Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Defensa del territori

Autopistes, autopistes, això pareix s’estoreta de quan jo era petit!

Publicat per dia 2 juny 2017 – 18:311 Comentari | 777 views
Share to Google Plus

Article realitzat amb les dues darreres publicacions de Terraferida. Texts íntegres.

Les darreres setmanes hem vist com Miquel Ensenyat Riutort (MÉS per Mallorca), President del Consell de Mallorca amb el suport de Podem Mallorca i PSIB, pressionava en públic a la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca (també de MÉS) per accelerar la tramitació ambiental de l’autopista Llucmajor-Campos. L’autopista costarà prop de 40 milions i permetrà, si la massificació no ho impedeix, guanyar 1 minut i 48 segons (de 80 a 110 per 8,8km).

1- El propi President Ensenyat deia al seu discurs d’investidura que “La nostra terra no pot seguir castigada amb més ciment i asfalt”.

2- Fa poc més de 2 anys, MÉS al·legava contra l’autopista Campos-Llucmajor, assegurant que destrossava el territori i era caríssima http://www.20minutos.es/noticia/2112164/0/

3- El programa electoral de MÉS deia en relació al projecte que calia “suprimir les AUTOPISTES camuflades de desdoblaments” (punt 74, pàg 68).

18767447_1038064376325792_388150109121886210_n

4- També diu (apartat IV) “Ni el planeta ni les nostres illes poden seguir apostant per un model de transport insostenible, ineficient, contaminant, amb un elevat impacte territorial, que menysté el transport col·lectiu, públic i sostenible…”. Curiosament l’autopista liquida el traçat de tren Palma-Santanyí, acabant la feina d’una ordre governativa del franquisme del 1964.

Aquí hi ha hagut un gir radical (amb el vot favorable de Podem i PSOE) respecte al que s’havia dit. I després què, culparem a la gent de no saber votar?

Ara han aprovat una altra autopista! 

Ahir tots els partits del Consell Insular (PP,PSOE, MES, PI, C’s) i amb el vot contrari de Podem, aprovaren un nou enllaç amb dues grans rotondes, que unirà l’autopista Palma-Sa Pobla i Lloseta. Costarà prop de 12 milions de euros.

18813193_1038064379659125_1093853600905866391_n

És innecessari pensa Terraferida, perquè ja hi ha un enllaç a sols 2,3 km en direcció Inca i un altre a 4,7 en direcció Consell. Impactant, perquè arrasarà diverses hectàrees ben conservades. Interessat, perquè el principal beneficiat és la cimentera de Lloseta. I estantís; perquè segueix estenent un model de mobilitat insostenible, basat en el cotxe i que no deixa lloc a cap alternativa de transport.

Una nova ferida, i ja en duim moltes!

Aquesta nova ferida sobre el territori s’afegeix a l’autopista Llucmajor-Campos (uns 40 milions), l’enllaç de Santa Maria (4,5 milions per 1 km), la recentment inaugurada Rotonda entre Felanitx i Portocolom, que tenia un pressupost d’1,3 milions però haurà costat molt més, els intents d’ampliació de la carretera de s’Estanyol, que podrien triplicar la calçada actual, nova ronda impactant a Costitx etc.

Aquests projectes són una continuació del model creat i impulsat per PP-UM. Donen cobertura a un model de transport obsolet i depredador, que es menja uns recursos enormes que podrien anar a transport públic i millora de la mobilitat. REPENSAM MALLORCA ens deien fa no res. Si era per continuar amb el mateix model, no calia ni això.

Canviar aquest model que no contempla límits passa per un canvi en la política de carreteres. Terraferida ho diu clar, seguirà insistint, no hi ha alternativa!

Ai, no anam bé. Les polítiques actuals sobre carreteres em recorden a uns amics de tota la vida, piusdotzers, que tocaven junts. Tenien una cançó que les denunciava abans, fa 10 anys, i és ben vigent.

“Se pensen que Mallorca és com un monopoli,
que poden fer autopistes com qui fa un “pa amb oli”.
Feim un tristot polígon
damunt dues garrigues
i just dalt sa tercera:
tres rotondes seguides…

Autopistes, autopistes, batua-d’ell quines rotondes que hi ha per aquí!
Autopistes, autopistes, això pareix s´estoreta de quan jo era petit!”

Els governs eren similars.. Governava el famós pacte de progrés, llavors va venir Bauzá. Recordem, per no fer els mateixos errors.

 

1 Comentari »

 • Erik escrigué:

  Només parlaré del que m’afecta: l’autovia Llucmajor-Campos.
  Si aquest desdoblament serveix per a què cap pare, mare o fills pateixin per si tornaran a veure als seus fills o pares amb vida… ben fet!
  Si aquest desdoblament farà que a l’estiu no hagis de sortir un hora i mitja abans de casa per anar a fer feina (quan a l’hiver amb 35 minuts ja fas)… ben fet!
  Si aquest desdoblament fa que si tenim una urgèngia no desesperem en mig d’un embós… ben fet!
  Si aquest desdoblament inclou un carril bici, com han dit que inclourà… ben fet!
  Només qui condueix dia sí i dia també per aquesta carretera (cul d’autopista) sap quin bé serà aquest desdoblament, com ho va ser (i ben agraïts que estam tots) els desdoblament de la carretera de Manacor.
  Se tracta d’eliminar el perill, i com que gent que comet imprudències n’hi ha milions (especialment guiris que frissen d’arribar a la platja o que creuen que les normes internacionals de conducció a Mallorca no apliquen) i com que no hi ha prou vigilància (guàrdies i les conseqüents multes)… idò benvingut desdoblament!

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.