacions del sud de municipi de Llucmajor (aquest se suposa que és l’objectiu d’aquestes dues línies d’alta tensió encara que les línies proposades tenen la mateixa tensió, 132 kV, que els cables que subministren electricitat a Menorca i Eivissa senceres) com la competència del transport elèctric és del Govern Central i aquest no vol aturar els projectes de REE, la també anomenada agència de col·locació del PP, pareix que ens menjarem les 110 torres amb patates.

És trist que una qüestió que hauria de resoldre’s per qüestions tècniques, mediambientals i socials finalment es resolgui per interessos purament econòmics i polítics. El nostre sistema està podrit, estam en mans dels oligopolis que gràcies a les portes giratòries fan el que volem amb els doblers públics, amb les nostres vides i ecosistemes.

Per ser justos amb els dos directors generals, és cert que la llei està feta a la mida de les elèctriques i que no se pot demanar als nostres polítics que se comportin com Joana d’Arc i que posin en perill la seva vida personal arriscant-se a sancions legals per aturar unes línies d’alta tensió que no necessitam. Però també és cert que amb aquesta ampliació de la zona zepa hem perdut la darrera oportunitat per intentar salvar sa Marina de Llucmajor.

En el lloc d’un valuós espai natural tendrem un flamant polígon i sense cap necessitat perquè tenim una línia d’alta tensió que va ser construïda per fer la mateixa funció que faran les línies projectades per Red Eléctrica Española (REE) i que ara s’infrautilitza com una línia de mitja tensió i només dona electricitat a cinc abonats i tots els sostres dels polígons i dels edificis de les illes per posar plaques solars abans de carregar-mos les darreres zones verges i semi-verges que ens queden a les Balears.

I és que ara a part de la urbanització sense control un altre enemic dels espais naturals són les mega infraestructures energètiques que aprofiten zones com sa Marina de Llucmajor bastant despoblades i formades en bona part per grans finques semi verges que faciliten la implantació de projectes de gran extensió com línies d’alta tensió, mega parcs fotovoltaics i gasoductes.

A les portes del nou model energètic on el protagonista serà l’autoconsum i cada vegada seran menys necessàries les línies d’alta tensió, especialment a illes com les nostres, és perdre el temps i els doblers apostar per infraestructures obsoletes que a més acabaran amb els darrers espais naturals que ens queden.

El pròxim febrer comença la fase d’expropiació. Encara no estan instal·lades però els habitants de sa Marina de Llucmajor ja veim les torres en lloc del cel blau, ja sentim el renou elèctric en lloc del cant dels aucells i ja ens estam pensant si haurem d’emigrar per evitar la incertesa de poder patir leucèmia com a conseqüència de la irradiació de les ones electromagnètiques que emetran les 110 torres de 40 metres que ens volen instal·lar a la nostra estimada Marina de Llucmajor.

RIP MARINA DE LLUCMAJOR

Defensem la nostra terra, ningú ho farà per noltros.

Articles relacionats:

Es projecta una planta fotovoltaica de 25 hectàrees al cor de la Marina de Llucmajor

- Demandes de la Plataforma Alta Tensió a Llucmajor sobre les línies de zona de la Marina

- [Crònica] Assassinat de sa Marina de Llucmajor, entram a la fase d’expropiació

- 110 torres d’alta tensió de 40 metres d’alçada acabaran per sempre amb la Marina de Llucmajor

- El parc fotovoltaic projectat a Santa Cirga tendria una dimensió com la meitat del poble de Manacor

- Article de Margalida Ramis en el que reflexiona sobre la transició energètica, focalitzant el debat en l’ubicació de parcs solars en sòl rústic, “pocs estam disposats a sacrificar territori per a enriquir patrimonis privats”.

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.