Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Defensa del territori

Terraferida presenta al·legacions i demana coherència en l’ampliació de les noves ZEPAs

Publicat per dia 4 maig 2017 – 6:59Cap comentari | 2.095 views

Terraferida presenta al·legacions i demana coherència en l’ampliació de les noves ZEPAs

Share to Google Plus

Amb la declaració de les noves ZEPAs, molts d’indrets que compten amb zones de campeig i/o nidificació essencials per a les aus a les Illes Balears gaudiran d’una figura de protecció específica per a elles. Alhora que també, s’incrementarà la protecció de moltes espècies d’avifauna incloses a la Directiva Europea.

No obstant l’anterior, des de l’Associació Terraferida es veu una incongruència a la ZEPA Cap Enderrocat – Cap Blanc (ES 0000081) que es vol ampliar a la Marina de Llucmajor quant a la delimitació de les dues zones noves (A i B). Pareix a ser que l’àmbit territorial de les dues zones noves (A i B) s’ha establit tenint en compte principalment dos factors: els llocs de nidificació de la milana (Milvus milvus) i la freqüentació de l’àguila cuabarrada o de Bonelli (Aquila fasciata) a la zona, la qual és utilitzada per aquesta àguila com a zona de campeig per trobar aliment tal com fa també la milana i altres rapinyaires.

L’organització ha analitzat els plànols que es presenten en aquesta proposta de les dues noves zones ZEPA per a la Marina de Llucmajor, i si tenen en compte el criteri que s’ha utilitzat per a la seva delimitació, es veu clarament una incongruència. A la zona B (zona de Llobets al TM de Llucmajor) la ZEPA arriba fins a la costa quan els nius de milana es troben a més de 3 km, a més d’haver-hi freqüentació (11) d’àguila cuabarrada. Vora la zona A hi ha nius de milana que s’han deixat fora i no s’han inclòs dins la zona de delimitació que es proposa com a ZEPA, val a dir que en aquestes zones excloses també hi trobam freqüentació d’àguila cuabarrada.

Per tant es pot dir que seguint els criteris assenyalats resulta incongruent que es deixin fora de l’àmbit de delimitació de les noves ZEPAs àmplies extensions importants tant per a la nidificació i campeig de la milana com zones de nodriment de l’àguila cuabarrada.

La Marina de Llucmajor no només allotja aquestes dues espècies de rapinyaires, també hi podem trobar altres espècies d’aus que troben dins les seves formacions vegetals els seus hàbitats i que també estan incloses a la Directiva d’Aus i als catàlegs nacional i balear d’espècies amenaçades, entre aquestes cal destacar, entre altres: el xòrrec (Sylvia balearica) au endèmica, la terrola (Calandrella brachydactila) la cucullada (Galerida theklae), l’enganapastors (Caprimulgus europaeus) i el sebel·lí (Burhinus oedicnemus).

Molts d’aquests hàbitats importants per aquestes aus que hi ha a tota la marina de Llucmajor s’han obviat dins la delimitació que es fa per a les dues noves zones ZEPAs, sobretot pel que fa a la zona A, la qual hauria d’abraçar major superfície englobant aquests hàbitats. Tampoc s’entén perquè entre el LIC i ZEPA Cap Enderrocat – Cap Blanc ja declarat i la nova zona A s’hi deixa una franja territorial sense incloure’s dins la nova proposta de ZEPA.

Per tant la delimitació proposada no té cap sentit ni coherència, ja que s’interromp una continuïtat ecològica on, s’insisteix, hi ha els mateixos hàbitats favorables tant per a les dues espècies de rapinyaires esmentades com per a una gran quantitat d’aus incloses a la Directiva Europea.

Què és el que Terraferida sol·licita?

Que la nova ZEPA que es vol ampliar de la marina de Llucmajor, sigui coherent amb la seva declaració i delimitació i proposen el següent:

1. Que s’augmenti la seva superfície i inclogui els llocs de nidificació de la milana que s’han exclòs, i també els hàbitats i mosaics d’ambients favorables per campejar i nidificar, no tan sols per l’àguila coabarrada i la milana, també, per una gran quantitat d’espècies d’aus que cal protegir i que es troben incloses tant a la directiva Europea d’Aus com els catàlegs nacional i balear d’espècies amenaçades.

2. Que hi hagi una continuïtat ecològica cap a l’interior i que la zona A ( a ampliar) es connecti amb el LIC i ZEPA ja declarats Cap Enderrocat – Cap Blanc.

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.