Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Especials, Lluita de carrer i acció directa

Manual del piquet

Publicat per dia 10 novembre 2012 – 16:52Cap comentari | 746 views

Manual del piquet

Share to Google Plus

La vaga general

Com ja és sabut el proper dia 14 de novembre hi haurà vaga general. Una vaga entesa com a eina i entroncada en processos més amplis, mai com un fi en sí mateix. Tanmateix, tampoc no es pot obviar la necessitat que el dia de vaga sigui un èxit. I el fet que ho sigui no depèn només d’aquest mateix dia sinó de la feina de preparació que es faci abans. No hem d’oblidar que l’estat i el capital desplegaran totes les seves forces perquè la vaga general tingui el menys impacte possible. D’aquesta manera els piquets en el dia de vaga general es converteixen una eina bàsica de la classe treballadora contra les envestides policials i mediàtiques i, també, contra la coacció patronal que mirarà d’impedir que les treballadores exercim el dret a vaga.

Hi ha algunes coses que cal tenir presents abans i durant la vaga:

  • No treballam. No s’ha d’acudir al teu lloc de feina per a treballar. Ni obrir el teu comerç ni exercir la teva activitat laboral.
  • No anam a classe. Ni aneu a l’institut o a la universitat ni porteu els vostres fills i filles a l’escola.
  • No consumim. És també un dia de vaga de consum i boicot total als comerços i serveis.
  • No fem servir els serveis públics. Ni mitjans de transport públics ni fer tràmits ni gestions amb l’administració.
  • Preparam la vaga. Ens organitzam en el nostre lloc de feina. Convocam assemblees per parlar de la vaga. Fem difusió de la convocatòria, ens informam i discutim entre nosaltres els motius pels quals cal fer vaga.
  • Difonem la vaga. Fem circular els materials sobre la vaga i durant la jornada de lluita col·laboram activament amb els mitjans contrainformatius que en fan seguiment.

Què és un piquet?

El piquet és una forma de protesta on un grup de persones, dins del context d’una vaga, intenta que aquesta sigui secundada. Els piquets són fonamentals per garantir el dret a la vaga i per contrarestar les coaccions de la patronal.

Els piquets comencen a funcionar setmanes abans del dia de la vaga general

Penjar un cartellet, un parell de dies abans, amb l’hora i el lloc de la quedada pel grup local de piquets no és un mètode adient. Allà on sigui necessari crear destacaments de piquets ha d’existir un grup o una persona dinamitzadora que, setmanes abans, ja comenci a teixir la xarxa i assegurar la participació directa de la gent. Això suposa, literalment, la confecció d’una llista i la interpel·lació directa, cara a cara. A més a més, està bé complementar-ho amb altres activitats de propaganda general. Si volem que aquest procés sigui encara més profund, caldria ampliar la llista centralitzada amb altres llistes.

Piquets preventius

Tot indret o zona per la qual hagin de passar els piquets ho ha de saber amb antelació. Això es pot aconseguir mitjançant cartells o  qualsevol tipus de propaganda. Aquesta fase pre-piquets és, realment, una de les claus que asseguraran l’èxit.

Els piquets no s’improvisen

Per mor de l’experiència històrica, la metodologia dels piquets tendeix a la repetició d’esquemes, trajectes i actituds. En les zones on la vaga general té històricament un impacte notable pot servir aquesta repetició de procediments. Però hi ha altres zones o barriades que no són tradicionalment zones treballadores i on la presència policial pot ser major. Per això és necessari tenir un pla. Amb un plànol cal dissenyar i preveure trajectes, zones importants i possibles respostes davant d’incidències que puguin sorgir. Una assemblea oberta de piquets uns dies abans de la vaga és una bona metodologia per donar resposta a aquestes qüestions.

Divideix i venceràs

La tendència general a l’hora de tirar endavant els piquets és la demostració numèrica de força, cosa que genera seguretat en els piquets. Sí que és important això en diversos indrets com ara centres comercials o fàbriques, però en molts d’altres no, especialment en zones urbanes. La tàctica més efectiva i la més difícil de ser contrarestada consisteix a avançar per uns carrers determinats i la disseminació de petits grups decidits en carrers o zones paral·leles. Això dificulta l’acció dels diversos elements coaccionadors que s’enfronten a una vaga (forces policials, etc.). També ajuda l’ús de reclams per generar desorientació. Evidentment, una estratègia d’aquest tipus tampoc no es pot improvisar.

Actitud del piquet

No existeix un perfil de piquet homogeni i, a més, tampoc no és necessari. Joves, persones grans, persones decidides, altres amb un tarannà més cautelós… tothom és necessari i compleix la seva funció. Una cosa que sí s’ha de tenir en compte és que, com a piquet, estàs representant la classe treballadora i això és una responsabilitat. Cal estar a l’alçada i mesurar el nivell de determinació en funció de cada context i objectius concrets. Això, i no cedir en un moment donat és el que farà que la vaga sigui un èxit.

Piquets i complements

Per norma general els piquets no solen afegir altres elements més enllà de la seva pròpia presència física. Tot i això, hi ha elements que poden complementar de manera molt efectiva la seva tasca. El renou n’és una. Renou en totes les seves formes imaginables. Les accions directes de desobediència, com ara tancades i bloquejos, poden complir una funció important. La imaginació, també des d’una perspectiva humorística, és important i pot convertir una jornada de vaga en un èxit inoblidable.

Vídeos i càmeres fotogràfiques

Qualsevol grup de piquets s’ha d’assegurar la presència de càmeres durant tota la jornada. Això té la funció de defensar-nos davant de possibles agressions. També permet tenir constància gràfica que s’han produït i, així, poder denunciar-les públicament. És important la participació de tothom mitjançant les xarxes socials com ara Twitter que permeten un seguiment en directe dels esdeveniments. Aprofiteu les eines que els mitjans contrainformatius posen a la vostra disposició.

Actua!

Aquestes idees i suggeriments són només una petita idea orientativa. Ampliem-les entre totes! Tan és si estàs sindicada o no, o si estàs organitzada o no. La pròpia iniciativa personal també és essencial. Activa el teu entorn, posa’t en contacte amb altres i organitzeu-vos per fer piquets abans i durant la vaga. Sumem forces i acabem amb aquesta estafa del deute, l’austeritat i les retallades!

Cap comentari »

2 Pingbacks »

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.